Още снимки:
test

Рекламната кампания на Церварикс е неточна и манипулативна, алармират граждани

21.03.2013 13.49

В отворено писмо до Константин Пенчев, Омбудсман на Рбългария, Държавна агенция за закрила на детето, Съвет за електронни медии, Национален съвет за саморегулация, Електронни и държавни медии и до гражданите на Република България родители посочват, че рекламната кампания на ваксината Церварикс е неточна, агресивната и манипулативна. “Тази кампания се осъществява чрез телевизионни и печатни медии, интернет сайтове, мероприятия в училищата, рекламни пана в здравни заведения, концерти, рекламни листовки и всякакви други форми на реклама.


Рекламирането в цялата кампания е неточно, заблуждаващо и поднесено едностранно - внушава се пълна ефективност срещу рак на маточната шийка (за краткост РМШ), а това не е вярно - ваксината е само допълнение към редовните ПАП тестове и превенция срещу преканцерозните лезии, предизвикани от типове 16 и 18 на човешки папиломен вирус, които причиняват приблизително 70% от случаите на рак на маточната шийка (указания за медиите от European School of Oncology). Затова правилното твърдение е, че ваксината е превенция срещу част от причинителите на РМШ, а не срещу рак на шийката на матката. Ваксината няма 100% ефективност, както и всички останали ваксини (според кратката характеристика на продукта от фирмата производител, дата на последно одобрение от регулаторния орган: 11.12.2012 г.).

В голяма част от рекламната кампания на ваксината – лекции, печатни материали и други (с изключение на двете телевизионни реклами), няма препратка към листовката за пациента на Церварикс, от която всеки да се запознае със съдържанието на основни, помощни вещества и всички странични ефекти от ваксината. Оставаме с впечатление, че този пропуск е умишлен и така се отнема възможността ни за обективна информация, като всеки сам се запознае с пълното описание на продукта и чак тогава да прецени дали желае да се възползва от този него.

Настояваме Агенцията за закрила на детето да излезе със становище да се прекрати всякаква дейност относно пропагандирането на ваксината в учебните заведения, тъй като децата се травмират психически, плашат се, стават неспокойни, защото на учениците се раздават листовки, които са предназначени за родителите, провеждат се лекции, използват се различни методи, чрез които се внушава, че задължително ще настъпи тежко заболяване и смърт, в случай че момичетата не се ваксинират с тази ваксина.
Рекламна (информационна) кампания може да се провежда само на родителски срещи, като е придружена с обективна и цялостна информация. Информационната кампания във всичките и форми, включително и в учебните заведения не трябва да съдържа директен подтик към децата и подрастващите да убеждават родителите си или други възрастни да ги ваксинират с този продукт.

Не сме съгласни да се атакуват директно децата, без знанието на родител/настойник, защото това е нарушение и отнемане на изконното право на родителите да вземат решения за децата си до навършване на пълнолетието им, да преценяват кое е най-добро за здравето и тяхното бъдеще.

Считаме, че е необходимо Омбудсманът на Република България да вземе отношение - да се преразгледа Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България – 2012-2016 г., да се установи на базата на каква информация и при какви обстоятелства е взето решение за осъществяване на тази програма, да се установи по какви причини е прието, че ефективността на продукта срещу РМШ е висока, както и за усвояване по нея на 2 милиона лева от НЗОК само за една година. Програмата е за 4 години, това означава, че трябва да бъдат заделени още минимум 6 милиона лева до 2016 г. – много средства, които биха могли да бъдат използвани за по-ефективни и полезни за здравето на децата цели.
Факт е, че: „Много държави са взели решение да не въвеждат програма за ваксиниране срещу ЧПВ, изтъквайки като причина съотношението цена - полза." (Указания за медиите от European School of Oncology).

Нарушаване на различни наредби, предизвикване на безпокойство и страх има и в двете телевизионни реклами (с Ю. Вергов и С. Лулчева) на ваксината срещу ЧПВ „Церварикс”.
Внушава се и вина на родителите, че са безотговорни ако преценят, че тази ваксина няма да предпази децата им от рак на маточната шийка.
Намеква се, че ако родителите не ваксинират децата си, може да ги загубят (в смисъл на смърт) – това е недопустимо и недоказуемо твърдение.


Липсва текст, който да уточнява, че ваксината е превенция само срещу преканцерозните лезии, предизвикани от ЧПВ с типове 16 и 18 - не се споменава нито от диктор, нито е изписан.

Считаме, че е нарушение да се твърди, че ваксината е превенция срещу рак на маточната шийка, защото:
„Интервенцията с анти-HPV ваксина се използва за превенция на преканцерозните лезии, предизвикани от човешкия папиломен вирус (HPV) серотипове 16 и 18, но не е доказано дали това понижава заболеваемостта от рак на шийката на матката. Корпорациите производители бяха заставени да запишат този изключително важен факт в рекламните си брошури” (списание Медицински дайджест – специализирано издание за лекари и здравни професионалисти, брой 6, септември 2008 г.).

Подобни нарушения преди време имаше в телевизионната реклама на Ротарикс, също и на Туинрикс. Оставаме с впечатление, че е практика да се вменява страх от заболяване, в случай че не се ваксинира, да се внушава, че ваксините са със свойства на панацея, да се предоставя заблуждаваща и едностранна информация, да се нарушават наредби в рекламни и информационните кампании на ваксините като цяло.


С влязло в сила решение № 64 от 9.06.2011 г., ЕК към НСС постановява за телевизионната рекламата на Ротарикс: „Етичната комисия препоръчва на ГлаксоСмитКлайн” ЕООД търговската комуникация да бъде приведена в съответствие с нормите на Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в Република България в определения срок, а при невъзможност за това, да спре излъчването и. Ако препоръката не бъде изпълнена, Националният съвет за саморегулация ще се възползва от правомощията, които Законът за радио и телевизия му е определил.”

Считаме, че в рекламната кампания (в различните и форми) на ваксината Церварикс има следните нарушения:

Наредба № 1 от 25 януари 2012 г. за изискванията към рекламата на лекарствените продукти, издадена от Министерството на здравеопазването -
Чл. 5, ал. 2, т. 3, т. 5, т. 7; чл. 6, ал. 1, т. 2, т. 3, т. 10, т.12.

Национални етични правила за реклама и търговска комуникация в РБългария на НСС -
Чл. 1.2; чл. 1.5; чл. 3.1, 3.3; чл. 4.4; чл. 5.1, 5.4, 5.5, т. а), т. б), т. и); чл. 6.2, 6.3; чл. 8.1; чл. 17.1, 17.5, 17.7, 17.9, 17.13,

Предвид всички тези недопустими нарушения, които посочихме, разчитаме, че съответните институции ще се самосезират и вземат необходимите мерки, за да се прекрати или прецизира манипулативната рекламна кампания, която представя тенденциозно и едностранно фактите, а спестява изключително важни сведения относно ваксината. Така се отнема правото на всеки човек за пълна и правилна информираност, особено ако това касае здравето на всеки от нас и децата ни“, се посочва в отвореното писмо.

Днес+

Коментирай статията

11.12.2013 00:07
гост
Хора вие от небето ли падате какви ваксини какви глупости. Тези ваксини са създадени за да ни разболяват още повече. Хайде помислете малко. Аз съм почитателка на народната медицина и съм много по здрава и по пълноценна от както спрях да приемам антибиотици . Лекарствата които уш ни помагат унищожават целия ни организъм . Защо млади хора на по 20 25 години получават инсулти . Близко е до акула помислете малко !!!!!
18.06.2013 22:23
гост
На Бранева и другите поддръжници или "за всеки случай" : от ваксините в днешно време повече хора се разболяват, отколкото биват предпазени. Световната фармацевтична мафия бълва боклуци и се възползва от продажни пост-тоталитарни здравни кадри като нашите за да ги продават с рушвети и изнудване.
Това знам аз и информацията е много ...
18.04.2013 02:38
гост
Решението на Етичната комисия към НСС за нарушенията в рекламната кампания на ваксината.
Заслужава да се прочете - има интересни факти за ЧПВ, РМШ, важна информация за особеностите на ваксината, установени са нарушения в цялата рекламна кампания.
http://www.nss-bg.org/read_concl.php?id=137
17.04.2013 10:26
гост
Вергов не е ваксинирал детето си , защото е на десет години,а ваксината се прави на дванадесет.Така ,че да не ни " кръщават".
03.04.2013 21:09
гост
На мен пък ми стана смешно как някой си въобразява, че тази ваксина ще го предпази от рак, при положение че ваксината не е противоракова! И как е възможно една ваксина да изгради имунитет срещу патогени (в случая ЧПВ), срещу които организмът НЕ изгражда имунитет?!
31.03.2013 12:21
гост
Стана ми смешно от твърдението, че рекламата всява страх :))) Извинявайте много, но става въпрос за рак все пак и то такъв, от който умиа всеки ден една жена В БЪЛГАРИЯ!!! Вие си пишете писмата и се самоуспокоявайте с дискусии по форумите и филми от YouTube, аз лично смятам да ваксинирам дъщеря си! В крайна сметка тази ваксина не е задължителна и всеки преценява сам за себе си!!!
29.03.2013 16:35
гост
Лош пиар и много главоболия за родителите.
27.03.2013 22:27
гост
Стана ми интересно и се зачетох в коментарите-много приказки за информиан избор и толкова много информиран народ на който не му трябват лошите лекари дето му мислят само най-лошото. Предлагам да се върнем в средновековието, ама без болестите, които вече са ерадикирани (щото си мием ръцете повече де, не за друго) и да си живеем спокойно...е, и форумите да останат, че да си почесваме езиците ;)

Какво ви пречи тази реклама? Тя дава информация за едно тежко и често срещано заболяване и насочва към личния лекар за консултация. На мен, лично, по-ми пречат рекламите за балкони и Жулиети...

С две думи-който иска информация, да се информира, но не от "гост" във форумите. Който има търпение и умствен потенциал (макар че тук самоооценката може да изиграе лоша шега), да чете медицинка литература и данни от проучвания. Останалите - питайте си лекаря бе хора. Аз не очаквам месаря да ми оправи колата, и не си я оправям сам според инструкции в интернет.....Вие бихте ли дали на "гост" да ви оперира ако, не дай, боже, се наложи...
24.03.2013 20:05
гост
Никой няма да ви плюе заради мнението ви на специалист. Но щом сте такъв, би трябвало да сте запознат с тази статия в медицинско списание. Тук е описано каква е "голямата" полза от ваксината. И дали изобщо има смисъл от нея.
http://spisaniemd.bg/md/2008/09/antihpv-vaksinata-ne-e-protivorakova
24.03.2013 18:27
гост
Първо искам да кажа, че не защитавам производителя. Не одобрявам и подобни реклами по телевизията.
Като професионалист в тази полза бих искал само да кажа, че съотношението полза-риск при ваксината е доказано с много клинични проучвания. Неправилно се сравняват ваксини от различен тип.
Все пак професионалното ми мнение е в полза на ваксинацията.
Ще ме плюете много, усещам, но това е безпристрастното ми мнение като специалист.
24.03.2013 18:10
гост
Присъединявам се с две ръце към протеста на тези родители. И изобщо - да се забрани всякаква реклама на лекарства, ваксини и дори хранителни добавки по телевизиите, радиата, печатните издания, в училища и чрез каквито и да било плакати, афиши, листовки и пр. ЛЕКАРИТЕ са тези, които имат задължението и правото да изписват едно или друго лекарство или метод за лечение. Не бива да се внушава на широката публика, че всеки може да си избира лекарство или добавка, ваксина или друго средство само въз основа на рекламирането му. Това граничи с престъпление. Особено когато става дума за деца.
23.03.2013 18:11
гост
As ne bih imunisirala deteto si. Mnogo ot bolestite sa is4esnali, sastoto sa se podobrili higieni4nite uslovija na zivot.
4esto ne ot samata vaksina, a ot konservantite se rasboljavat horata, naprimer aluminii. Sled vaksini bebetata polu4avat rastrojsto, koeto ako ne se lekuva navreme, moze da dovede do autisam. Ot desedorantite s aluminii moze da se rasboleete ot rak na gardata. Ot lekarstva, koito sadarzat aluminii moze da se rasboleete i ot alzhaimer.
Ne ni ostava mai nisto drugo osven da ziveem po sdravoslovno i po-bliso do priridata, kakto sa go pravili i nashite babi i djadovzi....
23.03.2013 13:26
гост
По отношение на "докторът каза" смятам, че е въпрос на информиран избор дали да се доверим на лекари или други специалисти. След заразяване с въпросните щамове 16 и 18, които са най-разпространени в момента и най-опасни, няма много варианти за реагиране, освен да чакаме организмът да се самоизчисти. Странични ефекти след ваксинацията не съм открила, в коментарите по-долу не се споменава нищо за злощастните случаи на заразени и развили РМШ.
23.03.2013 11:58
гост
Лежим с детето ми няколко пъти годишно в детска неврологична клиника за деца с епилепсия и много други тежки заболявания, където 80 % от децата са се разболяли след ваксини, какъвто най-вероятно и нашия случай.....елате вижте за какво става дума..слагайте ваксини хора!!!!!!!!!!!!!
22.03.2013 22:26
гост
Чела съм статии от английски електронни вестници и сайтове, където предоставят информация и статистика. Истината е че процента на заболелите след ваксината е ужасяващ. Защо ни предоставят ваксина, която ще доведе българските жени до мор? Това е умишлено унищожение на бълг. народ! Моля Ви хора помислете и четете повече ! Не се залъгвайте от това, че е безплатна!
22.03.2013 21:11
гост
работя за фарма компания. Никой освен вас не се интересува от детето ви. Там трябва да се докара по-голяма доходност без значение цената. Лошото е, че се промиват масово мозъците и на докторите - нямате голям избор.
А тази ваксина е пълна простотия! Не е доказано, че предпазва от 2 , а те са над 5000.
Шанса ви е да четете.
22.03.2013 18:48
гост
Към гост, който е писал в 17.03ч. Вашият коментар ме потресе. Той показва колко е важно да се познава един лекарствен продукт, в частност ваксина, преди да се използва! Престъпна небрежност от страна на лекаря ви е поставянето на тази ваксина след като вече сте заразена! В изследвания е установено, че вакисната не само че не лекува вече настъпила инфекция с онкогенните типове на ЧПВ, ами е противопоказна! Ако резултатите са ви били отрицателни след ваксината, молете се да продължат да бъдат такива. А те са отрицателни не заради ваксината, а защото или имунната ви система се е справила сама с вируса, или лекарствата са ви помогнали. Установено е, че в голям процент след настъпила инфекция с ЧПВ организмът се изчиства сам за определен период от време, който варира от няколко месеца до 2 години, при жени на различна възраст. Само 0.1% от заразените с ЧПВ развиват рак на маточната шийка. Противопоказно е да се ваксинират жени, за които има вероятност да са инфектирани с ЧПВ, затова е задължително всяка да си направи ПАП тест, преди да реши да се боде. Но понеже това се вижда сложно на всички и отнема време - никой не го прави, а не се и коментира, защото много хора ще се откажат от ваксината. Използването на ваксини не е шега и има правила, които трябва да се спазват преди поставянето им. Задължително е и четенето и запознаването с продукта, за да се прецени дали е удачно да се използва изобщо и да не се стига до тежки последствия. Затова тази рекламна кампания е престъпна в целта си да заблуждава, а да не разяснява важни информация. Престъпна е и ниската здравна култура на хората и сляпата им вяра, че ваксината е панацея или че "докторът така каза".
22.03.2013 17:20
гост
Това е най-потресаващата реклама по медиите..Безумие!!!
Много се съмнявам в това,което се говори за ваксината...Вергов дали ваксинира момиченцето си:?Не искам и да си помисля,какво може да доведе,тази ваксина... Да се потърси отговорност на закупилият вайсината за българските момичета...
22.03.2013 17:03
гост
Без да съм медицинско лице и да съм изчерпателна в познанията си, а само от позицията на заразена, твърдя, че страхът и ужасът след резултатите от ПАП теста и по-късно от ДНК теста беше по-голям.
Съгласна съм, че не бива да се плашат децата в училище, но това е грешка на училищното ръководство, тъй като в кампанията се има предвид да се запознаят родителите за възможността да ваксинират децата си безплатно.
Лично на мен ми отне около година приемане на скъпи и със съмнително действие препарати, който не лекуват опасните щамове, а предимно тровят организма. По съвет на личния ми лекар след заразяването си поставих въпросната ваксина и едва тогава резултатите бяха отрицателни.
22.03.2013 14:58
гост
Аз доста се смях като четох рекламите в близката поликлиника(те са им целеви рекламни звена...).

"Ваксината показва доста добра успеваемост и поносимост на нашите тестове" ...
втф какво е "доста" , как се мери доста.
Но да основния мотив е - ВАКСИНИРАЙ СЕГА ИЛИ ДЕТЕТО Ти ЩЕ УМРЕ! ...
Не, благодаря, по скоро ще ползвам логика.
22.03.2013 11:37
гост
Абсолютно съгласна с поста под моя.Аз си знам правата,познавам законите,които ми ги дават.Не се смятам за част от овчето стадо.Господ ми е дал мозък сама да мисля.После никой освен мен не го е грижа за детето ми и никой пък няма да поеме отговорност ,заради насилственно вменявани правила/ИНТЕРЕСИ/,които грубо погазват основните човешки права.
22.03.2013 10:30
гост
Чл. 28.
Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.
Чл. 29.
(1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.
Смятам ,че е ясно приложението на ваксини е противозаконно според конституцията и никой няма право да налага това решение дори със закон защото всички закони след конституцията, ако не са съобразени с нея са невалидни, поради причината че конституцията е неотменен основен закон за всички други които трябва да са съобразени с правилата посочени от конституцията всички останали опити за подмяна на правилата от конституцията са незаконни. Поставянето на ваксини не може да бъде задължително освен ако не сме във военно временно положение което отменя правилата на конституцията временно чрез решения от главнокомандващия на България. Нека се спре с тези манипулации най после всички трябва да разберат, че сме лъгани и задължителното ваксиниране не може да бъде прилагано без нашето съгласие.
22.03.2013 06:58
гост
И къде е доказателството,че ваксината действа?Някой да е правил изследвания след това в дългосрочен план?Кой ще докаже,че едно момиче няма да 'прихване" друг щам?При наличие на толкова много други щамове,от какво предпазва тази ваксина?Навсякъде по света има инфо за тежки поражения от нея.Защо не ги потърсите ,ами само повтаряте това,което ви се казва?Че вие не можете ли да мислите самостоятелно?Всичко е заради пари и политика даже,с цената на детски живот.И ако имаше смисъл от ваксиниране,и лекарите щяха да си ваксинират децата.Не че всички лекари познават съставките на ваксините.Те пък правят това,на което са ги учили.Без желанието да бъдат отворени и търсещи .
21.03.2013 23:20
гост
Хубаво е да можете да се аргументирате, защото общите приказки, статистики и проценти на ваксинирани не върши работа, Гост. Пък и доста от ваксинираните момичета и родителите им са били подведени именно от заблуждаващата информационна кампания. Може би не знаете, но в малките населени места има случаи на ваксинирани с тази ваксина, след като родителите им са били лъгани, че няма да получат детски надбавки, ако не ваксинират децата си, въпреки че тази ваксина не е задължителна. Дотам ли стигате, само и само да се пласира ваксината?! Многото удивителни не вършат работа. Заблудата работи само до време!
21.03.2013 22:11
гост
не виждам никакви доказателства в това писмо. Кога и къде са се провели тези срещи?! Искам да видя ЕДНО момиче, което е неспокойно, стресирано и т.н.

Това цялото е пълна глупост и не пожелавам на АБСОЛЮТНО никой да се запознае отблизо със заболяването!

В допълнение, ваксината пази на 93% именно срещу развитието на преканцерози, които водят именно до рак! Това значи, че тя пази и от рак, НЕЗАВИСИМО от типа на вируса!!! Който има очи, ще види, който има очи, ще чуе.

Вижда се ясно, че САМО за месец и половина 15 % от момичетата, подлежащи на имунизация са се възползвали. Фактите са факти. ПОвече от 4500 девойки не са били притеснени, не са изпитали страх и тем подобни глупости, а РОДИТЕЛИТЕ им НАИСТИНА се грижат за тяхното здраве!!!

Последно - НИКОГА НИКОЙ НИКЪДЕ не е говорил, че само ваксината върши работа. Навсякъде се говори, че САМО ваксинацията и редовните прегледи могат практически да премахнат заболяването!!!!
21.03.2013 14:39
гост
Г-жа Бранева,първо се запознайте със броя съществуващи гинекологични щамове на рак.Церварикс "покрива "2 и то без да е доказано.За такъв период няма как да стане.После проучете и аджувантите.Вместо да има превенция,вие искате насилственно децата да бъдат увреждани/или смърт/?Ако владеете чужд език,може да намерите докладвани случаи за това.В Бг нищо не се докладва.А за шарка,тетанус...Досега всички да сме умрели по вашата и на някои други логика.Да не мислите,че народа при всяко замърсяване си чупи краката да търчи за ваксина.Въпреки непоставянето на ваксина против тетанус,да се чудите как сме оцелели досега.А тази ваксина съдържа най-много невротоксини.Поне се осведомете кои са.
21.03.2013 14:31
гост
Поздравления за бързата журналистическа реакция!
21.03.2013 14:30
гост
Г-жо Бранева,
всеки родител трябва да научи децата си на превенция. И най-страшната болест открита рано се лекува много лесно. личен мой избор е дали да ваксинирам дъщеря си, а когато от телевизията й се внушава, че ако майка й не я ваксинира ще умре от рак, повярвайте ми иде ми да счупя телевизора, а истината е че съм готова на агресия срещу този който травмира детето ми.
Ваше право е вие да ваксинирате вашата дъщеря, но аз моята категорично няма.

Люба Маринова-Петкова
21.03.2013 14:12
гост
Тази ваксина е хубава, защото поне осигурява някаква защита. По мое време нямаше такива неща. Защо се скача срещу нещо, което дори и частично, предпазва здравето на момичетата. По-добре ли е да се открие рак на маточната шийка и тогава да се лекува? Част о днешните родители отричат всички ваксини, а това не е правилно. Иначе още щеше да има детски паралич, едра шарка и коклю и тетанус, от които в миналото са умирали около 25% от децата. Д. Бранева

Последни от Написано от Вас
21:21
Разказът на един оцелял от лагера „Слънчев бряг” край Ловеч.(Статия)
17 юли 2017 г.
13:17
За българската журналистика – без сантимент, но с надежда
06 март 2017 г.
09:51
Как Тодор Живков създаде фалшива икономика
04 март 2017 г.
10:51
Реформаторският блок - Глас народен откриха предизборната си кампания с послание за силна държава
10:50
Божидар Лукарски: Да не разпиляваме десния вот
06 юни 2016 г.
10:06
Откриха новия Le Chef в центъра на Варна със 100 кила и супер шоу пред стотици хора
29 февруари 2016 г.
06:35
Вандали изпотрошиха парапет в центъра на Аспарухово
09 февруари 2016 г.
09:05
ДОСТ - новият политически проект на Местан или повторението на поредния сериал
07 януари 2016 г.
16:21
Младен Енчев: Архивите говорят за генезиса на ДПС
09 ноември 2015 г.
07:19
Гробът на крал Владислав ІІІ Ягело Варненчик е в текето Ак Язълъ Баба в село Оброчище
28 юли 2015 г.
23:37
СУ съкращава специални стипендии поради липса на пари за стипендии за успех
16 юли 2015 г.
23:47
Заслужава си да се опитат: Пури с крем гараш
23:26
В балчишкото село Храброво , тържествено бе открит параклис свети Апостоли Петър и Павел, от Митроп
20:00
От една страна Васко Жеков, Свилен Цонев и компания-от другата запознати с фактите
13 юни 2015 г.
09:29
Историята на една песен Uskudara /TR/ - Ясен месец веч изгрява /БГ/, от Балканите до Египет /ВИДЕО/
11 юни 2015 г.
20:01
10 юни 1990 г: Най-тъжният изгрев в живота ми - комунизмът не си отиде
12:02
Змии плъзнаха из Владиславово
08 юни 2015 г.
22:44
Учреди се местен клуб „Виница“ към СДС- Варна
07 юни 2015 г.
10:23
Риболовът –страст, хоби,антистресово хапче или начин на живот
01 юни 2015 г.
22:29
По случай деня на детето седесари зарадваха децата в онкохематологичното отделение на „Света Марина"
28 май 2015 г.
22:12
Симеон Николов: Компромисите с назначаването на г-жа Нейнски за посланик в Турция
27 май 2015 г.
22:20
Дариха книги на Читалище „Св. Св. Кирил и Методий“
12:45
Проф. Пламен Павлов: Няма по-поразен народ от отровата и черната магия на комунизма от българския
23 май 2015 г.
18:47
Николай Гацев: Мартин Димитров е "тънък" агент на Москва
21 май 2015 г.
12:57
Данчо Ментата - доказателството, че наглостта в политиката се цени като висша благодетел

Най-четени от Написано от Вас

Избор на редактора