Още снимки:
test

Академичният съвет: Да намерят други форми на протест. Студентите: Окупацията продължава

28.10.2013 17.53

Подкрепяме мотивите на протеста на студентите, но ги призоваваме да намерят други форми на протест. Това се казва в декларацията на Академичния съвет ("Дневник" използва тази форма на наименование, която смята за по-правилна. В официалните цитати се запазва използваната от съвета- бел.ред.), който заседава извънредно днес. Тя беше прочетена от ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев. Той обяви, че утре в Ректората отново ще бъде неучебен ден, но заяви че трябва студентите да бъдат питани докога ще продължи това. Малко след изявлението на Илчев, студенти обявиха, че окупацията продължава.

"Окупацията е крайна форма"

"Академическият съвет се обявява против опитите на външни сили независимо дали са в подкрепа или против Правителството да използват действията на студентите за политически цели. Призоваваме организаторите и участниците в окупацията да потърсят други форми на протест, които да не пречат на Университета да осъществява своята мисия", се казва в декларацията (вижте пълния й текст в карето).

От академичния съвет, в който влизат всички декани на факултети, само двама са били за пълна подкрепа на окупацията. Ректорът отказа да посочи кои са и каза да се изчака протокола от заседанието. Според студентите това са били деканите на историческия и философския факултет, но още няма официална информация за гласуването.

Илчев заяви, че е взето и решение семестърът да бъде удължен с толкова дни, колкото Ректоратът ще бъде затворен. "Аз не съм Ванга, могат да решат още тази вечер да се откажат от тази крайна форма на протест, която е и незаконна", каза още ректорът на въпрос докога няма да има лекции.

По думите му разговорите между окупаторите и ръководството на СУ не са спирали и той изрази надежда, че студентите ще променят мнението си. Докато четеше декларацията, подкрепящите окупацията започнаха да викат "Оставка", а присъстващите студенти освиркаха Илчев и се чуха скандирания "Много слабо" като оценка за декларацията.

Окупацията продължава до оставката

Малко след като беше прочетена позицията на Академичния съвет, студентите обявиха решението си да продължат безсрочно окупацията и се обединиха около позицията да не откликват на призива на преподавателите да намерят друг форма на протест . Пред медиите в двора това съобщи Ивайло Динев, който е сред първите, окупирали зала 272 още миналата седмица. Думите му бяха посрещнати с буйни овации от присъстващите отвън студенти.

"Ние сме наясно със себе си. Даваме пример. Ако се откажем, ще сме провалени. Няма да се откажем оставаме до край. До оставката", заяви Динев.

Около 17:30 пред входа на стълбите в двора на Ректората започнаха да излизат всички студенти от окупацията, те се насочиха към вратата, за да се види колко са. Те и присъстващите им колеги в двора, както и гражданите отвън от другата страна на оградата скандират "Оставка".

Към 18 часа студентите, които окупират, ще излезнат отново на стълбите пред Ректората

както в неделя, където дойдоха да ги подкрепят стотици граждани.

Няколко студента от Националната художествена галерия също се настаняват в двора. Те обясниха, че ще направят инсталация, върху която ще сложат огледала, в които символично да се огледат политиците и хората и да видят за какво става дума.

Очаква се към 18.30 ч. Студентският съвет на СУ да се събере, за да излезе с позиция.

Илчев отрече и информацията, че преподаватели и студенти от Пловдивския университет идват към София. И обяви, че се е чул с ректора, който е казал, е че пътува микробус само със седем души, които да подкрепят протеста в София.

Декларацията едно към едно:

Академическият съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" разбира и подкрепя мотивите на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот, отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора в страната и незачитането на техните позиции. Убедени сме, че младите хора не само имат право, но и трябва да бъдат насърчавани да изразяват обществена позиция.

В същото време окупационната форма на протест е крайно средство, което нарушава изпълнението на образователната и научната дейност на Университета, правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес, както и правото на труд на преподавателите и служителите.

Академическият съвет се обявява против опитите на външни сили независимо дали са в подкрепа или против Правителството да използват действията на студентите за политически цели.

Призоваваме организаторите и участниците в окупацията да потърсят други форми на протест, които да не пречат на Университета да осъществява своята мисия.

Обръщаме се с призив за разбиране и търпение към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста или не, както и към цялото българско общество, разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми.
/dnevnik.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
20:12
Новите изисквания водят до поскъпване на шофьорските курсове
19:30
За корекция на коефициента, по който НОИ изчислява пенсиите призова експерт
18:28
Хора с досиета в ДС - действащи служебни заседатели в Софийския районен съд
18:24
Половината от българите не знаят какво изнася страната ни
16:29
Частните фондове ще събират такса и при изплащането на пенсиите
16:14
Директорът на „Топлофикация София“ подаде оставка
15:14
Инспекцията по труда информира с клип за предотвратяване на експлоатация
14:55
Болница „Лозенец“ отбелязва 15 г. от първата чернодробна трансплантация в България
14:33
„Шоу без име“ на Нешка Робева и лазерно шоу за нова година в празничната програма на Велико Търново
14:31
11% от новородените в МБАЛ-Добрич са недоносени, тенденцията се запазва
14:30
Стартира обществена кампания за събиране на боклуци в Кюстендил
14:27
Президентът на България награди Техническия университет в Габрово с плакет „Св. Св. Кирил и Методий“
13:58
Васил Велев: Човек боледува веднъж годишно
13:33
Кметът на Перник сезира прокуратурата заради водната криза
13:15
Министър Красимир Вълчев: Учителят трябва да е по-малко лектор и повече вдъхновител
13:08
Девет къщи за гости в Пазарджишко връщат получените субсидии
12:45
Изкуствена тапа на АМ „Тракия” заради изключително гъста мъгла
12:40
Оценяват по 10 критерия как болниците се грижат за пациента
12:25
ВиК Монтана иска драстично вдигане на цената на водата за Враца
12:20
На ход е подписка в Сливен за увеличение на заплащането за нощен труд
12:03
КНСБ излиза на национален протест за първия ден от болничния
12:00
Слабо земетресение край Перник
11:33
До дни поставят нов бастун на статуята на Славейкови в София
11:30
Опасно замърсяване на въздуха в София с азотен диоксид
11:28
2472 лева е издръжката на живот за 4-членно домакинство

Най-четени от Общество

Избор на редактора