Изкуствените подсладители предразполагат към диабет и затлъстяване
Наука 18.09.2014 16:49
Изкуствените подсладители предразполагат към диабет някои хора, като нарушават начина, по който тялото обработва захарта. Това сочат резултатите от предварително изследване, направено предимно с мишки, предаде Асошиейтед прес.
Авторите изтъкват, че не дават никакви препоръки за използването на изкуствените подсладители на базата на изследването, в което е имало и някои експерименти с хора. То показва, че
подсладителите променят състава на нормалните полезни бактерии в организма.
Това пречи на тялото да се справя със захарта в храната, което може да доведе до високи нива на кръвната захар. Това нарушение, наричано глюкозна непоносимост, може да доведе до диабет.
Някои експерти, които не са участвали в изследването, призоваха резултатите да бъдат тълкувани предпазливо.
Джеймс Хил от университета на Колорадо изтъкна, че няма достатъчно данни за окончателен извод за изкуствените подсладители и евентуалната вреда от тях.
Според Янина Пепино от Вашингтонския университет в Сейнт Луис резултатите убедително показват, че подсладителите пречат на тялото да обработва захарта, като променят бактериите в храносмилателната система. Това според нея е ново доказателство, че подсладителите и захарта трябва да се използват умерено, особено от децата.
Изследването е направено със захарин, сукралоза и аспартам.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър". /vesti.bg
Авторите изтъкват, че не дават никакви препоръки за използването на изкуствените подсладители на базата на изследването, в което е имало и някои експерименти с хора. То показва, че
подсладителите променят състава на нормалните полезни бактерии в организма.
Това пречи на тялото да се справя със захарта в храната, което може да доведе до високи нива на кръвната захар. Това нарушение, наричано глюкозна непоносимост, може да доведе до диабет.
Някои експерти, които не са участвали в изследването, призоваха резултатите да бъдат тълкувани предпазливо.
Джеймс Хил от университета на Колорадо изтъкна, че няма достатъчно данни за окончателен извод за изкуствените подсладители и евентуалната вреда от тях.
Според Янина Пепино от Вашингтонския университет в Сейнт Луис резултатите убедително показват, че подсладителите пречат на тялото да обработва захарта, като променят бактериите в храносмилателната система. Това според нея е ново доказателство, че подсладителите и захарта трябва да се използват умерено, особено от децата.
Изследването е направено със захарин, сукралоза и аспартам.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър". /vesti.bg
CHF | 1 | 2.02049 |
GBP | 1 | 2.28431 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.63146 |
USD | 1 | 1.83594 |
Последни новини
- 22:04 Хороскоп за събота, 20 април 2024 г.
- 21:21 НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"
- 21:14 2 май ще е неучебен за всички ученици в страната
- 19:37 Блинкен обвини Китай, че помага на Русия във войната в Украйна
- 19:26 Гърция спаси 198 плажа от концесионери, чадъри и шезлонги
- 19:17 Сидни Суини отговори на критиките, че "не е красива и талантлива"
- 19:08 Младши сержант е осъден окончателно на 7 години затвор за убийство на полицай в Пловдив
- 18:58 ЦИК реши: Велин Жеков от ГЕРБ – СДС отново ще е шеф на РИК – Варна