Още снимки:
test

Пътят на Шрек от протестите до парламента

25.03.2013 15.38

Два дни преди местните избори във Варна, в края на 2011 г., в полицията е подаден сигнал за купуване на гласове. Мястото е пицария „Шрек“, а партията – Политическо движение „Социалдемократи“, чийто шеф във Варна е маститият адвокат Бранимир Балачев.
Прокурори и полицаи извършват проверка на място по сигнала. Установено е, че в пицарията има много хора, извикани по списък от представители на партията. Всички те срещу подпис, три имена и адрес са получавали по 25 лева. Намерени са и голям брой заявления за застъпници, съобщават тогава от Районна прокуратура.

От „Социалдемократи“ обясняват, че събират хората по списък, за да им проведат инструктаж като застъпници на предстоящия вот. Те са получили хонорар от 25 лв., което е 50% от обещаната сума. 110 души писмено са декларирали, че са присъствали на събранието на политическото движение в качеството си на застъпници.
Политическото движение претърпя крах на местните избори, като не успя да вкара нито един общински съветник. „Социалдемкорати“ нямаха свой кандидат за кмет, а подкрепяха Веселин Марешки. В листата с кандидати за общински съветници на ПД „Социалдемкрати“ за избори 2011, фигурира и името на собственика на пицария „Шрек“ Борислав Димитров.

Днес Димитров е един от най-активните на протестите. Редовно участва в заседанията на така наречения Отворен обществен съвет на протестиращите. Почти на всеки протест неизменно е с плакат и с мегафон. Димитров бе в първите редици, сред така наречените лидери, докато на улиците излизаха хиляди недоволни граждани. Присъствието му изпъкна особено, след като гражданското недоволство се стопи и вече протестират едва няколко десетки, които обикновено са едни и същи хора. Димитров участва активно и на срещите между протестиращите и представителите на местната власт. Той е от крилото, което иска оставките на общинските съветници. Същото иска и Веселин Марешки. На рехавия протест в неделя пред общината пък се появи и Бранимир Балачев. С лачените си обувки и скъпо палто, адвокатът никак не се вписваше в обстановката пред палатковия лагер и бързо си замина.

Междувременно Борислав Димитров е станал и журналист. Той е автор на обемен аналитичен материал, посветен на варненските протести, в последния брой на в-к „Свободен народ“. В него собственикът на пицарията се е представил като „едно от лицата на протеста“ във Варна.
Директор на в-к „Свободен народ“ е Теодор Дечев – председател на партия „Свободен народ“. Преди няколко дни партията е взела решение да участва на парламентарните избори на 12 май. Но да участва, като инструмент на гражданския протест и на гражданските организации. Партията предоставя изцяло варненската си листа с кандидати за депутати на протестиращите граждани, като им препоръчва да водят диалог с всички политически сили, които не са „в орбитата на ГЕРБ“.

Сега остава само да видим кое място в листата е отредено за Боби Шрека, както е известен Борислав във Варна. Иначе перспективата да стане депутат обяснява напълно ентусиазма му, с който продължава да участва на протестите, след като обикновените граждани отдавна се отказаха да протестират. Дали избирателите ще гласуват доверие на „лицето на протестите“ Боби Шрека, ще стане ясно на 12 май. Също и дали пицарията отново ще е арена за провеждане на инструктажи и плащане на хонорари на застъпници.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
10:48
Левицата изостави Симеонов в борбата с опасния хазарт
10:45
Борисов към министрите: Забранявам да коментирате конфликтите между другите институции
10:08
Промените в Закона за хазарта влизат в парламента
09:57
Вотът на недоверие не мина, кабинетът „Борисов 3“ остава
09:55
Прокуратурата прекратява контакти с президентството, освен писмената кореспонденция
08:28
България и Канада търсят възможности за разширяване на сътрудничеството
28 януари 2020 г.
19:00
Радев: Не може да продължаваме напред, ако не сме стъпили здраво на нашите традиции
17:54
Захариева: Готови сме да пратим правителствения самолет за българите в Ухан
16:03
Вицепремиерът Николова посети израелското Национално бюро по киберсигурност
16:00
Вера Йоурова: Възможностите за диалог с Полша остават
13:53
140 000 българи вече са получили статут на уседналост във Великобритания
12:55
Елен Герджиков: София няма да загуби нито един литър вода
12:27
Димитър Радев: Няма да се променя Валутният борд и фиксираният курс заради ERM II
12:19
Румен Радев: Гешев сам да обяви мотивите си за искането до КС
11:18
Борисов към бизнеса: Искате на черно да купувате краставици и домати
11:08
Демографията не се променя с фискални стимули, убеден Горанов
09:40
Фандъкова: София има вода за години напред
09:15
Общинарите решават дали Перник да ползва софийската водопроводна мрежа
27 януари 2020 г.
19:30
Борисов не иска трагедии като Холокоста да се случат отново
16:10
Борисов в Полша: Дълбоко скърбим за милионите невинни жертви на Холокоста
16:00
Кой е Костадин „Копейкин“, който опита да щурмува МРРБ?
14:38
Кандидат-кмет на БСП във Варна щурмува министерство заради Перник
14:23
Мария Габриел се срещна с организации, отговорни за развитието на иновации
14:05
Путинистите от "Възраждане"опитаха да щурмуват Регионалното министерство
10:47
Паси зове: Борисов да звънне на президента на Китай за съвет как да управлява

Най-четени от Политика

Избор на редактора