Още снимки:
test

С допълнителни занимания предизвикват интереса към образователния процес на ученици от малцинства

19.12.2012 17.07

„ Мултиспектърен подход за образователна интеграция и адаптация на деца от етническите малцинства.” е проектът, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, съобщават от Сдружение на младите психолози в България .

Децата от етническите малцинства срещат недостатъчно разбиране от родителите и учителите им за необходимостта от интегрирано обучение. Като следствие на това тяхната мотивация спада, което води до трудна или дори невъзможна реализация след средно образование.

Проектът цели предизвикването на повече интерес към образователния процес чрез предоставяне на допълнителни занимания, съобразени с интересите и желанията на учениците от малцинствата. Друга от предвидените в проекта мерки е насочена към подобряване на професионалната реализация, посредством заложените кариерни консултации и създаване на сигурност за успех, който се крепи на адекватно обучение и придобити умения.

Водеща организация е Сдружение на младите психолози в България (СМПБ) е НПО, създадено да подпомага младите хора и бъдещите специалисти в областта на социалните науки, да информира обществото относно отговорностите и сферата на дейност на психолога. Организира семинари, курсове, лекции и тренинги, предоставя експертна и методическа помощ в различни сфери на обществения живот. Работи по проекти с цел успешната интеграция на младежи и младежи в риск чрез различни методи като социално подпомагане, здравеопазване, образование, развитие на кариерата, консултиране и други. Работи активно с университети, училища, детски градини, неправителствени организации и други.

Партниращи организации по проекта са: II СОУ „Неофит Бозвели” и ОУ„Добри Войников”. В училище „Неофит Бозвели” към момента има 654ученика, като не малка част от тях са от малцинствен произход и интеграцията и адаптацията им са от изключителна важност.
Учениците от ОУ „Добри Войников” са общо 292 на брой, разпределени както следва: 183 /I-IV клас/ и 109 /V-VIII клас/ са предимно от ромски произход, майчиният език на който се говори у дома не е българският.

Продължителността на проекта е 12 месеца ( Октомври 2012- Октомври 2013), а общата му стойност е 366 863,00лв.

Общите цели са: адаптиране на учениците от ромски произход към условията в училище и приобщаването им към училищната среда чрез разширяване на кръга им от дейности, запознаване и формиране на положително отношение към българските традиции, обичаи и култури за повишаване на интереса и мотивация на учене. С реализацията на проекта трябва да се постигнат и добри резултати в обучението, които ще са предпоставка за по-висока самооценка, себеутвърждаване и повишаване на професионалната реализация.

В рамките на проекта ще бъдат проведени една „Зимна академия” и една „Лятна академия” в рамките на 5 дни. Предвидени са също 4 семинара за споделяне на добри практики, представяне на напредъка и трудностите и как те са преодолени, където ще са поканени родители, учители и специалисти. Мобилни екипи ще работят по социалната и образователна интеграция и адаптация. Ще бъдат разкрити 2 консултативни кабинета, където ще работят психолози, кариерни консултанти, социални работници, тренинг водещи. Ще бъдат сформирани клубове по интереси: „Да съхраним традиции и обичаи”, „Екология и здраве”, „Танци” .

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
19:58
Джок Полфрийман: Няма да бягам от България
19:20
"Княжево не е магистрала": Протестиращи блокираха булевард "Цар Борис III"
10:21
Предстои промяна, която засяга ТЕЛК решенията
10:12
Проф. Кантарджиев: В световен мащаб има недостиг на противогрипни ваксини
08:35
Слънчев неделен ден – най-доброто от есента
19 октомври 2019 г.
20:00
МРРБ обяви начало на ремонта на пътя Мездра - Роман
19:22
Патриарх Неофит стана почетен гражданин на Перник
19:08
Създават информационен център за култура и спорт в столичния район "Подуяне"
18:17
Президентът Румен Радев тича благотворително за хора с увреждания
17:37
Кметът на Несебър: Някой се опитва да ме злепостави, подава неверни сигнали до МВР
15:42
Цариброд чака с нетърпение новата пътна връзка до границата
14:45
Дълг на "Топлофикация" може да спре доставки на газ в цялата страна
14:32
Издирват родителите на изоставеното бебе в Петрич
14:18
Първи случай на африканска чума по свинете в Габровско
14:04
Възстановява се движението на временно отменените влакове в страната
11:45
Издават специални дизайнерски монети за 70-годишнината на КНР
11:38
Ще накажат ли лекарите, забравили жена в скенер за 6 часа
10:56
500 кг от заразената с листерия риба стигнала до потребителите
10:37
Дигиталната революция завладява софийското метро
10:12
Жандармерията охранява извозването на бюлетините до областните центрове
08:06
Почитаме Свети Иван Рилски
08:00
Циганско лято и този уикенд
18 октомври 2019 г.
20:15
МВнР предупреждава за усложнена от протести обстановка в Барселона
20:09
ВАС отряза родителите за жалбата им срещу Стратегията за детето
18:53
БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Най-четени от Общество

Избор на редактора