Още снимки:
test

Бургаската прокуратура разследва случая с изчезнало мъртво дете

26.07.2013 08.38

Бургаската окръжна прокуратура започна разследване на случая с изчезналото мъртво бебе на семейство от града, за който ви разказахме във вторник. Според родителите, тялото на новороденото е изчезнало мистериозно от родилното отделение на частна болница в Бургас. Най-странното е, че бебето има акт за раждане и акт за смърт, но в същото време от болницата е издаден и друг документ, според който бебето се е родило мъртво.

„Детето е родено без признаци на живот. Кога са
изчезнали признаците на живот на плода ние не можем да знаем, когато поемем едно новородено", заяви д-р Стела Томова - нач. отделение по неонатология. По думите на д-р Христо Якимов, зам.-управител по медицинската част, когато тази сърдечна дейност падне под една определена честота, това означава, че плодът страда. „Ако не може да роди нормално, се пристъпва към оперативно родоразрешение, каквото е извършено при нея, а кога това ще стане решава акушер-гинекологът".
Заключението на патоанатома обаче е, че е можело да бъдат взети по-навременни мерки. Не само в документа от аутопсията пише, че детето е живяло няколко часа. В архива на общината също фигурира като живо.
„Съобщението на раждане е номер 30, на 4 февруари 2013 е издадено от болницата, с печата на болницата и съответно с дата на раждане, съобразно която ние сме вземали ЕГН на детето и си пише, че е живородено", поясни Стефка Калева - началник отдел ГРАО в община Бургас. Тя допълва, че то е живяло реално, поне по документите повече от 5 часа.
Родителите обаче не могат да открият детето си. Майката Нина Мандраджиева заяви, че дори се съмняват то да е починало. Бащата Динко Хършев добавя, че се пораждат съмнения, че може да не е било и наше това дете, което са ни показали. „Аз искам просто да си намеря детето къде е. Ако не, поне гробчето да знаем къде е".
„След издаване на съобщението за смърт, се съставя смъртен акт и ние биваме уведомявани от лечебното заведение, че има починало дете, на което следва да бъде направено служебно погребение и ние го извършваме на територията на гробищен парк Бургас", коментират от обредния комплекс. По думите на Магдалена Карастоянова на територията на парка няма извършено погребение на това дете.
На въпрос дали може това да го извърши друга погребална агенция отговорът е, че досега не е имало такъв случай. „Тази агенция ще направи някакви разходи, за да го направи това погребение, които не знам как ще си възстанови в последствие", допълни Карастоянова.
От болницата обясниха, че детето е предадено на траурната агенция, с която работят, но не обясниха защо тя е дошла да го вземе чак от Сливен. И то при положение, че в Бургас услугата е безплатна, като разходите се поемат от общината.
Семейството е подало жалба в прокуратурата и очаква институциите да разсеят съмненията им какво се е случило с единственото им дете. /btvnews.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
22:49
Янита стана първата изгонена от племето в „Сървайвър”
22:37
Добра новина! Варненка даде бъбрек на детето си
21:50
Синоптици: Зимата ще бъде люта
21:17
Млада учителка върна мъжете в 1-и клас
20:50
Археолози откриха камък с името на строител на двореца във Велики Преслав
20:26
Наш тираджия кара без почивка 300 часа
20:07
Кметът и общинарите от Ковачевци на прокурор за расизъм
20:02
2.4 по Рихтер край Хасково
17:04
Милионерът, който стана просяк за една нощ, обяви гладна стачка
16:45
ЕК ни плаши с наказания заради "Южен поток"
16:33
Вложители в КТБ: В навечерието сме на гражданска война
16:26
Слави Трифонов: Само 10% от зарзавата е български, другият - вносна химия
16:17
80 години от преименуването на Исперих с името на Основателя на българската държава
15:38
Внасят сигнал за расизъм срещу кмета на Ковачевци
15:10
Пак нагло паркиране на тротоара!
15:00
Шефът на БНБ заплаши със съд Вежди Рашидов
14:47
Остава бедственото положение в хисарските села Красново и Кръстевич
14:38
Язовир преля, евакуират къщи
14:26
Деца от Добровница: Цяла нощ ревахме, кокошките се издавиха!
14:24
Напаст: "Син език" покоси хиляди овце в Кърджалийско
14:13
Тигрови комари носят западнонилска треска
14:00
Нов мобилен апарат за очна диагностика на бебета получи монтанската болница от "Българската Коледа"
13:46
Изведоха с бус пет семейства имигранти от лагера в Ковачевци
13:38
Донорка на яйцеклетки лъсна на билборд
13:31
Зеленчукопроизводителите на протест, искат по-големи субсидии

Най-четени от Общество

Избор на редактора