Ядем лютеницата на баба в 5-звезден лукс
България 23.07.2014 18:53
Домашните гозби на баба, сред които на пиедестал заслужено е лютеницата, са на път да радват не само българите, но и туристите, отседнали в 5-звездните хотели у нас.
Кулинарните шедьоври на родната кухня достигат все по-често до чуждестранните посетители благодарение на тенденцията в ресторантите да се опитват да предложат автентични ястия.
Именно заради това съвсем скоро ще се появи списък на заведенията, в които се сервират български продукти, отгледани по екостандарти, съобщи за "Новинар" председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.
"Вече сме провели разговори с Института за животновъдство в Стара Загора и Българската агенция по безопасност на храните, с които ще си сътрудничим по този проект. Опитът ми показва, че клиентите все по-често питат за храна, която е произведена у нас", заяви Рагин.
По думите му се наблюдава ренесанс на търсенето на родни автентични храни, тъй като качеството им е в пъти по-добро от чуждите. Въпреки това 80 на сто от продуктите, които се предлагат на туристите, са внос от Гърция и Турция, тъй като производството в тези наши съседки е в пъти по-голямо, а и съответно цената е по-ниска.
Според Рагин, ако тенденцията се обърне и се предлагат 80% български продукти, то това би довело до много ползи за икономиката ни. Прогнозите му са, че безработицата ще намалее, което ще доведе и до повишаване на качеството на живот.
Междувременно от сдружение “Устойчиво общество” съобщиха за "Новинар", че на 3 август в Бургас официално ще открият фермерски пазар, където производители директно ще предлагат екологично отгледаната от тях стока.
"Хората обикновено се притесняват, че здравословните храни са по-скъпи, но когато дойдат при нас на пазара, виждат, че не е така и има алтернатива на супермаркетите. Интересът е огромен. Някои от храните дори са по-евтини от нещата, които се предлагат в големите магазини. Има и много майки, които пазаруват оттам за децата си, които захранват", заяви Гергана Кабаиванова от сдружение “Устойчиво общество”.
Тя добави, че съвсем скоро подобен пазар ще има и във Варна, но все още не е ясно къде ще бъде разположен. Наблюденията й показвали, че все повече хора предпочитат биохраните и осъзнават, че по този начин поддържат своето здраве в добро състояние. /novinar.bg
Кулинарните шедьоври на родната кухня достигат все по-често до чуждестранните посетители благодарение на тенденцията в ресторантите да се опитват да предложат автентични ястия.
Именно заради това съвсем скоро ще се появи списък на заведенията, в които се сервират български продукти, отгледани по екостандарти, съобщи за "Новинар" председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.
"Вече сме провели разговори с Института за животновъдство в Стара Загора и Българската агенция по безопасност на храните, с които ще си сътрудничим по този проект. Опитът ми показва, че клиентите все по-често питат за храна, която е произведена у нас", заяви Рагин.
По думите му се наблюдава ренесанс на търсенето на родни автентични храни, тъй като качеството им е в пъти по-добро от чуждите. Въпреки това 80 на сто от продуктите, които се предлагат на туристите, са внос от Гърция и Турция, тъй като производството в тези наши съседки е в пъти по-голямо, а и съответно цената е по-ниска.
Според Рагин, ако тенденцията се обърне и се предлагат 80% български продукти, то това би довело до много ползи за икономиката ни. Прогнозите му са, че безработицата ще намалее, което ще доведе и до повишаване на качеството на живот.
Междувременно от сдружение “Устойчиво общество” съобщиха за "Новинар", че на 3 август в Бургас официално ще открият фермерски пазар, където производители директно ще предлагат екологично отгледаната от тях стока.
"Хората обикновено се притесняват, че здравословните храни са по-скъпи, но когато дойдат при нас на пазара, виждат, че не е така и има алтернатива на супермаркетите. Интересът е огромен. Някои от храните дори са по-евтини от нещата, които се предлагат в големите магазини. Има и много майки, които пазаруват оттам за децата си, които захранват", заяви Гергана Кабаиванова от сдружение “Устойчиво общество”.
Тя добави, че съвсем скоро подобен пазар ще има и във Варна, но все още не е ясно къде ще бъде разположен. Наблюденията й показвали, че все повече хора предпочитат биохраните и осъзнават, че по този начин поддържат своето здраве в добро състояние. /novinar.bg
CHF | 1 | 1.99738 |
GBP | 1 | 2.28285 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.61254 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 11:11 Израел обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници
- 11:06 Кметът на Варна даде съгласието си за ремонт на ReBonkers
- 10:58 Хотели може да затворят в разгара на лятото, липсва персонал
- 10:50 ИТН ще внесе доклада от комисията за митниците в прокуратурата
- 10:47 20 ранени на пътя за денонощието
- 10:36 Тома Биков възмутен как точно Желязков е бил атакуван
- 10:33 Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване
- 10:30 19 хорови формации изнасят концерти във Варна