Още снимки:
test

Бургаската прокуратура разследва случая с изчезнало мъртво дете

26.07.2013 08.38

Бургаската окръжна прокуратура започна разследване на случая с изчезналото мъртво бебе на семейство от града, за който ви разказахме във вторник. Според родителите, тялото на новороденото е изчезнало мистериозно от родилното отделение на частна болница в Бургас. Най-странното е, че бебето има акт за раждане и акт за смърт, но в същото време от болницата е издаден и друг документ, според който бебето се е родило мъртво.

„Детето е родено без признаци на живот. Кога са
изчезнали признаците на живот на плода ние не можем да знаем, когато поемем едно новородено", заяви д-р Стела Томова - нач. отделение по неонатология. По думите на д-р Христо Якимов, зам.-управител по медицинската част, когато тази сърдечна дейност падне под една определена честота, това означава, че плодът страда. „Ако не може да роди нормално, се пристъпва към оперативно родоразрешение, каквото е извършено при нея, а кога това ще стане решава акушер-гинекологът".
Заключението на патоанатома обаче е, че е можело да бъдат взети по-навременни мерки. Не само в документа от аутопсията пише, че детето е живяло няколко часа. В архива на общината също фигурира като живо.
„Съобщението на раждане е номер 30, на 4 февруари 2013 е издадено от болницата, с печата на болницата и съответно с дата на раждане, съобразно която ние сме вземали ЕГН на детето и си пише, че е живородено", поясни Стефка Калева - началник отдел ГРАО в община Бургас. Тя допълва, че то е живяло реално, поне по документите повече от 5 часа.
Родителите обаче не могат да открият детето си. Майката Нина Мандраджиева заяви, че дори се съмняват то да е починало. Бащата Динко Хършев добавя, че се пораждат съмнения, че може да не е било и наше това дете, което са ни показали. „Аз искам просто да си намеря детето къде е. Ако не, поне гробчето да знаем къде е".
„След издаване на съобщението за смърт, се съставя смъртен акт и ние биваме уведомявани от лечебното заведение, че има починало дете, на което следва да бъде направено служебно погребение и ние го извършваме на територията на гробищен парк Бургас", коментират от обредния комплекс. По думите на Магдалена Карастоянова на територията на парка няма извършено погребение на това дете.
На въпрос дали може това да го извърши друга погребална агенция отговорът е, че досега не е имало такъв случай. „Тази агенция ще направи някакви разходи, за да го направи това погребение, които не знам как ще си възстанови в последствие", допълни Карастоянова.
От болницата обясниха, че детето е предадено на траурната агенция, с която работят, но не обясниха защо тя е дошла да го вземе чак от Сливен. И то при положение, че в Бургас услугата е безплатна, като разходите се поемат от общината.
Семейството е подало жалба в прокуратурата и очаква институциите да разсеят съмненията им какво се е случило с единственото им дете. /btvnews.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
15:56
Година след пожара: Няма пари за ремонт на театъра в Пловдив
15:52
Чий е човешкият скелет над село Ключ?
15:47
Шуменско село даде положителна проба за антракс
15:37
Бареков предизвика с „Ледена кофа“ Борисов и Цветанов
14:21
Нафта текна от чешмите в Пазарджик
14:15
63 966 деца са записани за първи клас
13:53
Ексдепутатът Христо Марков: Излизам извън закона! Ще убия някого!
13:52
Рибарите в Царево искат официално да убиват делфини
13:12
БНБ изпратила писма до топ акционерите на КТБ и чакали предложения до 31 август
12:46
Родни абсурди: Родопчанин наказан, че чистил река безплатно
12:38
Работодатели: Минималните осигурителни доходи стават неадекватни
12:34
Идва трета вълна на "синия език", болестта вече уби над 3000 животни!
12:11
Българинът пътува по-малко и предимно в страната
12:05
НАП: Ще изпълним нашия план за приходите
11:34
Кметове бягат от Родопите
11:15
Мъж реже дърво, убива го клон от съседно дърво
11:09
Вижте как Спенс се гаври с Криско и Мария Илиева (ВИДЕО)
11:00
Забъркаха в наркоскандал сина на червена лидерка
10:56
Янка Такева: Увеличението на заплатите на младите учители влиза сила от 1 септември
10:54
Учени: Диабетът може да стане лечим
10:38
Кметът с 4,66 промила зад волана стана дъновист
10:36
Военният министър: Имаме проблем с членския внос към НАТО
10:20
Министър Грудев: Ситуацията с болестта "син език" е драматична
10:13
В Мизия изровиха човек на 8000 години, загинал в потоп
10:11
Русия: Ако България възпрепятства "Южен поток", ще променим трасето

Най-четени от Общество

Избор на редактора