Още снимки:
test

Бургаската прокуратура разследва случая с изчезнало мъртво дете

26.07.2013 08.38

Бургаската окръжна прокуратура започна разследване на случая с изчезналото мъртво бебе на семейство от града, за който ви разказахме във вторник. Според родителите, тялото на новороденото е изчезнало мистериозно от родилното отделение на частна болница в Бургас. Най-странното е, че бебето има акт за раждане и акт за смърт, но в същото време от болницата е издаден и друг документ, според който бебето се е родило мъртво.

„Детето е родено без признаци на живот. Кога са
изчезнали признаците на живот на плода ние не можем да знаем, когато поемем едно новородено", заяви д-р Стела Томова - нач. отделение по неонатология. По думите на д-р Христо Якимов, зам.-управител по медицинската част, когато тази сърдечна дейност падне под една определена честота, това означава, че плодът страда. „Ако не може да роди нормално, се пристъпва към оперативно родоразрешение, каквото е извършено при нея, а кога това ще стане решава акушер-гинекологът".
Заключението на патоанатома обаче е, че е можело да бъдат взети по-навременни мерки. Не само в документа от аутопсията пише, че детето е живяло няколко часа. В архива на общината също фигурира като живо.
„Съобщението на раждане е номер 30, на 4 февруари 2013 е издадено от болницата, с печата на болницата и съответно с дата на раждане, съобразно която ние сме вземали ЕГН на детето и си пише, че е живородено", поясни Стефка Калева - началник отдел ГРАО в община Бургас. Тя допълва, че то е живяло реално, поне по документите повече от 5 часа.
Родителите обаче не могат да открият детето си. Майката Нина Мандраджиева заяви, че дори се съмняват то да е починало. Бащата Динко Хършев добавя, че се пораждат съмнения, че може да не е било и наше това дете, което са ни показали. „Аз искам просто да си намеря детето къде е. Ако не, поне гробчето да знаем къде е".
„След издаване на съобщението за смърт, се съставя смъртен акт и ние биваме уведомявани от лечебното заведение, че има починало дете, на което следва да бъде направено служебно погребение и ние го извършваме на територията на гробищен парк Бургас", коментират от обредния комплекс. По думите на Магдалена Карастоянова на територията на парка няма извършено погребение на това дете.
На въпрос дали може това да го извърши друга погребална агенция отговорът е, че досега не е имало такъв случай. „Тази агенция ще направи някакви разходи, за да го направи това погребение, които не знам как ще си възстанови в последствие", допълни Карастоянова.
От болницата обясниха, че детето е предадено на траурната агенция, с която работят, но не обясниха защо тя е дошла да го вземе чак от Сливен. И то при положение, че в Бургас услугата е безплатна, като разходите се поемат от общината.
Семейството е подало жалба в прокуратурата и очаква институциите да разсеят съмненията им какво се е случило с единственото им дете. /btvnews.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
11:28
Българите пътуват в чужбина най-вече на гости, да учат или за спорт
11:25
Писанчев: Няма директна терористична заплаха за България
10:40
Софиянка към ветеринари: Заминавам за Абу Даби, убийте кучето ми
10:38
24 млн. лв. глоба за некачествено строителство на пътища с европейски пари
10:18
Муса проповядвал: Бъдете готови да се биете за Ислямска държава (Обзор)
10:17
Масови смени в държавните енергийни фирми
09:56
Съпругата на Ахмед Муса: Никой не плаща да нося бурка, аз ги обличам заради Бога
09:28
Отличничка иска да ходи на училище, няма пари
09:25
Българин получи 5,5 г. затвор за обиране на кипърска банка с детски пистолет
08:56
Експерт: Службите са на „вълна реклама” за "Ислямска държава"
08:51
Смартфоните увреждат гръбначния ни стълб
08:44
Коледна треска в Пловдив, промоции до 50%
08:43
Христо Иванов: Да стиснем силно онези, които „дирижират“ задкулисно съдебната система
08:40
Скандал в ефир между кючекчийката Гергана и bTV
08:05
Иван Бояджиев: Ислямизмът стана мода в България, това е страшно
08:01
95 години от подписването на пагубния за България Ньойски договор
07:53
Нов свидетел удължи разследването за смърт на абитуриентка на пътя
07:52
Доц. Плочев посочи 10-те най-смъртоносни болести
07:29
Брюксел ни натиска да санираме блоковете
07:27
Лора Крумова се връща в Би Ти Ви през януари
07:20
Акциите на КТБ АД се сринаха от 78 лева до 20 стотинки
06:59
Почерненият вдовец от Пловдив: Не смея да заведа децата на гроба на майка им!
06:53
Облачно с превалявания
06:41
Фонтаните пред НДК светват с 450 лампи
06:32
Коледен подарък от ЕС - фонд за инвестиции

Най-четени от Общество

Избор на редактора