Днес е световният ден на пастата
Любопитно 25.10.2014 11:25
Световният ден на пастата се чества всяка година на 25 октомври като идеята за това е предизвикана на Световния паста конгрес през 1995 г., съобщават от платформата foodpanda.
На този ден по целия свят се празнува денят на кулинарното лакомство, под формата на събития и промоционални инициативи, като се правят малки тестени макаронени фигурки. Целта на Световния ден на пастата е да се привлече вниманието на медиите и потребителите на тестени изделия. Трябва да се подчертае, че пастата е глобална храна, потребявана на всички континенти, подходяща за динамичен и здравословен начин на живот. Ключовите послания, повтарящи се в различни инициативи, подчертават икономичната приложимост, гастрономическата гъвкавост и хранителната стойност на тестените изделия.
Пастата е основна храна в италианската кухня като първите източници датират от 1154 г. в Сицилия. Има над 600 форми на пастата, известни на човечеството, а имената им са описателни на техните форми. Спагети ("мозък"), фиде ("малки червеи"), rotini ("спирали"), fusili ("вретена"), тортелини ("малки торти"), лингуини ("малки езици"), Conchiglie ("черупки" ), fettucine ("малки панделки"), пене ("тръбички") и capellini ("косъмчета") са едни от най-известните и предпочитани форми.
Паста е обобщаващо понятие на многообразието от макаронени ястия. Тази храна се разделя на две основни групи - сушена паста и прясна паста. Пастата като цяло е елементарно ястие, което ако се консумира без сосове и подправки е много диетично. В повечето случай се сервира като първо блюдо, а порциите са малки. Подходяща храна е както за закуска, така и за обяд и вечеря. /БГНЕС
На този ден по целия свят се празнува денят на кулинарното лакомство, под формата на събития и промоционални инициативи, като се правят малки тестени макаронени фигурки. Целта на Световния ден на пастата е да се привлече вниманието на медиите и потребителите на тестени изделия. Трябва да се подчертае, че пастата е глобална храна, потребявана на всички континенти, подходяща за динамичен и здравословен начин на живот. Ключовите послания, повтарящи се в различни инициативи, подчертават икономичната приложимост, гастрономическата гъвкавост и хранителната стойност на тестените изделия.
Пастата е основна храна в италианската кухня като първите източници датират от 1154 г. в Сицилия. Има над 600 форми на пастата, известни на човечеството, а имената им са описателни на техните форми. Спагети ("мозък"), фиде ("малки червеи"), rotini ("спирали"), fusili ("вретена"), тортелини ("малки торти"), лингуини ("малки езици"), Conchiglie ("черупки" ), fettucine ("малки панделки"), пене ("тръбички") и capellini ("косъмчета") са едни от най-известните и предпочитани форми.
Паста е обобщаващо понятие на многообразието от макаронени ястия. Тази храна се разделя на две основни групи - сушена паста и прясна паста. Пастата като цяло е елементарно ястие, което ако се консумира без сосове и подправки е много диетично. В повечето случай се сервира като първо блюдо, а порциите са малки. Подходяща храна е както за закуска, така и за обяд и вечеря. /БГНЕС
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 09:49 "Нотр Дам" 2: Рухна и основната фасада на изгорялата историческа сграда в Копенхаген
- 09:41 Иран: При нападението срещу Израел използвахме по-стари и слаби оръжия
- 09:34 Денков в "Свободна Европа" опитва сарказъм: Пеевски оперативно е поел ръководството на ГЕРБ
- 09:30 Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова
- 09:26 Запрянов: Израел отговори премерено на Иран, ударени са и проксита в Ирак и Сирия
- 09:23 Ветровито с променлива облачност в Източна България
- 09:22 Проф. Румяна Коларова: Би трябвало да помагат на служебния кабинет, вместо да му пречат
- 09:18 Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран