Още снимки:
test

Заради пороите: Черешите станаха на ракия

29.06.2014 09.17

Шишенца с черешова ракия се оказаха хитът на тазгодишния Празник на черешата. Той започна в петък за 108-и пореден път в Кюстендил. На него хора от целия регион показват какво "червено злато" са произвели ръцете им.

Заради пороите и градушките тази година обаче черешовата реколта пострада. Плодовете се напукаха рано и една немалка част от тях отиде за джибри. Затова земеделците масово донесоха по щандовете си и шишенца с домашна черешова ракия. Въпреки че е от предни реколти, сега запасите ще се увеличат драстично, категорични са кюстендилци. Данчо Китанов от Гърляно прави ракията по класическия способ, но задължително я препича. Така огненото питие добива вкус на "черешов компот с градуси за затопляне на душата", обясни той. Други майстори пък довериха, че махали костилките, преди да пекат ракията, за да има по-добър вкус.

Кюстендил е регионът, където се произвеждат повече от 1/3 от ароматния плод у нас. През миналата година по площи черешови насаждения България се е подредила на 10-о място в света, а по продукция от декар - на 19-о, казва директорът на Института по земеделие проф. Димитър Домозетов. Сред такова изобилие на червените плодове определено е трудно да намериш и най-големия, за да му дадеш наградата. За да открие първенеца на черешите тази година, проф. Домозетов донесе специален "черешобер". След редица измервания той откри и първенеца - черешка с диаметър 36 мм от сорта "Самбърс". Тя е отгледана в масивите около село Граница. Най-голямата гордост на кюстендилци обаче е сортът "Стефания". Той е създаден през 1997 година в Института по земеделие и носи големи печалби на световния пазар. Въпреки това най-предпочитаните череши от гостите вчера бяха "Стела" и "Ван". Заради ниските цени гостите на града си тръгнаха с пълни торби с вкусните плодове без проблеми. Въпреки загубите от пороите плодовете вървяха между 2,50 и 3 лева килото на празника. На пазара 200 метра по-надолу от мястото на празника цената на черешите беше още по-ниска - само 1,50 за кило.

Освен на вкусните плодове гостите не пропуснаха да се насладят и на сладкишите, които изкусни майсторки бяха приготвили за празника. Погледите на публиката събира голяма бакърена тава, в която 80-годишната баба Лора Керемидарова правеше сладко от бели череши. Специално за черешовото изложение пък Цветанка Миланова направила сладка козуначена пита, богато украсена с череши. Рецептата е подходяща за свекърви, които посрещат снаха в дома си, доверява майсторката. Даниела Георгиева си играла два часа да завива в тестени ленти черешки в невиждан сладкиш. Двете жени бяха подредили и бухти с черешово сладко и щрудел с пресни череши.

Гостите на празника бяха впечатлени и от красивите пана, които кюстендилци бяха направили от череши. На площада имаше слънца, сърца, пеперуди и даже храм и портрет на цар Иван Шишман от череши. На всеки щанд бяха окачени украшения и закачки, изработени от плодовете. На тях се възхитиха дори родните политици, които бяха посетили празника. Сред тях бяха червеният депутат Мая Манолова и столичният кмет Йорданка Фандъкова.
/standartnews.com

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
19:26
75-годишна пациентка успешно излекувана от коронавирус в столичната "Св. Анна"
19:01
МРРБ: Ще бъде предложена промяна в обхвата на тол системата
15:53
На 29 май Община Ямбол подарява на децата над 600 билета за цирк „Арена“
13:55
Аврамова: Вероятно през юни ще бъде премахнат водният режим в Перник
13:33
240 000 работни места се запазват по мярката 60/40
12:12
Как се дават 100 млн. лв. за несъществуващ проект, пита педиатър
11:41
Над 100 миньори от „Оброчище“ може да не получат забавените си заплати
10:25
Гала към Милен Цветков: Преди 40 дни тръгна по пътя си „Далече от безумната тълпа“
10:19
Щабът: Ще предложим да отпадне 14-дневната карантина за идващи от чужбина
10:12
Мутафчийски: COVID-19 може да засяга и сърцето, имунитетът е краткотраен
09:34
2477 станаха случаите на COVID-19 у нас
08:20
Спасовден е
08:13
Студено и дъждовно
27 май 2020 г.
19:59
31% от ромите виждат конспирация в съществуването на COVID-19
19:37
Намерени са пари на дъното на щайги до боклук, полицията търси собственика
19:04
Омбудсманът иска да отпадне „системността“ при домашното насилие
17:45
Почина главният прокурор, който издава постановлението за задържането на Тодор Живков
16:14
До месец започва строителството на детска градина в “Манастирски ливади”
15:20
Комисия състави списък с над 250 забележки по проекта за кв. "Запад" в Асеновград
15:11
Йордан Алексиев: Театърът е подсигурен за следващите 6 месеца, основната ни цел е публиката
14:01
Съдът все пак пусна Бенчо Бенчев да се лекува в Турция
13:09
Прекратиха сесията на Общинския съвет в Перник! Общината отказа да отговаря на въпросите на съветниц
13:00
Трусът в Смолян – фалшив, системите в БАН не сработили
12:39
Главният прокурор предлага отмяна на българско гражданство заради фалшив документ
10:59
Морските спасители недоволстват, че ги оставят сами на постовете

Най-четени от Общество

Избор на редактора