Още снимки:
test

Ученичка на Дечко Узунов представя във Варна меланхолични платна

11.11.2012 10.07

21 платна на известната художничка Христина Петрова представя в новата си експозицията галерия „Папийон” във Варна. 74-годишната майсторка на живописта е ученичка на Дечко Узунов, която има различим стил и показва, че в изкуството възрастта не е порок, а предимство. Дъщеря й Здравка Брайкова сподели, че майка й вече трудно се придвижва. Въпреки това, тя упорства всеки ден да стига на собствен ход до ателието си, което е отдалечено от дома й. Художничката не дойде на морето за откриването, но мнозина ценители се насладиха на изкуството й.

„Тя работи и така диша, така живее”, казва Здравка, която също е художник. Баща й Петър Брайков е бил график, ученик на Веселин Стайков. Илюстратор и пластик, той се е занимавал и с илюстрация и живопис. Преди 25 г. той си отива от този свят, а майкта Христина изцяло се посвещава на отглеждането на децата си и рисуването.
Христина Петрова показва свои морета и пространства, които отварят хоризонти за зрителя към друг, по-добър свят. Те наистина звучат меланхолно. Художничката съзерцава реалния свят и го „превежда” на езика на изкуството. Въпреки че не е свързана с морето, тя показва пиетет към марината.

Петрова работи много дълго върху всяко от платната си, използва тънка четка и макар това да не се вижда с просто око, напластява боите. Това майсторство е придобито от школата на Дечко Узунов. В последните няколко години Христина Петрова възвръща виталността си и влага повече цвят и слънце в работите си.
Съпругът й Петър Брайков е родом от Клисурско и Пловдивско, в родословието на фамилията има и македонска, и византийска жилка чрез прабабата на Здравка – Мария. Възрожденското потекло пък идва прабаба от Клисура. Тя е била племенница на Никола Караджов, водачът на Априлското въстание през 1876 г.там. Христина Петрова е родена в Кюстендил. С портрета на нейната баба Владимир Димитров – Майстора е кандидатствал и е бил приет в рисувалното училище.

„Човекът, с когото споделям живота си, е Владимир Николов, бижутер и председател на секцията в СБХ. Той е керамик, завършил е и обработка на металите, прави чудесни живописни платна”, разказа Здравка Брайкова. Нейните баба и дядо носели същите имена, сякаш като знак на съдбата. Цялото семейство черпи от оптимизма на Владимир, включително Христина Петрова. Единственото изключение от традицията да се рисува ще се окаже синът на Здравка Брайкова, който учи в художествена гимназия, но ще става музикант.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
09:31
Колко яйца е безопасно да ядем по Великден?
08:20
Хороскоп за 24 април
23 април 2019 г.
20:04
На тази дата през 1616 година умира Шекспир
18:00
Осем начина да кажеш „Обичам те!“ без думи
17:43
Трудолюбието действително помага на ученето
17:34
В мъжката брада има повече бактерии, отколкото в кучешката козина
15:16
Една пета от хората си затварят очите пред изневярата
14:56
Трябва ли бащата да присъства на раждането
14:39
Бритни Спиърс излезе от психиатрията
13:14
Приянка Чопра, Vogue Love & Wedding Issue и една корица
10:30
Пекин е готов с графика за ремонта на Великата китайска стена
09:08
Българин е купил най-скъпо продадения до момента имот в Бевърли Хилс
08:23
Хороскоп за 23 април
22 април 2019 г.
18:54
Най-предпочитаните места в самолета
18:47
Сон Тра: най-невероятният полуостров в света
18:40
Консумацията на кафе е рекордна, но цените падат
15:21
Как да не ни мъчи глад по време на постите
15:08
Детството предопределя по-нататъшния ни жизнен път
15:03
Любовен хороскоп за 22 – 28 април
14:59
Седмичен хороскоп за 22 – 28 април
13:04
Във френските Пиринеи “вали” пластмаса
10:21
Бритни Спиърс се оттегля от сцената завинаги
09:48
Осиновеният син на Чарлийз Терон още на три заявил, че не е момче!
09:36
Как четирите фази на Луната влияят на сексуалния ни живот?
08:17
Хороскоп за 22 април

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора