Всеки след 35-годишна възраст трябва да следи холестерола си
Любопитно 24.04.2014 13:23
През последните години статистиката у нас отчита, че все повече и все по-млади хора имат проблеми с холестерола, кръвното налягане и нарушения в метаболизма. Причините се крият в нездравословния и напрегнат стил на живот на българина и особено в болестотворните хранителни продукти за ежедневна консумация. Тестените изделия от пшенично, ръжено, царевично или пълнозърнено брашно, които са генномодифицирани отдавна, предизвикват драстично увеличаване на липопротеините с ниска плътност ("лош холестерол"), триглицеридите и кръвната захар, последвани от затлъстяване и отлагане на липидни плаки в определени участъци на артериите.
Високият лош холестерол при около 25-30% от българите се дължи на непълноценния начин на хранене – недостатъчна консумация на риба и морски храни, зеленчуци и плодове, нередовно хранене, употреба на некачествени мазнини и особено маргарин, висока консумация на въглехидратни храни. По този начин, ден след ден, организмът се натоварва с празни калории, а същевременно клетките страдат от хронично недохранване с незаменими хранителни вещества – минерали, добри мазнини, витамини, ензими и антиоксиданти, наричани общо нутрицевтици.
Според статистиката България се нарежда на предпоследно място сред европейските страни по консумация на риба – със средна консумация от едва 4,6 кг рибни продукти за цяла година. Парадоксално, защото страната ни има излаз на море. За сравнение – във Франция, Португалия, Испания, Финландия потреблението е десетократно по-високо и варира между 30 и 50 кг годишно. /btvnews.bg
Високият лош холестерол при около 25-30% от българите се дължи на непълноценния начин на хранене – недостатъчна консумация на риба и морски храни, зеленчуци и плодове, нередовно хранене, употреба на некачествени мазнини и особено маргарин, висока консумация на въглехидратни храни. По този начин, ден след ден, организмът се натоварва с празни калории, а същевременно клетките страдат от хронично недохранване с незаменими хранителни вещества – минерали, добри мазнини, витамини, ензими и антиоксиданти, наричани общо нутрицевтици.
Според статистиката България се нарежда на предпоследно място сред европейските страни по консумация на риба – със средна консумация от едва 4,6 кг рибни продукти за цяла година. Парадоксално, защото страната ни има излаз на море. За сравнение – във Франция, Португалия, Испания, Финландия потреблението е десетократно по-високо и варира между 30 и 50 кг годишно. /btvnews.bg
CHF | 1 | 2.00105 |
GBP | 1 | 2.27568 |
RON | 10 | 3.93076 |
TRY | 100 | 5.62834 |
USD | 1 | 1.83027 |
Последни новини
- 14:33 Какво показват проверките на БАБХ преди Великден?
- 14:31 Сливен забрани електрическите тротинетки по тротоари, площади и пешеходни зони
- 14:27 По 250 млн. лв. годишно за "Мини Марица Изток" отпуснаха депутатите под взора на миньорите
- 14:24 Дъщерята на Фънки се оказа силиконова красавица
- 14:21 "Политико": Живот след Урсула фон дер Лайен? Алтернативи за следващ председател на ЕК
- 14:19 Важна информация за управителите на етажна собственост и собственици на кучета и котки във Варна
- 14:16 Пролетните пасажи от сафрид напълниха рибарските мрежи във Варна (СНИМКИ)
- 14:12 От днес всеки турист трябва да плати по 5 евро, за да посети Венеция