Още снимки:
test

ШОКИРАЩАТА истина за микровълновите печки

03.01.2014 18.35

Колкото повече време минава, толкова повече се убеждавам, че бабите или по-скоро пра бабите, знаят много повече за здравословния начин на живот, отколкото, който и да било експерт.

Като започнем от бульоните от кокали, които настояват да ядем, минем през сутрешната гимнастика, която никога не пропускат, отделеното време за срещи с приятели и разходки, прекараните мигове сред природата и стигнем до отказа им да използват всевъзможните технологични постижения на съвременния човек…

…като микровълновата. Не че съм на възрастта на баба ми, но аз също съм от хората, които смятат голям процент от съвременните удобства за излишни предмети, които само запълват пространството в апартамента, а да не говорим, че някои от тях вредят на здравето.

Днес ще ви разкажа за микровълновите печки. Статия, която отдавна започнах, но все не ? идваше времето, до миналата седмица, когато споделих една друга статия за експеримент с цветя и вода, която е била затоплена в микровълновата печка. За експеримента можете да прочетете ТУК.

Ще направя нещо, което обикновено избягвам- да представя излишни, но любопитни факти, но пък смятам, че ще ви бъде интересно да разберете повече за това как е възникнала микровълновата печка.

Като всяко изобретение, и това е възникнало случайно, след като шоколад се е разтопил в джоба на Пърси Спенсър ( изобретателят на микровълновата печка), докато самият той работел с активно радарно устройство.

Как работи микровълновата печка?
Ще кажете, много просто- микровълновите печки, използват мирковълни.

В действителност мирковълната е форма на електромагнитна радиация- вълни на електрическа и магнитна енергия, които се движат заедно в пространството.

Микровълните се генерират от магнетрон. Магнетронът е термин, който произлиза от „магнит” и „електрон”.

Магнетронът е нещо, като цилиндър, в който електроните подлежат на магнитни и електрични полета, които произвеждат електромагнитни полета с микровълнова честота.

Когато сложите храна в микровълновата, тя се затопля под действието на диелектрично затопляне.

Много молекули, като тези във водата, имат част положителен заряд в единия край и част отрицателен заряд в другия край. Следователно те се въртят, опитвайки се да се подредят със срещуположното електрично поле на микровълните.

Въртящите се молекули, удрят други молекули и така да се каже им дават тласък на движение като разпръскват енергията. Тази енергия, когато бива разпръсната, като молекулярна вибрация, всъщност е самото нагряване.

За  да се загрее нещо в микровълновата печка, трябва да има и вода.

Причината е гореописания процес или с други думи, фактът, че молекулите на водата в храната вибрират със скорост, която създава молекулярно триене, което пък води до затоплянето.

Защо храната в микровълновата печка не се затопля равномерно?
Може би сте забелязали как храната в микровълновата печка не винаги се затопля равномерно. Причината не е във вас или в качеството на микровълновата, която използвате. Причината е, че в някои храни водните молекули не са равномерно разпределени.

Освен това микровълновите затоплят външните слоеве и местата, където са водните молекули. След това затоплената част може да предаде топлината и на вътрешната част, но не винаги се получава.

Снимка: http://www.ccohs.ca/oshanswers/phys_agents/microwave_ovens.html
Снимка: http://www.ccohs.ca/oshanswers/phys_agents/microwave_ovens.html
Какво значение има това за вас?
На първо място микровълновите печки повреждат хранителните вещества в храната, като нарушават структурата им.

Като правило, винаги, когато нагрявате нещо, то загубва част от нутриентите си.

Микровълновите изменят в доста по-голяма степен хранителните вещества и ги изчерпват много повече, отколкото другите методи на затопляне.

Интересен е фактът, че при изследване, където млякото е било затоплено за 6мин.(в микровълнова печка), съдържанието на B12 в него се е превърнало във „вяла форма”, т.е. нещо като неактивна.

Интересно е и друго изследване, при което броколи, заедно с малко вода, били затоплени в микровълновата и загубили 97% от наличните антиоксиданти. После за сравнение били приготвени други броколи на пара, които загубили само 11% от антиоксиданите. (източник)

Има доста такива примери, които можете да потърсите в google, ако си падате по любопитните факти.

Освен това, подведени от забързаното ежедневие и желанието ни всичко да става бързо, си купуваме най-мощните уреди и използваме капацитета им.

Максималната мощ на микровълновата, всъщност води до по-силно електрично поле и до по-голям процент унищожаване на хранителните вещества.

Отслабването на клетъчната мембрана, от действието на микровълните се използва в технологията на генетично изменяне.

Това, което се случва е, че клетките биват разбити, бива неутрализиран електричния потенциал- самият живот в клетката- между външната и вътрешната страна на клетъчната мембрана.

Повредените клетки стават лесни жертви за вирусите, гъбичките и други патогенни микро-организми.

Естествените възстановителни механизми биват потиснати и клетките трябва да се адаптират към състояние на енергиен дефицит: така те преминават в режим от аеробно, към анаеробно „дишане”. Вместо вода и въгледроден диоксид, биват произведени хидроген пероксид и въглероден моноксид. Когато се случи преобръщане в здравословните клетъчни процеси, клетките преминават от режим на ”здравословно” оксидиране, към „нездравословно” ферментиране.( източник )

Точно такива деформации, които се случват в телата ни, когато сме подложени под действието на микровълни, се получават и при молекулите на храната, която се готви в микровълновата печка.

Високата мощност на микровълновите печки, води до разрушаването и деформацията на молекулите в храната, след което се формират нови съединения, които са непознати в природата и в човешкия организъм.

Ето тук можете да прочетете за изследвания, които са проведени върху хора, като първо са им давани млечни продукти, които не са били обработени в микровълнова, след което са им направени кръвни тестове. После отново на празен стомах са им дадени същите храни, обработени в микровълнова печка и отново им е взета кръв.

На базата на това са направени сравнения на изследваните показатели. Разликата е драматична и измененията сочат за настъпването на стрес в организма и последващите реакции и активиране на защитни механизми, след консумацията на храна, затоплена в микровълновата.

Последици от използването на микровълнова:
Ето тук можете да прочетете за някои последици от използването на микровълнова:

1.Храни подложени на обработка в микровълнова печка губят 60-90% от енергичното си поле и микровълните ускоряват структурното разпадане на храните.

2.Микровълните създават предпоставки за рак в млечните продукти.

3.Микровълните променят съставните части на храните и причиняват храносмилателни проблеми.

4.Микровълните променят химичния състав на храната, което води до нефункционирането на лимфната система и дегенериране на способността на тялото да се защитава от патогени.

5.Микровълните изменят структурата на храните, дори когато храната се затопля за много кратко и водят до образуването на свободни радикали.

6.Затоплянето на храната в микровълновата печка понижава способността на тялото да използва витамините B-комплекс, витамин Ц, витамин Е и минералите. (източник)

Не си падате по научни доказателства? Четете!
Ако пък сте от хората, които не си падат по научните доказателства, няма проблем! Направете си експеримента сами.

Рабзъркайте яйца със сирене и ги сложете да се приготвят в микровълновата. Когато ги извадите, приличат малко на нещо, като лепкава топка и имат една пянообразн аконсистенция. Да не говорим, че вкусът им е доста различен, отколкото, ако същата храна бъде приготвена във фурната.

Драматична разлика има, дори, когато стоплите вода за кафе в микровълновата и когато стоплите водата на котлона.

Проблемът е, че, когато винаги използваме микровълновата за затопляне на храната си, ние убиваме у нея всичко, от което тялото ни има нужда.

Така не само, че не храним организма си, а даже му създаваме още неприятности, като му даваме още една порция „непознати” частици, към които тялото обикновено реагира с отговор на имунната система.

Повярвайте ми! Определено не е добре имунната ви система непрекъснато да се бори с натрапници. Така отнемате от възможността да върши работата си тогава, когато наистина се нуждаете от нея.

Освен това, много от вас ще кажат: „С микровълновата печка става по-бързо.”

Звучи нелепо! Замислете се само, каква би била първата ви реакция, ако детето ви дойде и ви каже „Намерих много бърз начин да си напиша домашното.” Или пък, ако приятел ви каже „Намерих много бърз начин да изкарам пари!”

Вероятно инстинкта ви, ще ви подскаже, че има нещо нередно и че това няма да доведе до добър развой на събитията.

Тогава защо винаги избираме „по-бързото”, когато се отнася за здравето ни? Защо да излагаме най-ценното, което имаме на риск?

Аз нямам микровълнова, нито пък даже телевизор. Изобщо не се чувствам лишена; ежедневието ми си протича нормално и липсата на всевъзможни технологии нито ограничава личния ми просперитет, нито пречи на комуникацията ми с другите

Замислете се кои съвременни технологии наистина придават повече стойност на живота ви и кои са само поредната глезотия, за която сте принудени да заплащате със здравето си!
Инес Субашка /inspiredfitstrong.com

Днес+

Коментирай статията

18.12.2016 10:38
гост
Някога гледах как десетина телефона струпани в една купа пържат яйце когато бъдат прозвънени едновременно.
Те това е опасна радиация.
Всичко може да бъде вредно при неправилна употреба.
Представете си да изтържете от сто кибрита барута...
Или ако знаете как да извлечете определени съставки от определени продукти можете и бомба и киселини и кво ли не да си добиете?
Гледали ли сте Маккгайвър?
Разбира се в сериала всичко е преувеличено, но по принцип възможно...
Едно време бях луд по химията. Бързо даскалицата стана мой човек. Та тя ми е давала няколко такива "направи си сам рецепти", други научих сам.
Заигравката обаче ми коства много.
Така че не се заигравайте ми е мисълта.

А между статията и микровълновата в личната си статистика СТАТИЯТА слагам по-напред в графата ВРЕДНИ... Sn
02.05.2016 18:07
гост
Аз нямам микровълнова, нито пък даже телевизор. Изобщо не се чувствам лишена; ежедневието ми си протича нормално и липсата на всевъзможни технологии нито ограничава личния ми просперитет, нито пречи на комуникацията ми с другите

използвай вестници и парцали при м.си цикъл вместо д.превръзки и тампони. Може личният ти просперитет да не бъде ограничен,но пък сигурно ще пречи с комуникацията Ти с другите.
08.01.2014 15:12
гост
Всеки си има мозък в главата и сам си решава кое е по-добре и кое е по-зле за него и за хората,с които живее.Така че,не упреквайте другите.Свят различен,мнения -много.Но все пак:постарайте се колкото може да използвате микровълновата печка по-рядко,защото тя наистина вреди на здравето ни.Времето ще ни го докаже това.
07.01.2014 10:41
гост
и аз се отнасям с недоверие към микровълновата печка (макар, че имам). гледам по-рядко да я използвам, защото наистина съм установила, че вкусът се изменя. дори не мога да пия кафе направено там. нооо..мързелът е голяма работа и така-от време на време я позвам ;-).
06.01.2014 13:47
гост
До коментатора със слънчевата енергия - напълно съм съгласен - само че края на дните ни вероятно би настъпил твърде скоро така... А иначе, относно микровълновата фурна, надали е повече вредна от останалите източници на лъчения в съвременния свят, просто е още едно пиронче в ковчега :), и тъй като надали някой от нас ще се заточи на безлюден остров, за да живее здравословно, то аз лично ще си продължа с ползването на това удобство... И относно авторството на тази статия - някакъв нов способ ли е вместо мястото, от където сте прочели дадената информация, да посочите в скоби "източник", това изключително олекотява научната стойност на написаното.
06.01.2014 11:41
гост
Колко невежи хора има.Поинтересувайте се малко пък тогава коментирайте.В някой държави и то в Европа от няколко години са забранени микровълновите печки.Та затова сме на тоя хал ,защото всеки е разбирач.
05.01.2014 22:31
гост
БИЕ ИСКАТЕ ДА МАНИПУЛИРАТЕ ИСТИНАТА ЛИ БЕ ПЛАТЕНИ ДРАСКАЧИ МИКРОВЪЛНОВАТА ПЕЧКА Е УБИЕЦ МНОГО ЯСНО ПРИЧИНЯВА РАК НАЙ ВЕЧЕ МАЛОУМНИЦИ
05.01.2014 16:23
гост
Няма нещо, което да не ти вреди... Има един израз, че дозата определя лекарството. Същото е и при микровълните... лошото е че всъщност използваме страшно много технологии базирани на тях: телефони, печки, безжичен интернет... Това натрупване което се получава определено не е особено полезно, но да се откажеш от цивилизацията заради това звучи несериозно...
Повъпроса че при ползване на микровълнова за затопляне на храни се образуват съединения, който може да ти навредят съм съгласен, но я се замислете само колко не до там полезни съединения се влагат в храната за да се удължи срока и на годност. Това не е ли предпоставка за образуването на вредни съединения когато храната се затопля или готви в микровълнова?
05.01.2014 03:05
гост
Да се връщаме в пещерите
04.01.2014 22:56
гост
МИКРОВЪЛНИТЕ НАМИРАТ ШИРОКО ПРИЛОЖЕНИЕ В МЕДИЦИНАТА.РАДАРЪТ,ТАКА СЕ НАРИЧА АПАРАТЪТ ЗА МИКРОВЪЛНИ,Е ВАЖНО СРЕДСТВО ЗА ИЗБОР ВЪВ ФИЗИОТЕРАПИЯТА ПРИ ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ПРОЦЕСИ И АРТРОЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.МИКРОВЪЛНИТЕ НЕ САМО,ЧЕ НЕ УВРЕЖДАТ,А СТИМУЛИРАТ КЛЕТКИТЕ ДА СЕ СПРАВЯТ С БОЛЕСТОТВОРНИТЕ АГЕНТИ.РАЗБИРА СЕ ВСИЧКО Е В ДОЗИРОВКАТА.ЩО СЕ КАСАЕ ДО ЗАТОПЛЯНЕТО НА ВОДАТА ДАЛИ Е РЕЗУЛТАТ ОТ СМЯНАТА НА ПОЛЯРИЗАЦИЯТА ПРИ МИКРОВЪЛНИТЕ ИЛИ ОТ ХАОТИЧНОТО ДВИЖЕНИЕ НА МОЛЕКУЛИТЕ ПРИ НАГРЯВАНЕ ОТ ВЪНШЕН ИЗТОЧНИК,РЕЗУЛТАТЪТ Е ЕДИН И СЪЩ.ТОВА КОЕТО УБИВА ВИТАМИНИТЕ И Т.Н. Е САМОТО НАГРЯВАНЕ,НО ТО УБИВА И БОЛЕСТОТВОРНИТЕ МИКРООРГАНИЗМИ.А ИНАЧЕ ЗА ТЕХНОЛОГИИТЕ ЩО ДА НЕ СЕ ОТКАЖЕМ ОТ КОЛИТЕ И ДА БЛАГОСЛОВИМ КОНЕТЕ ИЛИ ДА РАЗКАРАМЕ ИНТЕРНЕТ И ДА СИ ГОВОРИМ ЧОВЕШНИ
04.01.2014 22:27
гост
43TE9
04.01.2014 20:31
гост
Стига бе! Навсякъде около нас се излъчвет най-различни видове вълни и енергия. Защо не се уплашите от всички гадости, които се влагат в хранителните продукти, а нищите истината за микровълновите фурни? Аз пък не мога да се начудя кой ще се засили да си топли млякото вътре - или го пиеш, като го свариш, или го пиеш студено. Я вземете си изхвърлете мобилните телефони - те са в пъти по-вредни.
Страшно тъпанарски опит на умствени "проблясъци"!
04.01.2014 20:30
гост
Стига бе! Навсякъде около нас се излъчвет най-различни видове вълни и енергия. Защо не се уплашите от всички гадости, които се влагат в хранителните продукти, а нищите истината за микровълновите фурни? Аз пък не мога да се начудя кой ще се засили да си топли млякото вътре - или го пиеш, като го свариш, или го пиеш студено. Я вземете си изхвърлете мобилните телефони - те са в пъти по-вредни.
Страшно тъпанарски опит на умствени "проблясъци"!
04.01.2014 16:11
гост
Хранете се със слънчева енергия!!! Много е здравословно и до края на дните си ще сте млади.
04.01.2014 14:44
гост
отначало са невярващите....но щом пострадалите станат милиони,вярващите се увеличават.аз също наскоро си купих такъв убиец в кухнята,но ,всъщност - всичко ни убива вече - храната,водата,въздухът дори.нека всеки сам си реши от какво и как да умре.
04.01.2014 13:00
гост
Продължавам да се смея на тъпотията в статията. По-прости от написалата статията са само ония които и вярват на глупостите.
04.01.2014 11:54
гост
След като не ползжате технологий как това се озова в интернет пространството.
04.01.2014 10:46
гост
До предните два коментара:няма нищо тъпо в статията! Четете и осъзнавайте всичко около себе си, за да не изглеждате тъпи вие!!
03.01.2014 22:45
гост
Направо нямам думи. Толкова простотия на едно място не бях чела от години!
03.01.2014 22:17
гост
По-тъпа статия не може и да се напише за микровълновите. Абсолютно некомпетентно интерпретиране на факти :))))). Просто не ми се обяснява, че ще отнеме много време, но мога да кажа, че ще продължа да си ползвам микровълновата печка.

Последни от Любопитно
19:49
5 въпроса, които доказват, че сте по-уверени, отколкото мислите
19:40
4 неща за парите, които трябва да научите преди 25 г.
19:24
Лишаването от сън може да ви разболее
18:49
Сейшелските острови, хероина и колко от живущите там са зависими
18:02
3 зодии, които обичат да кръшкат
16:42
Няколко признака, че вече връзката ви се разпада
14:17
5 мантри за щастие
13:33
Брад Пит, Алия Шавкат и възможната връзка на двамата
11:50
Селена Гомес, Бела Хадид и скандалът в социалните мрежи помежду им
10:22
Съвети срещу махмурлук
08:50
Хороскоп за 21 ноември
20 ноември 2019 г.
20:10
Какво „говори“ езикът на тялото при мъжете?
19:32
6 причини да оставаме в токсични връзки
19:16
Децата и оралната хигиена: важни съвети как да предпазим зъбите на децата
15:15
От кои дразнещи предразсъдъци е време да се откажем
14:41
В едно легло с котката – полезно ли е?
14:05
Дъвките, консумацията им след хранене и предпазват ли ни от кариеси
14:01
Дженифър Анистън, кучето й и защо не се разделя с него
13:23
Грета Тунберг, 120-годишната снимка и възможно ли е младата активистка да пътува във времето
11:25
Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене
10:57
Майли Сайръс, Коди Симпсън и заедно ли са още двамата
10:55
Пътуванията, багажът и защо ни е трудно да го разопаковаме
09:55
Родната къща на Адолф Хитлер става полицейски участък
08:50
Хороскоп за 20 ноември
19 ноември 2019 г.
20:00
Как се манипулира мъж?

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора