Още снимки:
test

"Защитен" свидетел 8 месеца се крие в землянка

11.09.2013 13.57

Свидетел по едно от знаковите дела на прокуратурата срещу Йоско Безденски и групата му от 8 месеца живее в землянка в гората и не смее да се прибере вкъщи. Страх го е за живота му.
"Ще ме отвлекат и ще ме затрият, без никой да разбере", казва Ивайло Тодоров -Близнака. Едва отскоро той се е преместил при приятел, защото вече денонощно го пазят полицаи. Охраната е назначена от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, след като свидетелят е бил заплашен с убийство не къде да е, а в съдебната зала - пред прокурор, съдия, десетина подсъдими и техните адвокати.

"Пред специализирания съд заплашиха мен и сина на Йоско със смърт", заяви Тодоров пред "24 часа". Той е притеснен не само за себе си, но и за живота на близките си.
Не носи телефон, за да не го проследят.

Като върви, се озърта, дори се шегува, че ходел "като шантавите". Разчита на авер да му носи храна или да му дава по някой лев.

Близнака хванал гората, след като се дръпнал от боса, за когото работел в Своге и околностите.

"Бях му най-приближеният от години. Където той, там и аз. Работех всичко, бях и охрана, но той не ми даваше това, което заслужавам", казва Близнака.

До разрива се стигнало миналата зима, когато Ивайло отказал да извади трупа на майката на Любо Къдравия от гробницата , твърди негов познат. Гаврата с трупа и кражбата на златото, заровено с него, била замислена за отмъщение на Къдравия, който е разследван с още двама души за поръчки за убийства на Ицо Папата и прокурора Олег Янев.

Близнака казва, че е разпитван поне 10 пъти в полицията, ГДБОП и съда. В повечето случаи обаче институциите действали мудно или не "вземали отношение". Днес той отново е призован пред спецсъда и се очаква да разкаже за поръчка за убийство на Йосиф Йосифов, известен освен с прякора Безденски и с прозвището Йоско Костинбродския.

Свидетелят вече е говорил пред съда за капан с наркотици и оръжие, заложен на авер на Йоско. Имал информация и за кражба на лаптопи. Близнака твърди, че ще съдейства на правосъдието, но не се чувства защитен от държавата въпреки временната полицейска закрила.

Последната му поява в съда бе на 16 август. Близнака отива в сградата на столичната ул. "Черковна" 90, след като научава по телефона, че му е пратена призовка. Викат го да свидетелства по делото на Йоско, който е обвинен като тартор на банда за разпространяване на наркотици в София, Костинброд, Своге и околните села. Безденски е подсъдим в компанията на още 9 души. Сред тях са Ивайло Симеонов-Богьовеца и Вергил Славов, които бяха следствени за убийството на ромския богаташ Тане Танев през февруари 2008 г. Подсъдими са и синовете на Йоско и Богьовеца - Иван и Йордан, известен като Дани Малкия.

При акцията за задържане на групата Йоско изчезва. Смята се, че доброжелател в полицията го е предупредил в 6 часа да чака гости. Търсят го от юни 2010 г. В края на януари т.г. той бе спипан в Гърция.

Близнака обаче дава показания не срещу Йоско, а срещу хора, които искали той да бъде отстранен. На съдебното заседание през август в зала 5 свидетелят разказва как негови доскорошни авери натопили Пламен Пуйката. Но внезапно спира да говори и иска консултация с адвокат. По закон свидетелите имат право да дават показания в присъствие на защитник, затова съдът приема искането и пренасрочва разпита за 11 септември.

Близнака обаче не смее да си тръгне. Още докато говорел, един от мъжете в залата му
показва с жест, че ще му пререже гърлото.

Според Близнака това бил Будин от Костинброд. Малко преди това в залата се чува и друга закана, и то в присъствието на магистрати.

"Първо Ицо Папата каза на сина на Йоско: "Мъртъв си". После Будин ми показа с пръст, че ще умра", разказа Близнака пред "24 часа". Според него целта била да предизвикат сина на Йоско, "да стане въргал и да го заключат".

Ицо Папата не е ангажиран по делото, но според Близнака бил като закрилник на Будин и авера му Шмит, чиито роднини са свидетели по делото. След заканите съдия Мария Кавракова разпоредила Папата да напусне залата.

"Съдийката попита дали някой е чул заканата и вътре част от хората потвърдиха, като ставаха един по един. Това се записа в протокола. В залата имаше и полицаи. Попитаха единия какво е чул, а той: "Аз нищо не съм чул". Ако беше в друга държава, на момента щеше да има арест, но не и у нас", коментира свидетелят.

Служител в спецсъда потвърди, че заканите са протоколирани, след като няколко подсъдими заявили, че са ги чули. Препис от протокола е изпратен на Софийската районна прокуратура, която трябва да прецени какви мерки да предприеме.
Близнака смята, че е мишена, защото е разказал в полицията за подготвяно убийство на Йоско Безденски.

"Аз съм един от хората, които бяха в тая поръчка. Това стана миналата година лятото. Отворихме първо едни гробници, в които имаше злато. Бяхме 5 души - аз, Шмит, Будин, Сашко Пожарната и Жорко. След няколко дни Шмит беше информиран, че Йоско Безденски се крие при град Кула във фургон на самата река Дунав. Четирима души заминахме с мойта кола. Като отидохме, се оказа, че човекът не е същият", разказа Близнака.

Поръчката за убийство била направена, докато МВР търсело Йоско и чрез Интерпол по сегашното дело за дрога. Издирването започва през юни 2010 г. и продължава две години и половина. В края на януари Йоско бе заловен в Солун и след като го осъдиха набързо за незаконно оръжие, бе докаран у нас. Близнака твърди, че Йоско имал стара вражда с Шмит и Будин, но не знае от какво е породена. Според една от версиите навремето Шмит е работел за Йоско.

Близнака казва, че се страхува от Ицо Папата, Шмит и Будин. Твърди, че двама от тях още преди делото го навивали да не дава показания.

"Всички ме видяха, че влизам в съда, и ме е страх да свидетелствам", заявява той и в спецсъда. В коридора чул един от мъжете, които присъствали по-рано в залата, да казва, че отвън трябва "да се събере повече народ". Скоро пристигат пет лъскави коли.
"Бяха с мерцедес Е класа, субару, джип хюндай "Санта Фе" и ауди осмица. Петата кола не помня каква беше", разказва свидетелят. Той се уплашил, че искат да го отвлекат, и отказал да напусне сградата.

Прокурорът не му обърнал внимание, но съдиите уведомяват МВР. Главният секретар разпорежда пред сградата да отидат полицаи от Първо РПУ и патрулката пристига. В една от почивките по делото трима от подсъдимите излизат за кафе. Отвън неколцина мъже ги заплашват - казват им да си купят памперси и да ги носят, защото ще им потрябват.

След делото на Ивайло Близнака е осигурена временна защита - лична физическа охрана от двама полицаи.
Те се редуват на 12 часа, от различни служби са и постоянно ги сменят, за да няма теч на информация.

"Откакто съм свидетел, нито мога да работя, нито нищо. Имам апартамент в Своге, но не мога да се прибера. Там са племенниците ми и брат ми, с когото сме близнаци. В деня на делото - беше петък, докато аз давам показания, него го нападат в града. Атакуват го трети път вече", разказва Ивайло.

Брат му седял в заведение в Своге и не успял да види нападателите, които го ударили с шише отзад. Порязали му врата и му сцепили главата на 3 места.

"Аз съм с код 10 - това означава, че съм защитен свидетел. Само че съм без защитници, понеже отказах да ме пазят свогенските полицаи", казва Близнака. Той се опасява, че между служителите на МВР има хора, които могат да го издадат къде е. "Шмит ще им се обади и ще ме закарат където иска. Чувал съм за защита на свидетелите със смяна на самоличност, но тук такова нещо няма", вдига рамене Близнака. Той е убеден, че Шмит и Будин са под покровителството на полицаи и магистрати.
"Аз знам къде живеят прокурорът и съдията, дето ги пазят,
казал съм им имената и никой не си e направил труда да отиде да види и да разследва", казва Близнака.

Признава, че е лежал по арестите. Последната му присъда е от 2006 г., когато му дават 12 г. за участие в престъпна група за грабеж. След кумулация на стари наказания той излиза на свобода след 7 г.

Крият оръжие в бидон, мъстят на Пуйката

Ивайло Тодоров-Близнака разказва, че Пламен Пуйката е бил натопен за наркотици и оръжие, защото го подозирали, ги е “изпържил” местни босове по друго дело за тръби.
Един ден три момчета от обкръжението на Шмит отишли да вземат наркотици от Слънцето в столичния кв. “Надежда”. Прибрали дрогата и тарторът се обадил на Близнака: “Къде си? Ела спешнощ.

“Отидох с колата и се качихме до едно място, където бяхме закопали оръжие. Имаше цял 80-литров бидон с боеприпаси. 20 пистолета сигурно бяха вътре. Имаше 3 пушки с оптически мерници, едната “Магнум”, 22-и калибър. Другата беше с картечна цев за стрелба на 3000 м, а третата не знам. Шмит извади един пистолет, сложи го в парцал и вика: “Тръгвай с мене”. Отидохме на мивката в Искрец аз, Шмит, Будин, Лъчо, Пацо и един Вили. Единият удари джипа си в една стена. Аз давам отцепка. Целта беше да разбиеме на Пуйката колите и да му сложим наркотици. Лъчо му сряза гумите на БМВ-то, за да не може да ни гони", разказва Близнака. На другия ден Пуйката тъкмо отивал да каже, че му е разбит джипът, когато полицаи от ГДБОП го задържали. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Крими
12:11
2000 лв глоба за турски студент, нарекъл полицаи „гяури”
11:48
Пенсионер, набедил трима за закана с убийство, отива на съд в Ловеч
11:22
Удариха банда с купища наркотици и боеприпаси при спецакция в Дупница
11:15
Задържани са двама избягали затворници
10:54
Заснеха нагъл крадец в аптека, дават 500 лева награда, ако го разпознаете
08:26
Ценко Чоков е обвинен в ръководене на престъпна група, лихварство и рекет
26 май 2016 г.
17:06
Съдът пак остави в ареста полицая с убитите родители. Той: Истината ще излезе наяве
16:57
Глоба за русенец, излъгал, че си е загубил книжката
15:11
Трима роми ругаят полицаи, повреждат 2 служебни коли в Плевенско
12:27
Баретата няма да влиза в затвора, излежал присъдата предварително
10:59
Спецакция в Галиче, 12 души са задържани
25 май 2016 г.
18:51
Пак опитаха да подпалят колата на бивш общинар
17:15
Норвежец дойде в Банско и го смляха от бой насред курорта
15:42
Прокурорка, призовала съседка чрез фейсбук, бе отрязана от шефски пост
15:00
Задържаха мъж, шофирал с 3,03 промила алкохол във Великотърновско
13:54
Маскиран удря продавачка с метална палка, отнася 54 лева
12:19
С 2 години пробация съдът ще превъзпитава Чуколов
12:09
Митничари намериха контрабандни цигари в павилион за закуски в Сливен
11:34
Изскочиха подробности за зверското меле във "Военна рампа"
10:23
Самоубиец на пътя! Джигит хвърчи със 160 км/ч в насрещното на "Тракия"
24 май 2016 г.
15:20
Шеф на пътна служба хванат с 600 кутии безакцизни цигари
11:17
Мъж беше намушкан с нож в Банско
11:03
Екшън окървави Банско след пиянска свада
10:30
Огнена вендета в село Галиче
08:42
Златко Баретата е на път да загуби крака си

Най-четени от Крими

Избор на редактора