Още снимки:
test

Пътят на Шрек от протестите до парламента

25.03.2013 15.38

Два дни преди местните избори във Варна, в края на 2011 г., в полицията е подаден сигнал за купуване на гласове. Мястото е пицария „Шрек“, а партията – Политическо движение „Социалдемократи“, чийто шеф във Варна е маститият адвокат Бранимир Балачев.
Прокурори и полицаи извършват проверка на място по сигнала. Установено е, че в пицарията има много хора, извикани по списък от представители на партията. Всички те срещу подпис, три имена и адрес са получавали по 25 лева. Намерени са и голям брой заявления за застъпници, съобщават тогава от Районна прокуратура.

От „Социалдемократи“ обясняват, че събират хората по списък, за да им проведат инструктаж като застъпници на предстоящия вот. Те са получили хонорар от 25 лв., което е 50% от обещаната сума. 110 души писмено са декларирали, че са присъствали на събранието на политическото движение в качеството си на застъпници.
Политическото движение претърпя крах на местните избори, като не успя да вкара нито един общински съветник. „Социалдемкорати“ нямаха свой кандидат за кмет, а подкрепяха Веселин Марешки. В листата с кандидати за общински съветници на ПД „Социалдемкрати“ за избори 2011, фигурира и името на собственика на пицария „Шрек“ Борислав Димитров.

Днес Димитров е един от най-активните на протестите. Редовно участва в заседанията на така наречения Отворен обществен съвет на протестиращите. Почти на всеки протест неизменно е с плакат и с мегафон. Димитров бе в първите редици, сред така наречените лидери, докато на улиците излизаха хиляди недоволни граждани. Присъствието му изпъкна особено, след като гражданското недоволство се стопи и вече протестират едва няколко десетки, които обикновено са едни и същи хора. Димитров участва активно и на срещите между протестиращите и представителите на местната власт. Той е от крилото, което иска оставките на общинските съветници. Същото иска и Веселин Марешки. На рехавия протест в неделя пред общината пък се появи и Бранимир Балачев. С лачените си обувки и скъпо палто, адвокатът никак не се вписваше в обстановката пред палатковия лагер и бързо си замина.

Междувременно Борислав Димитров е станал и журналист. Той е автор на обемен аналитичен материал, посветен на варненските протести, в последния брой на в-к „Свободен народ“. В него собственикът на пицарията се е представил като „едно от лицата на протеста“ във Варна.
Директор на в-к „Свободен народ“ е Теодор Дечев – председател на партия „Свободен народ“. Преди няколко дни партията е взела решение да участва на парламентарните избори на 12 май. Но да участва, като инструмент на гражданския протест и на гражданските организации. Партията предоставя изцяло варненската си листа с кандидати за депутати на протестиращите граждани, като им препоръчва да водят диалог с всички политически сили, които не са „в орбитата на ГЕРБ“.

Сега остава само да видим кое място в листата е отредено за Боби Шрека, както е известен Борислав във Варна. Иначе перспективата да стане депутат обяснява напълно ентусиазма му, с който продължава да участва на протестите, след като обикновените граждани отдавна се отказаха да протестират. Дали избирателите ще гласуват доверие на „лицето на протестите“ Боби Шрека, ще стане ясно на 12 май. Също и дали пицарията отново ще е арена за провеждане на инструктажи и плащане на хонорари на застъпници.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
18:53
ГЕРБ поиска Нинова да назове олигарсите, които искат да овладеят БСП
16:43
Президентът и британският посланик обсъдиха правата на българите след Брекзит
12:57
Капсула на хилядолетието остави послание за децата на 2030-та
12:48
Опрощаване протоколите на СИК и по-ясна кампания на ЦИК препоръчват наблюдатели
12:38
Каракачанов защити Валери Симеонов за новия пост
12:18
Валери Симеонов: Протестите срещу мен са намеса в правилата на парламента
12:08
Бойко Борисов отива в Ипсала да посрещне каспийския газ
10:55
Симеонов нямал избор да не приеме поста на заместник-председател на НС
10:50
Отпускат 2,7 млн. лв. за пречиствателната станция на Перник
10:32
Захариева: София ще привика сръбския посланик за обяснение
09:18
Само европейски граждани могат да купуват земята ни от 2020 г.
21 ноември 2019 г.
19:21
ЕС ще похарчи почти четвърт от бюджета си за борба с климатичните промени
19:08
Създават фонд за борба с градушките
17:56
България и Азербайджан ще си сътрудничат интензивно в областта на сигурността
14:38
Дискусия „Творци против тоталитаризма“ в Загреб осветява падането на комунизма в България
13:57
Радев призова за източноевропейски център за технологии
12:55
Съд отхвърли искането на Манолова за повторно преброяване на бюлетините, но назначи експертиза
12:53
Цацаров не е вълшебник, но е готов за битката с корупцията
12:35
Борисов: Изграждането на Коридор № 8 ще е от полза за целия регион
10:43
Симеонов вижда политическа намеса в протестите срещу него
10:28
Депутатите от НФСБ изслушват Сотир Цацаров
20 ноември 2019 г.
19:46
Борисов иска Туск да оглави ЕНП, 'с оглед на времената, които ни предстоят'
19:37
Съдът нареди проверка на бюлетините от изборите в Ловеч
18:31
Министър Кралев наредил ревизия на БФС на 28 октомври
18:01
НАТО не е в мозъчна смърт, отвърна Захариева на Макрон

Най-четени от Политика

Избор на редактора