Научете! Чубрицата убива бактериите в мръвките
Наука 16.04.2014 14:35
Институтът по криобиология и хранителни технологии е направено изследване за използването на подправки при мляното месо. От него е установено, че лиофилизираните екстракти от розмарин, мащерка, риган и чубрица намаляват естествената микрофлора на мляно месо.
Най-много бактерии убиват чубрицата и ригана, обясни пред „Телеграф” директорът на института проф. Габриела Маринова.
„Двете подправки могат да се използват като естествени антимикробни стабилизатори в хранителни продукти от мляно месо. Направено е и сравнително изследване на ефекта на лиофилизирани екстракти от различни подправки върху мляно месо срещу стандартни щамове стафилококи и ешерихия коли и е установено, че екстрактът от чубрица проявява силно потискащо действие и към двата щама.
„Двете подправки могат да се използват като естествени антимикробни стабилизатори в хранителни продукти от мляно месо. Направено е и сравнително изследване на ефекта на лиофилизирани екстракти от различни подправки върху мляно месо срещу стандартни щамове стафилококи и ешерихия коли и е установено, че екстрактът от чубрица проявява силно потискащо действие и към двата щама.
Чубрицата е най-антимикробната Билка”, обясни проф. Маринова.
В проект за повишаване качеството на храните е предложена иновация – замяна на синтетичния антиоксидант суперфриш с натуралния розмарин. „Той спомага за потискане на окислителните процеси в места при производството на кайма, малотрайни колбаси и и сурово-пушен колбас тип „Петрохан”, каза тя.
„Замяната на синтетичния антиоксидант с натурален дава възможност на производителя да намали Е-нормите на етикета на крайния продукт, а знаем, че консуматорите са много чувствителни към употреба на Е-та”, допълни експертът. /tribali.info
В проект за повишаване качеството на храните е предложена иновация – замяна на синтетичния антиоксидант суперфриш с натуралния розмарин. „Той спомага за потискане на окислителните процеси в места при производството на кайма, малотрайни колбаси и и сурово-пушен колбас тип „Петрохан”, каза тя.
„Замяната на синтетичния антиоксидант с натурален дава възможност на производителя да намали Е-нормите на етикета на крайния продукт, а знаем, че консуматорите са много чувствителни към употреба на Е-та”, допълни експертът. /tribali.info
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 22:04 Хороскоп за събота, 20 април 2024 г.
- 21:21 НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"
- 21:14 2 май ще е неучебен за всички ученици в страната
- 19:37 Блинкен обвини Китай, че помага на Русия във войната в Украйна
- 19:26 Гърция спаси 198 плажа от концесионери, чадъри и шезлонги
- 19:17 Сидни Суини отговори на критиките, че "не е красива и талантлива"
- 19:08 Младши сержант е осъден окончателно на 7 години затвор за убийство на полицай в Пловдив
- 18:58 ЦИК реши: Велин Жеков от ГЕРБ – СДС отново ще е шеф на РИК – Варна