Хапвайте сливи, ако искате да сте млади и с добро зрение
Любопитно 21.08.2014 13:12
Познаваме сливите като плод, който подпомага перисталтиката на червата. Препоръчва ни са при оплаквания от затегнат стомах. Това тяхно действие се дължи на богатото съдържание на фибри, както и на веществата сорбитол и изатин.
Сливите обаче са полезни и с други свои качества. Те са плод, който е богат на антиоксиданти. Според системата ORAC (Oxygen radical absorbance capacity) сушените сини сливи се нареждат веднага след боровинките по количеството им в 100 грама - 6259 µmol TE/100 g и изпреварват дори чесъна по този критерий.
Основен дял на антиоксидантите заема витамин С, който помага на организма да се справи с агресивни чужди частици и е необходим в борбата му срещу наличните възпалителни процеси.
Освен витамин С в борбата срещу свободните радикали, сливите осигуряват завидно количество ефективни полифеноли – лутеин, крипто-ксантин и зеа-ксантин. Те действат особено благоприятно при хронични възпаления и оплаквания, включително и болка, и се смятат за силен агент на младостта.
Подкрепят и доброто зрение. Зеа-ксантинът е важен каротеноид, който се усвоява от макулата и така предазва окото от вредното влияние на ултравиолетовите слънчеви лъчи.
Други полезни за зрението компоненти в този плод са витамин А и бета-каротин, които се намират в жълтите сортове. Тези витамини подобряват състоянието на лигавиците и кожата и имат значение за устойчивостта на организма срещу рак на белите дробове и устната кухина.
Не само заради сравнително ниското калорийно съдържание (между 30 и 46 ккал според различните източници и сортове) сливите са отличен избор при желание за отслабване. Техният ефект се дължи допълнително на витамини, които подобряват метаболизма, каквито са ниацинът, витамин В 6 и пантотеновата киселина от витамин В-комплекса.
С около 3 средно големи сливи си осигуряваме 5% от дневните нужди на витамин К. Той е необходим за по-бързото кръвосъсирване, което прави сливите препоръчителни за консумация при наличие на рани. Витамин К обаче е ценен преди всичко заради значението му за костния метаболизъм и здраве. Ако държите да запазите паметта и ума си силни, независимо от времето, то това е вашият плод – има данни, че витамин К намалява опасността от и признаците на деменция и болест на Алцхаймер.
Освен това сливите са един от малкото хранителни продукти, с които хората с високо кръвно могат да си осигурят калий и съответно вкусно да контролират стойностите му. Желязото в тях пък зарежда организма със суровина за образуването на червени кръвни клетки и тонус, необходим за всеки годишен сезон. /puls.bg
Сливите обаче са полезни и с други свои качества. Те са плод, който е богат на антиоксиданти. Според системата ORAC (Oxygen radical absorbance capacity) сушените сини сливи се нареждат веднага след боровинките по количеството им в 100 грама - 6259 µmol TE/100 g и изпреварват дори чесъна по този критерий.
Основен дял на антиоксидантите заема витамин С, който помага на организма да се справи с агресивни чужди частици и е необходим в борбата му срещу наличните възпалителни процеси.
Освен витамин С в борбата срещу свободните радикали, сливите осигуряват завидно количество ефективни полифеноли – лутеин, крипто-ксантин и зеа-ксантин. Те действат особено благоприятно при хронични възпаления и оплаквания, включително и болка, и се смятат за силен агент на младостта.
Подкрепят и доброто зрение. Зеа-ксантинът е важен каротеноид, който се усвоява от макулата и така предазва окото от вредното влияние на ултравиолетовите слънчеви лъчи.
Други полезни за зрението компоненти в този плод са витамин А и бета-каротин, които се намират в жълтите сортове. Тези витамини подобряват състоянието на лигавиците и кожата и имат значение за устойчивостта на организма срещу рак на белите дробове и устната кухина.
Не само заради сравнително ниското калорийно съдържание (между 30 и 46 ккал според различните източници и сортове) сливите са отличен избор при желание за отслабване. Техният ефект се дължи допълнително на витамини, които подобряват метаболизма, каквито са ниацинът, витамин В 6 и пантотеновата киселина от витамин В-комплекса.
С около 3 средно големи сливи си осигуряваме 5% от дневните нужди на витамин К. Той е необходим за по-бързото кръвосъсирване, което прави сливите препоръчителни за консумация при наличие на рани. Витамин К обаче е ценен преди всичко заради значението му за костния метаболизъм и здраве. Ако държите да запазите паметта и ума си силни, независимо от времето, то това е вашият плод – има данни, че витамин К намалява опасността от и признаците на деменция и болест на Алцхаймер.
Освен това сливите са един от малкото хранителни продукти, с които хората с високо кръвно могат да си осигурят калий и съответно вкусно да контролират стойностите му. Желязото в тях пък зарежда организма със суровина за образуването на червени кръвни клетки и тонус, необходим за всеки годишен сезон. /puls.bg
CHF | 1 | 1.99738 |
GBP | 1 | 2.28285 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.61254 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 21:11 Хороскоп за петък, 26 април 2024 г.
- 19:32 Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания
- 19:15 Малките земеделски стопани получават близо 10 млн. лв. за Кампания 2023
- 19:05 ОУ „Христо Ботев“ във Варна организира Ден на отворените врати
- 18:46 Били Айлиш разказа за своята бисексуалност и разкри: Винаги съм искала да напъхам лицето си във...
- 18:33 Първият в света редактор на човешка ДНК с изкуствен интелект е факт
- 18:21 Чанинг Тейтъм в ролята на зъл милиардер
- 18:09 Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха до най-ниските нива от 13 години