53 лв. за Великден в София, 44 лв. - в Смолян

България 17.04.2014 21:45

Великденската трапеза излиза по-евтино в малките градове, показа проучване на “24 часа”. В Смолян миникошницата за четиричленно семейство струва 44 лв., докато в столицата същите продукти са 53 лв. Причината - в Родопите може да се намери агнешко по 10 лв./кг, а в София цената е поне с 2 лв. повече. Всъщност във всеки град има доста големи разлики в цените на продуктите. Оказа се, че

при повече

обикаляне могат

да се спестят

до 30 на сто Сравнихме цените на 3 кг агнешки бут, 30 яйца, 1 кг козунак, 3 марули, по 2 връзки репички и пресен лук и по 1 кг домати и краставици.

Например цената на агнешкия бут е със 7,6% по-ниска, а на плешката - с 8,6 на сто. Средно месото е около 12-13 лв./кг, което е с 1 лев по-малко от същия период на 2013 г.

На пазара се намира и по-евтино замразено агнешко, но то е внос от Нова Зеландия и Австралия. “Такова месо няма да е прясно и няма да има такъв вкус като българското”, коментира Стойчев.

За по-евтино комбинативни граждани се кооперират и обикалят селата, за да си вземат живи агнета направо от кошарите. Обикновено

две семейства

си делят по

половин агне

Така са сигурни, че месото е прясно и българско. Стопаните се споразумяват на около 6-7 лв. живо тегло. Някои дори са склонни да заколят и одерат животното. Пенсионери обаче масово минават с набор за дроб сарма вместо бут или плешка за празника. Замразен в магазините, той е между 4 и 5 лв. за килограм.

Шефът на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов пък твърди, че е недопустимо в магазините агнешкото да струва над 14 лв./кг. Според него

нормалната

цена била

10-11 лв.,

защото килограм живо тегло се изкупувал по 5 лв.

При другия традиционен продукт за Великден - яйцата, пък цената е стабилна от месеци със средни стойности около 19-20 ст. за бройка и не се очаквали ексцесии по празниците. В големите вериги дори има кора от 30 яйца на промоция, която струва 4,79 лв., или по 16 стотинки бройката.

3-4 лв. излиза пък зелената салата за Великден. Марулите са по 50-60 ст., репичките 50-70 ст., а връзката пресен лук - 30-50 ст.

Българските домати поскъпнаха точно седмица преди празника. На едро цената им скочи с 8 на сто до 2,60 лв./кг, а по пазарите са 3-3,50 лв.

С около 50 ст.

по-евтини са

гръцките домати

Краставиците пък са по 1,50-2 лв./кг.

Килограм класически козунак излиза над 5 лв. Най-често се продават 400 грама - цените варират от 1,40 до 3 лв.

Българските яйца се превърнаха в хит сред жителите на Северна Гърция преди Великден. Жителите на района около Комотини все по-често пресичат ГКПП “Маказа-Нифея”, за да напазаруват евтини български стоки.

Българските яйца са 2 пъти по-евтини от предлаганите в Гърция. При южните ни съседи бройката на яйцата, снесени от свободни кокошки, струва 0,30 евро, а другите са 0,20-0,22 евро. Между 20 и 24 стотинки се купуват яйцата в кърджалийските магазини.

Тази пролет обаче гърците не проявяват традиционния интерес към българските агнета, защото цената на традиционното за Великден месо в Кърджали и Комотини се изравни - килограмът и в двата града излиза около 6 евро.

Не оставяйте пазаруването за последния момент, съветват препатили. Всяка година цените са най-високи в събота. Тогава и изборът на продукти е по-малък, защото хубавото месо отдавна е купено.

Яйцата годни до 28 дни след снасянето

Срокът на годност на яйцата не може да бъде повече от 28 дни след снасянето, обясниха от агенцията по безопасност на храните. Той е записан на етикета, който е задължително да има на опаковките. Върху всяко яйце не може да има срок на годност, защото според еврорегламентите на черупката трябва да има само маркировка с 6 цифри и 2 букви, казаха от агенцията. Първата показвала начина на отглеждане на кокошките. 0 е за биояйцата, 1 - от свободни кокошки отглеждани на открито, 2 - за подово отглеждане, и 3 - за клетъчно.

Буквите пък показват страната на произход - BG за България. Следващите цифри са кодът на областта, в която се намира птицефермата, а последните три - номер на производителя. Съветите на експертите са, когато купувате месо, да гледате дали има задължителната здравна маркировка, която е с овална форма с буквите ЕО и ветеринарния регистрационен номер на предприятието. /24chasa.bg

CHF CHF 1 1.99738
GBP GBP 1 2.28285
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.61254
USD USD 1 1.82447