Хапвайте сливи, ако искате да сте млади и с добро зрение

Любопитно 21.08.2014 13:12

Познаваме сливите като плод, който подпомага перисталтиката на червата. Препоръчва ни са при оплаквания от затегнат стомах. Това тяхно действие се дължи на богатото съдържание на фибри, както и на веществата сорбитол и изатин.

Сливите обаче са полезни и с други свои качества. Те са плод, който е богат на антиоксиданти. Според системата ORAC (Oxygen radical absorbance capacity) сушените сини сливи се нареждат веднага след боровинките по количеството им в 100 грама - 6259 µmol TE/100 g и изпреварват дори чесъна по този критерий.

Основен дял на антиоксидантите заема витамин С, който помага на организма да се справи с агресивни чужди частици и е необходим в борбата му срещу наличните възпалителни процеси.

Освен витамин С в борбата срещу свободните радикали, сливите осигуряват завидно количество ефективни полифеноли – лутеин, крипто-ксантин и зеа-ксантин. Те действат особено благоприятно при хронични възпаления и оплаквания, включително и болка, и се смятат за силен агент на младостта.

Подкрепят и доброто зрение. Зеа-ксантинът е важен каротеноид, който се усвоява от макулата и така предазва окото от вредното влияние на ултравиолетовите слънчеви лъчи.

Други полезни за зрението компоненти в този плод са витамин А и бета-каротин, които се намират в жълтите сортове. Тези витамини подобряват състоянието на лигавиците и кожата и имат значение за устойчивостта на организма срещу рак на белите дробове и устната кухина.

Не само заради сравнително ниското калорийно съдържание (между 30 и 46 ккал според различните източници и сортове) сливите са отличен избор при желание за отслабване. Техният ефект се дължи допълнително на витамини, които подобряват метаболизма, каквито са ниацинът, витамин В 6 и пантотеновата киселина от витамин В-комплекса.

С около 3 средно големи сливи си осигуряваме 5% от дневните нужди на витамин К. Той е необходим за по-бързото кръвосъсирване, което прави сливите препоръчителни за консумация при наличие на рани. Витамин К обаче е ценен преди всичко заради значението му за костния метаболизъм и здраве. Ако държите да запазите паметта и ума си силни, независимо от времето, то това е вашият плод – има данни, че витамин К намалява опасността от и признаците на деменция и болест на Алцхаймер.

Освен това сливите са един от малкото хранителни продукти, с които хората с високо кръвно могат да си осигурят калий и съответно вкусно да контролират стойностите му. Желязото в тях пък зарежда организма със суровина за образуването на червени кръвни клетки и тонус, необходим за всеки годишен сезон. /puls.bg



CHF CHF 1 1.99738
GBP GBP 1 2.28285
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.61254
USD USD 1 1.82447