Всеки след 35-годишна възраст трябва да следи холестерола си

Любопитно 24.04.2014 13:23

През последните години статистиката у нас отчита, че все повече и все по-млади хора имат проблеми с холестерола, кръвното налягане и нарушения в метаболизма. Причините се крият в нездравословния и напрегнат стил на живот на българина и особено в болестотворните хранителни продукти за ежедневна консумация. Тестените изделия от пшенично, ръжено, царевично или пълнозърнено брашно, които са генномодифицирани отдавна, предизвикват драстично увеличаване на липопротеините с ниска плътност ("лош холестерол"), триглицеридите и кръвната захар, последвани от затлъстяване и отлагане на липидни плаки в определени участъци на артериите.

Високият лош холестерол при около 25-30% от българите се дължи на непълноценния начин на хранене – недостатъчна консумация на риба и морски храни, зеленчуци и плодове, нередовно хранене, употреба на некачествени мазнини и особено маргарин, висока консумация на въглехидратни храни. По този начин, ден след ден, организмът се натоварва с празни калории, а същевременно клетките страдат от хронично недохранване с незаменими хранителни вещества – минерали, добри мазнини, витамини, ензими и антиоксиданти, наричани общо нутрицевтици.

Според статистиката България се нарежда на предпоследно място сред европейските страни по консумация на риба – със средна консумация от едва 4,6 кг рибни продукти за цяла година. Парадоксално, защото страната ни има излаз на море. За сравнение – във Франция, Португалия, Испания, Финландия потреблението е десетократно по-високо и варира между 30 и 50 кг годишно. /btvnews.bg

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027