Още снимки:
test

Ако не Ви се прави секс, значи страдате от депресия

16.10.2013 14.13

По какво да познаем депресията и как да се преборим с нея, разказа пред репортер на Днес+ д-р Петя Събева, председател на Сдружение на младите психолози в България.

-Депресията болестно състояние ли е?
-Депресията е заболяване на тялото и психиката. Това заболяване засяга всички възрастови групи и от двата пола. Депресивни състояния може да има всеки човек, като реакция на житейски събития, например загуба на работа, на близък човек, промяна на социалния статус и др.

-По какво да познаем депресията, какви са нейните признаци?
-Симптомите могат да бъдат различни при различните хора. Най-често това са постоянно тъжно настроение и усещане за празнота в живота, чувство за безнадеждност, вина и безпомощност. Загуба на интерес към увлечения и хобита, които преди това са ни носили удовлетворение. Намалена активност, слабост и забавени реакции. Лоша концентрация, намалена способност за запаметяване и безсъние. Поява на мисли за самоубийство. Някои хора изпитват силно психично напрежение дори при общуване с други хора, затова и социалната активност при тях е на много ниско равнище. Сексуалната активност също търпи промяна. Други занемаряват външния си вид и хигиена. В тежките случаи, дори ставането от леглото представлява затруднение.

-Можем ли да предотвратим депресията?
-Можем да опознаем по-добре емоционалното си състояние, да изследваме себе си, да говорим за проблемите си. Депресията е свързана с премълчаване на проблемите. В някои случаи може да се предотврати с помощта на близки, роднини и приятели. Ако тези проблеми бъдат изказани пред себе си или пред друг страничен човек, депресивното състояние може да бъде премахнато. Друг начин за предотвратяване е чрез консултация с психолог, който може да помогне за успешно излизане от депресивните състояния на личността.

-Кои са причините, които довеждат до депресия?
-Има различни причини за появата на депресията, като сред тях най-често срещани са силен или постоянен стрес, травми на мозъка, ендокринни и съдови заболявания, атеросклероза, алкохолизъм, наркомания, но също и обществените проблеми, финансовата криза, разслоението на обществото, безработицата, военните конфликти и не на последно място-индивидуалните особености на отделните индивиди и съпътстващите ги лични проблеми. Следродилната депресия е често срещано състояние. Жената започва да си мисли, че животът й се е сринал и че не получава достатъчно нежност и обич от близките и най – вече от партньора си.

Умората, липсата на достатъчно социални контакти, сменянето на пелени и кърменето, минималното свободно време и неспособността да се върши нито едно от познатите до преди раждането неща, може да изкарат всяка жена извън “релси”. Излишните килограми, нестихващите болки, умореният вид допълнително я потискат. Освен всичко, настъпва хормонален дисбаланс в тялото на родилата жена и това допълнително довежда до рязка промяна в настроенията. Следродилната депресия е типична за повече от половината раждали жени. Тя настъпва 3-4 дни след раждането и обикновено продължава около десетина дена. В някои по-тежки случаи обаче може да продължи дори година, в зависимост от настройката на жената.

-Можем ли да наречем есента типично депресивен сезон?
-Медицинският термин е сезонно афективно разтройство. Представлява форма на депресия, която настъпва през есента и зимата, като за пикови месеци се приемат октомври и ноември. Известно е,че депресивните състояния предизвикват нарушение в комуникацията между невроните, което се дължи на неравновесието на трите вида химични съединения в мозъка норепинефрин,серотонини допамин), които предават електрическите сигнали между клетките. За да се постави диагноза сезонно афективно разтройство е необходимо да има присъствие на характерните симптоми през последните две години в посоченото време, като през пролетта и лятото те липсват.

-Могат ли депресивните състояния да доведат до по-сериозно заболяване?
-Не. Но те могат да доведат до загуба на интерес към всичко в живота – семейството, работата, приятелите, могат да причинят отчаяние, чувство на безизходица, риск от самоубийство.

-Кои хора най-често стават жертва на депресията?
-Хората, които най-често стават жертва на депресията са затворените хора, тези с желание да се изолират от света и от другите. Хората, които премълчават и по – лошо отричат проблема или проблемите си и отказват да получат помощ.

Днес+

Коментирай статията

16.10.2013 17:10
гост
Аз не съм депресиран,ама при мая галевата нема да одим за втори път щото е широка като попски ръкав .
16.10.2013 16:58
гост
тая, като я гледам на какво прилича, не и е нужно да ражда, за да се депресира като се погледна в огледалото

Последни от ВАРНА +
18:45
9 г. няма виновен за смъртта на Сара, засмукана в незаконен басейн. Майка й почина, преди делото да
15:32
Граждани събраха цял камион с боклуци от варненския плаж
10:32
"Варненско лято за деца" с безплатен концерт днес във Варна
10:26
Протест "Да спасим парка" ще се състои днес във Варна
08:15
Преглед на печата
25 януари 2020 г.
14:57
Болните от грип се увеличават, във вторник решават за ваканция във Варна
12:32
Говори жената на заподозрения за взрива във Варна
08:30
Преглед на печата
24 януари 2020 г.
21:45
България има голяма нужда от иновативна дигитализация
18:04
ВКС постанови: Калина Милославова е шеф на адвокатската колегия във Варна
17:30
Експерти от РИОСВ и Басейнова дирекция провериха сигнал за умряла риба в Девненска река
16:10
Във вторник отварят улицата между Шишковата градинка и бул. "Приморски"
15:57
Многофункционално спортно съоръжение може да бъде изградено във Варна
15:19
140 състезатели ще се включат в карате турнир във Варна
14:48
25-годишен е глобен с 1000 лева за управление на автомобил без регистрационни табели
14:44
Рецидивист остава за постоянно в ареста, постанови Окръжният съд във Варна
14:42
Съдът уважи искането за задържане на издирван с европейска заповед за арест
14:40
Кораби от втората постоянна противоминна група на НАТО ще посетят варна
14:36
18 години затвор за извършител на убийство, постанови Апелативния съд във Варна
13:15
Конкурс търси най-доброто домашно вино във Варненско
12:58
Варненци излизат на протест срещу презастрояването на парка в "Почивка"
12:00
Старец, пребил до смърт с бастун съселянин, се изправя пред съда
11:53
140 състезатели се включват в карате „Купа Ичи Геки" във Варна
11:28
Изложба събра приятели на "Последните фоторепортери" на Варна
11:17
Расте броят на болните ученици във Варна, скоро решават за грипна ваканция

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора