Сладко от патладжан по тайна рецепта пазаруват пловдивчани
България 21.07.2014 12:52
Уникално сладко, приготвено от патладжани, се предлага на фермерския пазар в Пловдив. Вкусотията се прави по албанска рецепта, която майсторката София Манчева от Куртово Конаре пази в тайна. Тя е един от редовните участници във фермерските пазарите под тепетата. Произвежда автентични сладка, лютеници и кьополу. 400-грамово
бурканче от вкусотиите се продава за 3,50 лева
а в съставките няма сгъстители и консерванти. „Всичко е натурално. Отваряш бурканчето, мажеш на филията и ядеш”, казва с усмивка София. В действителност сладкото нито горчи, нито накиселява и чревоугодникът изобщо не разбира, че направено от патладжан. „Лютениците и кьополуто ги правим по стар обичай. Както са ги произвеждали нашите родители, така продължаваме и ние. Съставките също са чисти продукти, които стопаните от селото произвеждат сами.
Всеки четвъртък от 16 до 20 часа в творчески комплекс „Инкубатор” на ул. „Братя Пулиеви” в квартал „Капана” и в неделя край Гребната база се организират в Пловдив фермерски пазари. Това са дните, в които ценителите на екологично чисти храни могат да ги посетят и да си купят на съвсем достъпни цени различни биопродукти.
В истински майсторлък е превърнал удоволствието да меси и прави хляб Богдан Богданов от Стара Загора.
Учил е занаята във Франция
и е убеден, че с дива мая хлябът става по-ароматен, по-вкусен и по-здравословен. Процесът ни е ферментация на млечно-киселите бактерии и хлябът става по-ароматен и вкусен. Издържа много, много по-дълго време. Ръженият например може да се консумира един месец”, казва Богдан. Нарязал е малки залци от хляба, за да могат да го опитат повече посетители на фермерския пазар и едва тогава да решат дали да дадат 2,50 лева за ръжено-пшеничен или 3 лева за самун от лимец.
„Здравословен е, защото могат да го ядат малки деца, възрастни хора, болни от диабет или тези, които имат непоносимост към глутен – няма противопоказания. За мен не е важно дали хората имат интерес или не, а дали са доволни. Щом като 6-7 години едни и същи хора си взимат хляб от мен, значи са доволни”, е категоричен младият майстор. /monitor.bg
бурканче от вкусотиите се продава за 3,50 лева
а в съставките няма сгъстители и консерванти. „Всичко е натурално. Отваряш бурканчето, мажеш на филията и ядеш”, казва с усмивка София. В действителност сладкото нито горчи, нито накиселява и чревоугодникът изобщо не разбира, че направено от патладжан. „Лютениците и кьополуто ги правим по стар обичай. Както са ги произвеждали нашите родители, така продължаваме и ние. Съставките също са чисти продукти, които стопаните от селото произвеждат сами.
Всеки четвъртък от 16 до 20 часа в творчески комплекс „Инкубатор” на ул. „Братя Пулиеви” в квартал „Капана” и в неделя край Гребната база се организират в Пловдив фермерски пазари. Това са дните, в които ценителите на екологично чисти храни могат да ги посетят и да си купят на съвсем достъпни цени различни биопродукти.
В истински майсторлък е превърнал удоволствието да меси и прави хляб Богдан Богданов от Стара Загора.
Учил е занаята във Франция
и е убеден, че с дива мая хлябът става по-ароматен, по-вкусен и по-здравословен. Процесът ни е ферментация на млечно-киселите бактерии и хлябът става по-ароматен и вкусен. Издържа много, много по-дълго време. Ръженият например може да се консумира един месец”, казва Богдан. Нарязал е малки залци от хляба, за да могат да го опитат повече посетители на фермерския пазар и едва тогава да решат дали да дадат 2,50 лева за ръжено-пшеничен или 3 лева за самун от лимец.
„Здравословен е, защото могат да го ядат малки деца, възрастни хора, болни от диабет или тези, които имат непоносимост към глутен – няма противопоказания. За мен не е важно дали хората имат интерес или не, а дали са доволни. Щом като 6-7 години едни и същи хора си взимат хляб от мен, значи са доволни”, е категоричен младият майстор. /monitor.bg
CHF | 1 | 2.01134 |
GBP | 1 | 2.2729 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.62332 |
USD | 1 | 1.83233 |
Последни новини
- 23:12 23 партии и 11 коалиции подадоха документи в ЦИК за участие в изборите на 9 юни
- 22:53 Хороскоп за четвъртък, 25 април 2024 г.
- 19:36 Попфолк певицата Глория е катастрофирала в Кресненското дефиле
- 19:26 Най-голямата германска оръжейна компания получи поръчка от Бундесвера за €400 млн.
- 19:17 Българи взеха златен медал на Международното студентско състезание по програмиране (ICPC)
- 19:09 Засега няма риск у нас работни места да бъдат заети от изкуствен интелект
- 18:57 Криси от Ергенът 3 - участничката, която качи 9 кг по време на участието си в риалитито
- 18:46 Надрусана шофьорка блъсна дете на пешеходна пътека в Добрич