Тайната на домашната бира
България 26.07.2014 14:27
Конкурс за домашна бира се проведе в София. В него участват хора, които си правят бира вкъщи, а на самото състезание всеки може да опита от домашното пиво и да посочи най-хубавото.
Домашната бира е наистина различна - има светла домашна бира, тъмна, бира от България, бира от Словакия и Полша. И всички, които се състезават чия бира е най-хубава, са си я направили вкъщи – има такава с вкус на шоколад, на карамел и на джинджифил.
Купувате си ечемичен малц за 1,50 лв. за килограм и го изсипвате в тенджера с вода при съотношение една част малц към пет части вода. „Нашата цел всъщност е да го накиснем при определена температура и да задържим тази температура в рамките на около един час”, обяснява експертът по крафт бира Кристиан Радев, който е и домашен пивовар.
След като е киснал един час в топлата вода, малцът е отдал аромата си и вече не е необходим, затова се прецежда. „За да изкараме чист извлек, това е всъщност малцова захар, която преваряваме с хмел”, допълва Кристиан Радев.
Вари се също един час, за да може хмелът да направи течността горчива. После се оставя да изстине. „Заквасваме с пивни дрожди или бирена мая, така наречената, изчакваме няколко седмици да ферментира, три поне, най-малко, след което бутилираме и пием”, допълва домашният пивовар.
От един килограм малц за 1,50 лв., десет грама хмел за 60 стотинки и пет литра вода, се получават няколко литра домашна бира.
Най-важно е да оставите бирата да ферментира поне три седмици. После, каквато и да е на вкус, а тя ще е различна, ще пиете нещо, в което няма консерванти и стабилизатори. /btvnews.bg
Домашната бира е наистина различна - има светла домашна бира, тъмна, бира от България, бира от Словакия и Полша. И всички, които се състезават чия бира е най-хубава, са си я направили вкъщи – има такава с вкус на шоколад, на карамел и на джинджифил.
Купувате си ечемичен малц за 1,50 лв. за килограм и го изсипвате в тенджера с вода при съотношение една част малц към пет части вода. „Нашата цел всъщност е да го накиснем при определена температура и да задържим тази температура в рамките на около един час”, обяснява експертът по крафт бира Кристиан Радев, който е и домашен пивовар.
След като е киснал един час в топлата вода, малцът е отдал аромата си и вече не е необходим, затова се прецежда. „За да изкараме чист извлек, това е всъщност малцова захар, която преваряваме с хмел”, допълва Кристиан Радев.
Вари се също един час, за да може хмелът да направи течността горчива. После се оставя да изстине. „Заквасваме с пивни дрожди или бирена мая, така наречената, изчакваме няколко седмици да ферментира, три поне, най-малко, след което бутилираме и пием”, допълва домашният пивовар.
От един килограм малц за 1,50 лв., десет грама хмел за 60 стотинки и пет литра вода, се получават няколко литра домашна бира.
Най-важно е да оставите бирата да ферментира поне три седмици. После, каквато и да е на вкус, а тя ще е различна, ще пиете нещо, в което няма консерванти и стабилизатори. /btvnews.bg
CHF | 1 | 1.99351 |
GBP | 1 | 2.28037 |
RON | 10 | 3.93361 |
TRY | 100 | 5.60402 |
USD | 1 | 1.80827 |
Последни новини
- 21:31 Пеканов закова Радан Кънев: В последните 9 месеца няма нито един транш от Плана за възстановяване
- 21:24 Хороскоп за петък, 29 март 2024 г.
- 19:33 Предлагат агресията да стане основно престъпление срещу мира в Наказателния кодекс
- 19:23 Латвийският външен министър подава оставка, искат да разследват разходите за пътуванията му
- 19:14 14-годишното момче с тротинетка е с опасност за живота след сблъсък с кола в Русе
- 19:06 Boeing увеличава производството на дронове
- 18:57 Андролова: ПП на всяка цена искаха енергетиката, защото имат недовършени схеми
- 18:46 Защо котките имат плешиви петна пред ушите?