Хлебар от Стара Загора е - Живо съкровище на ЮНЕСКО
България 20.10.2014 10:11
Богдан Богданов от Стара Загора бе обявен за "Живо съкровище" на ЮНЕСКО заради умението си да прави хляб по стара българска рецепта, предаде кореспондентът на БГНЕС в Стара Загора.
Майсторът използва древен метод за приготвяне на хляба, като замесва брашно, изворна вода и жива мая. Според него, това умение на българина отдавна е изчезнало. С правенето на хляб Богдан се захванал преди няколко години, когато изоставил работата си на маркетингов специалист и се отдал на хобито си да прави хляб.
Той казва, че решил това след като разбрал, че традицията на домашно приготвения хляб почти изчезва от страната ни. 32-годишният мъж се заинтересувал как да я възстанови – изчел стотици страници книги, срещнал се с десетки хора, дори практикувал като хлебар във Франция. За направата на хляба майсторът старателно подбира продуктите и сам прави маята. Казва, че ароматът, структурата и вкусът му са различни от останалите хлябове произведени в заводски условия. Хлябът на Богдан може да издържи близо месец, без да промени вкусовите си качества заради маята, която използва. "Това са млечно киселите бактерии, които съм захванал от чиста изворна вода с ръжено брашно, така се заквасва, така са го правили и нашите предци и се слага на топло място, а самите бактерии започват да се развиват вътре в тази смес и това се използва за приготвяне на хляба, а не дрозди както са промишлените методи", разказа хлебарят.
Богдан Богданов произвежда по около 70 хляба на ден. Мечтата му е да намери стара пещ с огън, за да затвори цикъла за производство на хляб по древна рецепта. Заради умението си, старозагорският майстор бе обявен за "Живо съкровище" на ЮНЕСКО. Категоричен е, че призът го задължава да предава познания и умения на следващите поколения. /БГНЕС
Майсторът използва древен метод за приготвяне на хляба, като замесва брашно, изворна вода и жива мая. Според него, това умение на българина отдавна е изчезнало. С правенето на хляб Богдан се захванал преди няколко години, когато изоставил работата си на маркетингов специалист и се отдал на хобито си да прави хляб.
Той казва, че решил това след като разбрал, че традицията на домашно приготвения хляб почти изчезва от страната ни. 32-годишният мъж се заинтересувал как да я възстанови – изчел стотици страници книги, срещнал се с десетки хора, дори практикувал като хлебар във Франция. За направата на хляба майсторът старателно подбира продуктите и сам прави маята. Казва, че ароматът, структурата и вкусът му са различни от останалите хлябове произведени в заводски условия. Хлябът на Богдан може да издържи близо месец, без да промени вкусовите си качества заради маята, която използва. "Това са млечно киселите бактерии, които съм захванал от чиста изворна вода с ръжено брашно, така се заквасва, така са го правили и нашите предци и се слага на топло място, а самите бактерии започват да се развиват вътре в тази смес и това се използва за приготвяне на хляба, а не дрозди както са промишлените методи", разказа хлебарят.
Богдан Богданов произвежда по около 70 хляба на ден. Мечтата му е да намери стара пещ с огън, за да затвори цикъла за производство на хляб по древна рецепта. Заради умението си, старозагорският майстор бе обявен за "Живо съкровище" на ЮНЕСКО. Категоричен е, че призът го задължава да предава познания и умения на следващите поколения. /БГНЕС
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 19:37 Блинкен обвини Китай, че помага на Русия във войната в Украйна
- 19:26 Гърция спаси 198 плажа от концесионери, чадъри и шезлонги
- 19:17 Сидни Суини отговори на критиките, че "не е красива и талантлива"
- 19:08 Младши сержант е осъден окончателно на 7 години затвор за убийство на полицай в Пловдив
- 18:58 ЦИК реши: Велин Жеков от ГЕРБ – СДС отново ще е шеф на РИК – Варна
- 18:57 В България в 80% от случаите мъжете са насилници, а само в 20% - жените
- 18:55 Aктуализираха заплатите на кметовете на варненските райони и села в общината
- 18:53 "Емирейтс" спира чекирането за полети с последващо прекачване в Дубай