Още снимки:
test

Ако не Ви се прави секс, значи страдате от депресия

16.10.2013 14.13

По какво да познаем депресията и как да се преборим с нея, разказа пред репортер на Днес+ д-р Петя Събева, председател на Сдружение на младите психолози в България.

-Депресията болестно състояние ли е?
-Депресията е заболяване на тялото и психиката. Това заболяване засяга всички възрастови групи и от двата пола. Депресивни състояния може да има всеки човек, като реакция на житейски събития, например загуба на работа, на близък човек, промяна на социалния статус и др.

-По какво да познаем депресията, какви са нейните признаци?
-Симптомите могат да бъдат различни при различните хора. Най-често това са постоянно тъжно настроение и усещане за празнота в живота, чувство за безнадеждност, вина и безпомощност. Загуба на интерес към увлечения и хобита, които преди това са ни носили удовлетворение. Намалена активност, слабост и забавени реакции. Лоша концентрация, намалена способност за запаметяване и безсъние. Поява на мисли за самоубийство. Някои хора изпитват силно психично напрежение дори при общуване с други хора, затова и социалната активност при тях е на много ниско равнище. Сексуалната активност също търпи промяна. Други занемаряват външния си вид и хигиена. В тежките случаи, дори ставането от леглото представлява затруднение.

-Можем ли да предотвратим депресията?
-Можем да опознаем по-добре емоционалното си състояние, да изследваме себе си, да говорим за проблемите си. Депресията е свързана с премълчаване на проблемите. В някои случаи може да се предотврати с помощта на близки, роднини и приятели. Ако тези проблеми бъдат изказани пред себе си или пред друг страничен човек, депресивното състояние може да бъде премахнато. Друг начин за предотвратяване е чрез консултация с психолог, който може да помогне за успешно излизане от депресивните състояния на личността.

-Кои са причините, които довеждат до депресия?
-Има различни причини за появата на депресията, като сред тях най-често срещани са силен или постоянен стрес, травми на мозъка, ендокринни и съдови заболявания, атеросклероза, алкохолизъм, наркомания, но също и обществените проблеми, финансовата криза, разслоението на обществото, безработицата, военните конфликти и не на последно място-индивидуалните особености на отделните индивиди и съпътстващите ги лични проблеми. Следродилната депресия е често срещано състояние. Жената започва да си мисли, че животът й се е сринал и че не получава достатъчно нежност и обич от близките и най – вече от партньора си.

Умората, липсата на достатъчно социални контакти, сменянето на пелени и кърменето, минималното свободно време и неспособността да се върши нито едно от познатите до преди раждането неща, може да изкарат всяка жена извън “релси”. Излишните килограми, нестихващите болки, умореният вид допълнително я потискат. Освен всичко, настъпва хормонален дисбаланс в тялото на родилата жена и това допълнително довежда до рязка промяна в настроенията. Следродилната депресия е типична за повече от половината раждали жени. Тя настъпва 3-4 дни след раждането и обикновено продължава около десетина дена. В някои по-тежки случаи обаче може да продължи дори година, в зависимост от настройката на жената.

-Можем ли да наречем есента типично депресивен сезон?
-Медицинският термин е сезонно афективно разтройство. Представлява форма на депресия, която настъпва през есента и зимата, като за пикови месеци се приемат октомври и ноември. Известно е,че депресивните състояния предизвикват нарушение в комуникацията между невроните, което се дължи на неравновесието на трите вида химични съединения в мозъка норепинефрин,серотонини допамин), които предават електрическите сигнали между клетките. За да се постави диагноза сезонно афективно разтройство е необходимо да има присъствие на характерните симптоми през последните две години в посоченото време, като през пролетта и лятото те липсват.

-Могат ли депресивните състояния да доведат до по-сериозно заболяване?
-Не. Но те могат да доведат до загуба на интерес към всичко в живота – семейството, работата, приятелите, могат да причинят отчаяние, чувство на безизходица, риск от самоубийство.

-Кои хора най-често стават жертва на депресията?
-Хората, които най-често стават жертва на депресията са затворените хора, тези с желание да се изолират от света и от другите. Хората, които премълчават и по – лошо отричат проблема или проблемите си и отказват да получат помощ.

Днес+

Коментирай статията

16.10.2013 17:10
гост
Аз не съм депресиран,ама при мая галевата нема да одим за втори път щото е широка като попски ръкав .
16.10.2013 16:58
гост
тая, като я гледам на какво прилича, не и е нужно да ражда, за да се депресира като се погледна в огледалото

Последни от ВАРНА +
13:18
Читател сигнализира за сеч на дървета в района на Окръжна болница във Варна
13:11
Лятно кино в квартала" представя безплатно днес във Варна италианска комедия
10:20
Уникални хвърчила днес и утре ще изпъстрят небето над Варна
08:20
Преглед на печата
16 август 2019 г.
19:53
НАП - Варна продава на търг бунгала в Шкорпиловци
19:47
Утре във Варна започва Фестивалът на хвърчилата
19:41
Нестандартна историческа изложба се открива във Варна
19:37
Националният отбор на България по джага в приятелска среща с отбора на Румъния във Варна
17:10
Тръстиковата лодка "Абора 4" отплава на експедиция от Варна
16:19
Многоцветна заря огря небето за празника на Варна
16:15
Започна анкета за съдбата на Дупката
13:24
Тръстиков кораб поема от Варна за Крит
12:29
По повод празника - връчиха отличията на изявени варненци
10:26
Днес без ток във Варна ще бъдат...
10:24
От днес стартира тридневен турнир по блиц шах във Варна
10:19
Във Варна отново ще се състои благотворително „Най-масовото правене на пица Маргарита на открито“
08:08
Преглед на печата
15 август 2019 г.
16:00
Стартира 19-та ветроходна регата „Кор Кароли iCard“
15:53
Задържаха измамник, представял се за данъчен
12:08
С ритуал по издигане на флага и литийно шествие започнаха тържествата за деня на Варна
10:45
Морето остава опасно и днес заради мощно мъртво вълнение
10:35
Социална работилница „С грижа за младите“ ще осигурява временна заетост на младежи от уязвими групи
09:37
38-годишна водачка мина на червено и рани моторист във Варна
09:29
Вилна зона край Варна ще е без ток днес
08:21
По-хладно, с краткотрайни валежи и градушки на места

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора