Научете! Чубрицата убива бактериите в мръвките

Наука 16.04.2014 14:35

Институтът по криобиология и хранителни технологии е направено изследване за използването на подправки при мляното месо. От него е установено, че лиофилизираните екстракти от розмарин, мащерка, риган и чубрица намаляват естествената микрофлора на мляно месо. 

Най-много бактерии убиват чубрицата и ригана, обясни пред „Телеграф” директорът на института проф. Габриела Маринова.
„Двете подправки могат да се използват като естествени антимикробни стабилизатори в хранителни продукти от мляно месо. Направено е и сравнително изследване на ефекта на лиофилизирани екстракти от различни подправки върху мляно месо срещу стандартни щамове стафилококи и ешерихия коли и е установено, че екстрактът от чубрица проявява силно потискащо действие и към двата щама.

 Чубрицата е най-антимикробната Билка”, обясни проф. Маринова.
В проект за повишаване качеството на храните е предложена иновация – замяна на синтетичния антиоксидант суперфриш с натуралния розмарин. „Той спомага за потискане на окислителните процеси в места при производството на кайма, малотрайни колбаси и и сурово-пушен колбас тип „Петрохан”, каза тя.
„Замяната на синтетичния антиоксидант с натурален дава възможност на производителя да намали Е-нормите на етикета на крайния продукт, а знаем, че консуматорите са много чувствителни към употреба на Е-та”, допълни експертът. /tribali.info

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147