Тъпчат маслото с вода и немлечни мазнини
България 30.09.2014 08:11
В маслото, продавано по българските магазини, масово има наднормени количества вода и заместители на млечните мазнини, а самите млечни мазнини са значително по-малко от изискванията и от написаното на етикетите.
Това установи лабораторен тест с 15 български и чужди марки масло, проведен от националната асоциация "Активни потребители", пише "Труд".
При пет марки водното съдържание е по-високо от означеното на етикета, а масленото им съдържание е по-ниско. Разминаванията при някои са доста големи - над 10 процентни пункта. Според експертите добавянето на вода влошава качеството на продуктите. В пет от изпитаните марки водното съдържание дори не е обявено на етикета.
Основният проблем при маслото е, че в някои марки има съдържание на немлечни мазнини, т.е. те би трябвало да се продават на щанда за "имитиращи продукти". В четири от марките има шокиращо големи количества немлечни мазнини - 50 и дори 75%, без това изобщо да е упоменато на етикета. Най-често немлечните мазнини са палмово масло, което години наред се ползваше за производство на сирене, но експертите се съмняват, че има и хидрогенирани отпадъчни мазнини и дори свинска мас. В същото време млечните мазнини в маслото масово са под препоръчителните 82%.
"Това не е нещо неочаквано за нас. За съжаление нещата стоят така, защото няма достатъчен контрол. Преди две-три години затвориха няколко предприятия заради такива нарушения, но те само смениха имената на марките и пак продължават да произвеждат същото масло", каза пред "Труд" председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Според него качественото масло няма как да струва под 12-14 лв. килото. /БГНЕС
Това установи лабораторен тест с 15 български и чужди марки масло, проведен от националната асоциация "Активни потребители", пише "Труд".
При пет марки водното съдържание е по-високо от означеното на етикета, а масленото им съдържание е по-ниско. Разминаванията при някои са доста големи - над 10 процентни пункта. Според експертите добавянето на вода влошава качеството на продуктите. В пет от изпитаните марки водното съдържание дори не е обявено на етикета.
Основният проблем при маслото е, че в някои марки има съдържание на немлечни мазнини, т.е. те би трябвало да се продават на щанда за "имитиращи продукти". В четири от марките има шокиращо големи количества немлечни мазнини - 50 и дори 75%, без това изобщо да е упоменато на етикета. Най-често немлечните мазнини са палмово масло, което години наред се ползваше за производство на сирене, но експертите се съмняват, че има и хидрогенирани отпадъчни мазнини и дори свинска мас. В същото време млечните мазнини в маслото масово са под препоръчителните 82%.
"Това не е нещо неочаквано за нас. За съжаление нещата стоят така, защото няма достатъчен контрол. Преди две-три години затвориха няколко предприятия заради такива нарушения, но те само смениха имената на марките и пак продължават да произвеждат същото масло", каза пред "Труд" председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Според него качественото масло няма как да струва под 12-14 лв. килото. /БГНЕС
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 18:08 Калин Стоянов в отговор до депутат: Бившият шеф на ГДБОП Любомир Янев е имал контакт с Нотариуса
- 18:05 Борисов за счупената от Кирил Петков маса: Това беше преди сглобката, Денков да не лъже
- 18:02 Шойгу нареди да се засили производството на модернизирана версия на танка Т-80
- 17:56 Служебният кабинет започна от Бургас смяната на областните управители
- 17:53 ГЕРБ внесе доклада за „Боташ“: 10 месеца ПП „не са си мръднали пръста“, че плащаме милиони на ден
- 17:50 Как се е справила Оливия Мун с рака на гърдата и двойната мастектомия
- 17:44 Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента за освобождаването ми
- 17:37 Южна Корея ще намали с до 50% квотите за прием в медицински училища за 2025 г.