Експерт: Оцветителите в храните карат хората да буйстват
България 28.11.2013 12:09
Оцветителите, които се използват в храните у нас, са разрешени за употреба в ЕС. Това са съставки от естествен и изкуствен произход, които се ползват за оцветяване. Дали е правилно или не е друг въпрос. Но според Европейската комисия е безопасно. Това обясни пред "Телеграф" Асен Ненов - експерт по храните.
Той стана известен с твърдението, че се ползват бръмбари за оцветители в луканките. Ненков, обаче, обясни, че е бил цитиран неправилно.
"В най-различни продукти се използват тези оцветители. Трябва да се види конкретният продукт, за да се каже дали е вложено или не. Оцветителите, за които се смята, че предизвикват хиперактивност, са азобагрилата", поясни експертът. "В Европа има натиск за преосмисляне на влагането на азобагрилата, особено в продукти за деца като дъвки, сокове, бонбонки и др. Има зелено, червено оцветяване с азобагрила", добави той.
Ненов посъветва потребителите внимателно да четат етикетите. Според него, понякога има кампании, които преекспонират злокобни неща, които не винаги са верни. Така например не всички Е-та са толкова опасни. "Проблемът е основно в имитиращите продукти. Това са ерзац продукти, които имитират някакви други храни. Човек се заблуждава, че това е нещо, което може да приема като храна", посочи експертът. По същия начин безалкохолните и газираните напитки съдържат само вода, оцветител, подсладител и аромат и в тях всъщност няма нищо естествено.
Добрата новина е, че има потребители, които все по-активно търсят информация за храната. Интернет и социалните мрежи улесняват процеса. /blitz.bg
Той стана известен с твърдението, че се ползват бръмбари за оцветители в луканките. Ненков, обаче, обясни, че е бил цитиран неправилно.
"В най-различни продукти се използват тези оцветители. Трябва да се види конкретният продукт, за да се каже дали е вложено или не. Оцветителите, за които се смята, че предизвикват хиперактивност, са азобагрилата", поясни експертът. "В Европа има натиск за преосмисляне на влагането на азобагрилата, особено в продукти за деца като дъвки, сокове, бонбонки и др. Има зелено, червено оцветяване с азобагрила", добави той.
Ненов посъветва потребителите внимателно да четат етикетите. Според него, понякога има кампании, които преекспонират злокобни неща, които не винаги са верни. Така например не всички Е-та са толкова опасни. "Проблемът е основно в имитиращите продукти. Това са ерзац продукти, които имитират някакви други храни. Човек се заблуждава, че това е нещо, което може да приема като храна", посочи експертът. По същия начин безалкохолните и газираните напитки съдържат само вода, оцветител, подсладител и аромат и в тях всъщност няма нищо естествено.
Добрата новина е, че има потребители, които все по-активно търсят информация за храната. Интернет и социалните мрежи улесняват процеса. /blitz.bg
CHF
|
1 | 2.10599 |
GBP
|
1 | 2.2185 |
RON
|
10 | 3.84567 |
TRY
|
100 | 4.02573 |
USD
|
1 | 1.69277 |
Последни новини
- 12:16 Рекорд на ръба на съвършенство: 20-годишният Малинин продължи да пише история на леда
- 12:13 1213 лв. минимална работна заплата: Надзорният съвет на НОИ одобри проектобюджета
- 12:08 Кеворк Кеворкян: Анцуг
- 12:01 Рая Назарян: Бюджетът ще бъде по-скоро консервативен
- 11:53 Арестуваха и двамата избягали затворници в Ловеч
- 11:44 Човечеството бързо създава инструменти за собственото си унищожение
- 11:36 Управляващите в Скопие ще имат кметове в 21 от 33 общини, Мицкоски обяви "голяма победа"
- 11:28 Принц Уилям спечели дело срещу френско списание, публикувало без разрешение снимки на семейството му