Експерт: Оцветителите в храните карат хората да буйстват
България 28.11.2013 12:09
Оцветителите, които се използват в храните у нас, са разрешени за употреба в ЕС. Това са съставки от естествен и изкуствен произход, които се ползват за оцветяване. Дали е правилно или не е друг въпрос. Но според Европейската комисия е безопасно. Това обясни пред "Телеграф" Асен Ненов - експерт по храните.
Той стана известен с твърдението, че се ползват бръмбари за оцветители в луканките. Ненков, обаче, обясни, че е бил цитиран неправилно.
"В най-различни продукти се използват тези оцветители. Трябва да се види конкретният продукт, за да се каже дали е вложено или не. Оцветителите, за които се смята, че предизвикват хиперактивност, са азобагрилата", поясни експертът. "В Европа има натиск за преосмисляне на влагането на азобагрилата, особено в продукти за деца като дъвки, сокове, бонбонки и др. Има зелено, червено оцветяване с азобагрила", добави той.
Ненов посъветва потребителите внимателно да четат етикетите. Според него, понякога има кампании, които преекспонират злокобни неща, които не винаги са верни. Така например не всички Е-та са толкова опасни. "Проблемът е основно в имитиращите продукти. Това са ерзац продукти, които имитират някакви други храни. Човек се заблуждава, че това е нещо, което може да приема като храна", посочи експертът. По същия начин безалкохолните и газираните напитки съдържат само вода, оцветител, подсладител и аромат и в тях всъщност няма нищо естествено.
Добрата новина е, че има потребители, които все по-активно търсят информация за храната. Интернет и социалните мрежи улесняват процеса. /blitz.bg
Той стана известен с твърдението, че се ползват бръмбари за оцветители в луканките. Ненков, обаче, обясни, че е бил цитиран неправилно.
"В най-различни продукти се използват тези оцветители. Трябва да се види конкретният продукт, за да се каже дали е вложено или не. Оцветителите, за които се смята, че предизвикват хиперактивност, са азобагрилата", поясни експертът. "В Европа има натиск за преосмисляне на влагането на азобагрилата, особено в продукти за деца като дъвки, сокове, бонбонки и др. Има зелено, червено оцветяване с азобагрила", добави той.
Ненов посъветва потребителите внимателно да четат етикетите. Според него, понякога има кампании, които преекспонират злокобни неща, които не винаги са верни. Така например не всички Е-та са толкова опасни. "Проблемът е основно в имитиращите продукти. Това са ерзац продукти, които имитират някакви други храни. Човек се заблуждава, че това е нещо, което може да приема като храна", посочи експертът. По същия начин безалкохолните и газираните напитки съдържат само вода, оцветител, подсладител и аромат и в тях всъщност няма нищо естествено.
Добрата новина е, че има потребители, които все по-активно търсят информация за храната. Интернет и социалните мрежи улесняват процеса. /blitz.bg
![]() |
1 | 2.09247 |
![]() |
1 | 2.26029 |
![]() |
10 | 3.85803 |
![]() |
100 | 4.03449 |
![]() |
1 | 1.66908 |
Последни новини
- 23:06 Хороскоп за неделя, 14 септември 2025 г.
- 19:24 Взрив в мадридски квартал рани 21 души, трима са в тежко състояние
- 19:11 ФБР търси евентуален съучастник на убиеца на Чарли Кърк
- 18:59 Загуба за Иван Иванов, Финландия ни изравни за купа "Дейвис"
- 18:46 Андрей Райчев: Радев изпусна момента и времето не работи за него
- 18:34 Президентът на Непал обяви предсрочни избори след протестите в страната
- 18:23 Вучич обяви възможни предсрочни избори: Повече не мога да бъда президент
- 18:11 Как да намалим времето за изчакване на багажа ни на летището