Дюлите подобряват настроението и гонят депресията

Любопитно 17.10.2013 08:10

Дюлята е не само вкусна, но и полезна за организма, независимо дали е преработена или сурова. Дюлевият мармалад има много лечебни свойства. Той се препоръчва при заболявания на стомаха, които са с възпалителен характер.
Семената на този плод съдържат биологично активни вещества, информират от bolenzdrav.com. В тях има много фруктоза, глюкоза, пектинови съединения, калий, калций, желязо, фосфор и мед. Дюлята съдържа провитамин А, както и витамините С, Е, В1, В2, В6, РР.

Тя не се препоръчва при запек, плеврит, както и за професионални певци, тъй като в големи количества тя действа зле на гласните струни.
Компот от дюля с добавен мед и ябълков оцет подобряват храносмилането. Високото ниво на пектинови съединения в дюлите подобряват състоянието при стомашни възпаления и стомашни разстройства.

Печените и варените дюли се използват като средство срещу повръщане. Сокът от узрели дюли е антисептик. Консумацията му е полезна за всички, които страдат от заболявания на дихателните пътища.

Дюлите са полезни при цистит. Поради полезните макро- и микроелементи, които се съдържат в тях, тези плодове действат добре на настроението и гонят депресията. /pik.bg

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361