Още снимки:
test

Станишев нямал цел да стане еврокомисар

21.12.2013 18.59

Председателят на БСП и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев обяви, че не се цели в постовете на евродепутат или еврокомисар.

„За мен най-важното е като българин нещата да се случват в България към по-добро и това е мой първи приоритет и като лидер на БСП, и като лидер на европейските социалисти и тази моя позиция в Брюксел я използвам именно за целта България да стои по-авторитетно, да може да постига повече от своите национални цели и мисля, че се справям не зле”, обясни Станишев пред „Дарик”.

Той опита да разсее предположенията, че се готви за председателското място на Европейския парламент, като обясни, че кандидатът на ПЕС е Мартин Шулц, единодушно номиниран от президиума на ПЕС. „Аз съм убеден, правя го абсолютно искрено, че президентът на Европейския парламент е най-авторитетната, най-разпознаваемата фигура в социалдемократическото семейство в Европа, която може да даде бонус, да надгради върху националните кампании, да придаде на самата ни кампания за европейските избори, за Европейския парламент още повече динамика и да спечелим допълнителни гласове”, изтъкна Сергей Станишев.

„Целта е да бъдем първа политическа сила в Европарламента, да можем да формираме мнозинство, което да подкрепи нашия кандидат за президент на комисията, и смятам, че именно Мартин Шулц отговаря най-много именно на този критерий и на постигането на тази цел”, подчерта още лидерът на БСП и ПЕС.
Той изтъкна още, че Мартин Шулц е в Европейския парламент от 1994 г., бил е и лидер на групата, президент е на Европарламента.

Въпреки че смята, че в резултатите от избори няма автоматизъм, Сергей Станишев призна, че изборите за Европейски парламент през май догодина „ще бъдат важни за политическата среда в страната, ще дадат индикация за това кои политически сили печелят доверие, кои губят доверие и ще повлияят много сериозно на стабилността и на управлението и реализацията на програмата на правителството”.

„Искам да кажа едно нещо, което трябва да е пределно ясно вече. Нека се свалят картите на масата, защото има твърде много игри, заблуди и лицемерие във всичко това, което се случи през последната половин година. Искам да ви кажа моя анализ и моята позиция и виждане. Наред със спонтанния граждански протест, който възникна в началото на управлението във връзка с назначението на председател на ДАНС, с всеки изминат ден от протестите организираната му страна, мотивираната политически, финансово, по всякакъв един начин, започна да набира сила и днес категорично преобладава. И зад всичко това като интерес стоят интересите на партия ГЕРБ, на г-н Борисов и г-н Цветанов, които се стремят на всяка цена с всички цели да се завърнат на власт. Всичко останало е производно на този политически интерес”, обясни Станишев. /btvnews.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
09:06
Станишев: Честен вот, иначе новият водач ще бъде разкъсан
09:04
Парола ММ в БСП
09:03
Комсомолци готвят „стражари и апаши“ на Бузлуджа
25 юли 2014 г.
21:52
Плевнелиев отказа да каже кой ще е новия премиер
21:39
По данни на министерства Орешарски платил на Костов 11 760 лева
18:49
Борисов отрече да има коалиция с ДПС, сега и завинаги
17:59
Румен Овчаров: Новият лидер на БСП трябва да скъса със Станишев
15:34
Орешарски отказа на БСП да оттегли актуализацията на бюджета
13:59
И ДПС връща мандата
13:20
БСП върна мандата за съставяне на правителство
12:49
"Екзакта": ГЕРБ – 25,9%, БСП – 15,3%, ДПС – 6,6% при избори днес
12:34
БСП ще върне веднага мандата
11:25
Актуализацията на бюджета пак скара БСП и ГЕРБ
10:51
Плевнелиев призова да отворят досиетата на КТБ
10:35
Гаф с президента в парламента
09:56
НФСБ: Отказахме на Бареков, защото е непоследователен
09:50
Шеги и закачки в парламента след оставката
08:02
Йорданската принцеса отложи идването си у нас
07:12
“Financial Times”: Падна поредното BG правителство, което не спря корупцията
24 юли 2014 г.
22:23
Вместо с "чисти ръце" корпоративният проект ББЦ се представя с мръсно бельо
22:21
"Войводите" на Каракачанов ритнаха Барековата партия. "Каракачанката на Борисов" надуши властчица...
17:06
Вижте цялото изявление на президента след консултациите
16:49
Плевнелиев постави три последни задачи на 42 НС
16:34
Бойко Борисов държа мандата 3 секунди
16:25
Плевнелиев след консултациите: Още днес връчвам мандат на ГЕРБ

Най-четени от Политика

Избор на редактора