Джобен анализатор определя качеството на месото

Наука 22.07.2013 15:20

Канадски учени от Университета в Алберта разработиха анализатор на качеството на месото, който може да се пъхне в джоба. Той може за отрицателно време да определи наличието в месото на вредната бактерия E.coli, съобщава The Gazette.

Според специалисти при производството на подобни технологии в промишлени мащаби броят на отравянията може да бъде сведен до минимум. Само след час апаратът показва резултатите. Сега на всички подобни апарати за оценка на качеството на месото им трябват часове за получаване на резултата и изследването може да се прави само в лабораторни условия. Учените се опитват да създадат версия на теста, която може да се прилага във фабрични условия.

Принципът на работа на новия апарат е доста прост. За откриване на опасните бактерии са необходими копия на гени от взети образци от месото и колкото повече копия, толкова повече е клетъчният материал, като по този начин се получава своеобразен молекулярен копирен апарат, който може да открие следи от бактерии.
Новият апарат е по-малък от кибритена кутийка. С него се работи лесно, така че на практика всеки човек ще може да провери с него качеството на месото. /24chasa.bg

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827