Розовото ни масло вече е защитено наименование в Европа
България 25.09.2014 16:31
Европейската комисия съобщи, че е утвърдила наименованието "Българско розово масло" като част от списъка със защитени географски обозначения. Качеството на това масло е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били откъснати. Около 3500 килограма розов цвят са необходими за получаването на един килограм масло, пояснява комисията.
Допълва се, че беритбата се извършва в период от 20-30 дни и изисква особени условия - да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението.
Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди, се пояснява в мотивите за решението.
Комисията отбелязва, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина. Уточнява се, че списъкът със защитени географски обозначения съдържа над 1200 изделия.
Идеята да се защити името "българско розово масло" е на производители от района на Казанлък и Карлово, които започнаха процедурата в средата на 2012 г. Когато защитеното наименование за географско указание бъде вписано в европейския регистър, то ще може да бъде използвано само от производителите в този район.
За целта производителите ще трябва да докажат, че качествата на продукта на поне един етап от производството зависят от специфични условия в този регион.
Допълва се, че беритбата се извършва в период от 20-30 дни и изисква особени условия - да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението.
Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди, се пояснява в мотивите за решението.
Комисията отбелязва, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина. Уточнява се, че списъкът със защитени географски обозначения съдържа над 1200 изделия.
Идеята да се защити името "българско розово масло" е на производители от района на Казанлък и Карлово, които започнаха процедурата в средата на 2012 г. Когато защитеното наименование за географско указание бъде вписано в европейския регистър, то ще може да бъде използвано само от производителите в този район.
За целта производителите ще трябва да докажат, че качествата на продукта на поне един етап от производството зависят от специфични условия в този регион.
CHF | 1 | 1.99738 |
GBP | 1 | 2.28285 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.61254 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 15:17 УМБАЛ „Света Марина“ - Варна приключи 2023 година с отлични показатели
- 15:11 38 г. от най-тежката ядрена катастрофа в света - Чернобил, 1986г. (СНИМКИ)
- 15:05 На първо четене минаха промени по договора за първите F-16
- 15:02 Илияна Йотова: Отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС е странно
- 14:57 Делян Добрев: ПП поискаха оставката на Желязков за кризисен пиар
- 14:51 Разработиха нов метод за производството на синтетични диаманти
- 14:46 Почина почетният гражданин на Шумен, поетът със "Синя" душа, Антонин Горчев
- 14:40 314 бомби от Втората световна война са открити на 2 метра под земята на старото летище в Атина