Още снимки:
test

Бургаската прокуратура разследва случая с изчезнало мъртво дете

26.07.2013 08.38

Бургаската окръжна прокуратура започна разследване на случая с изчезналото мъртво бебе на семейство от града, за който ви разказахме във вторник. Според родителите, тялото на новороденото е изчезнало мистериозно от родилното отделение на частна болница в Бургас. Най-странното е, че бебето има акт за раждане и акт за смърт, но в същото време от болницата е издаден и друг документ, според който бебето се е родило мъртво.

„Детето е родено без признаци на живот. Кога са
изчезнали признаците на живот на плода ние не можем да знаем, когато поемем едно новородено", заяви д-р Стела Томова - нач. отделение по неонатология. По думите на д-р Христо Якимов, зам.-управител по медицинската част, когато тази сърдечна дейност падне под една определена честота, това означава, че плодът страда. „Ако не може да роди нормално, се пристъпва към оперативно родоразрешение, каквото е извършено при нея, а кога това ще стане решава акушер-гинекологът".
Заключението на патоанатома обаче е, че е можело да бъдат взети по-навременни мерки. Не само в документа от аутопсията пише, че детето е живяло няколко часа. В архива на общината също фигурира като живо.
„Съобщението на раждане е номер 30, на 4 февруари 2013 е издадено от болницата, с печата на болницата и съответно с дата на раждане, съобразно която ние сме вземали ЕГН на детето и си пише, че е живородено", поясни Стефка Калева - началник отдел ГРАО в община Бургас. Тя допълва, че то е живяло реално, поне по документите повече от 5 часа.
Родителите обаче не могат да открият детето си. Майката Нина Мандраджиева заяви, че дори се съмняват то да е починало. Бащата Динко Хършев добавя, че се пораждат съмнения, че може да не е било и наше това дете, което са ни показали. „Аз искам просто да си намеря детето къде е. Ако не, поне гробчето да знаем къде е".
„След издаване на съобщението за смърт, се съставя смъртен акт и ние биваме уведомявани от лечебното заведение, че има починало дете, на което следва да бъде направено служебно погребение и ние го извършваме на територията на гробищен парк Бургас", коментират от обредния комплекс. По думите на Магдалена Карастоянова на територията на парка няма извършено погребение на това дете.
На въпрос дали може това да го извърши друга погребална агенция отговорът е, че досега не е имало такъв случай. „Тази агенция ще направи някакви разходи, за да го направи това погребение, които не знам как ще си възстанови в последствие", допълни Карастоянова.
От болницата обясниха, че детето е предадено на траурната агенция, с която работят, но не обясниха защо тя е дошла да го вземе чак от Сливен. И то при положение, че в Бургас услугата е безплатна, като разходите се поемат от общината.
Семейството е подало жалба в прокуратурата и очаква институциите да разсеят съмненията им какво се е случило с единственото им дете. /btvnews.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
18:48
Потоп в Асеновград, хората остават без вода
18:25
Внимание! Приливната вълна пълзи към Бяла Слатина и Мизия
18:18
Млад мъж изчезна в Димитровград
17:43
Прокарват път между седемте бедстващи села в община Родопи
17:27
Нова детска градина отвори врати след 36 години в Русе
17:07
Жълт код в 15 области заради валежи и гръмотевици
16:34
Бедствено положение в Мездра, Искър се покачва бързо
15:59
България иска помощ от ЕК за щетите в Аспарухово
15:49
Време за е лятно прочистване! Ето ги 6-те най-полезни храни
15:47
Облигационери на КТБ искат да съдят държавата
15:41
Пуснаха кмета на Видин срещу 30 хиляди лева
15:36
Пуснаха на свобода зетя на Фатик
15:07
Жълт код в 15 области заради валежи и гръмотевици
14:56
Близо 20 хил. абонати на ЧЕЗ още са без ток
13:51
Жертвите на пороя във Врачанско вече са 2
13:08
Издирват 25-годишен мъж, паднал с кола от мост над река Вит
13:04
Бургаската полиция има нов шеф, специалист по разкриване на убийства
12:38
Празнуваме международния ден на бирата
11:58
Спасени са двама рибари, изненадани от високи води на река Бързия
11:34
Кметът на Храбрино: Ако държавата не помогне, скоро няма да се овладее бедственото положение
11:06
Майката на германец, изчезнал у нас: Той се страхуваше от нещо
10:58
Починаха още 4-ма, които се нуждаеха от изкуствени сърца
10:49
Последователите на Лидия Ковачева са герои във филм за 100 г. от рождението й
10:30
Има ли някакъв заговор през октомври да правим най-много избори
10:27
Доктор измамник от Тайланд завлякъл онкоболни българки с много пари

Най-четени от Общество

Избор на редактора