Още снимки:
test

Скандал в Кърджали заради почетното гражданство на ген. Делов

19.10.2012 18.21

Скандал разтърси политическите сили в Кърджали, след като днес на председателския съвет на местния парламент от ДПС настояха на тържествената сесия да не бъде присъждано званието "почетен гражданин" на генерал Васил Делов, освободителя на града.

На 21 октомври Кърджали всяка година отбелязва с признателност към героите от Балканската война освобождението си от турското робство. Тази година датата е юбилейна, навършват се 100 години от завръщането на града в пределите на България. Утре за официалното отбелязване на историческия 100-годишен юбилей в Кърджали пристигат президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Аню Ангелов. Тържествената сесия по традиция е насрочена за 21 октомври, неделя.

Подготовката за големия празник обаче се оказа силно помрачена след отказа на съветниците на ДПС да подкрепят провъзгласяването на ген. Делов за почетен гражданин. Това, според политици от опозицията в града, обрича сесията на провал, тъй като ако точката отпадне от дневния ред, групите на БСП и ГЕРБ, както и съветникът от ЕНП, и единственият независим няма да участват в нея.

На днешното заседание на съветниците председателят им Раиф Мустафа е представил обръщение към кмета Хасан Азис, подкрепено с подписите на 360 души. Основното в текста е предложението именно на юбилейната тържествена сесия да не бъде присъждано званието "почетен гражданин". В обръщението се посочва: "През последните седмици темата за почетния гражданин на Кърджали все повече предизвиква различни коментари и разнородни оценки. Обществеността на Кърджали е доказала през годините, че почита своята история, герои и паметници. Темата за войната по принцип е предизвиквала различни и разнородни възприятия, мнения и оценки. Спомените за Балканската война все още са живи, засягат съвременниците ни и има незараснали рани. Нашият призив към Вас е тази година да не се приемат решения за удостояване със званието "почетен гражданин", за да бъде празникът обединяващ за всички жители на община Кърджали".

В часовете следобед, след скандалното заседание на председателския съвет на местния парламент телефоните на лидерите на ДПС мълчаха. Все още няма кой да отговори на въпроса защо ДПС работи за провала на големия юбилей като налага с мнозинството си подобна форма на отричане на освободителната мисия на ген. Делов. По неофициална информация съветник от ДПС се е свързал с изселническа организация в Одрин и е провокирал скандала, като е разпространил твърдението, че балканските турци отвъд границата са категорично против идеята.

"ДПС превръща Общинския съвет в заложник на националистическите елементи на чужда, макар и съседна, държава. Нежеланието на ДПС да подкрепи ген. Делов ще стане национален скандал. Ако действително тази точка от дневния ред на тържествената сесия отпадне, ние ще я бойкотираме и ще обмислим искане на оставки. Изкуствено се създава проблем в Кърджали, град, известен с мирното и толерантно съжителство на християни и мюсюлмани". Това заявиха общинският лидер на ГЕРБ Илия Илиев и съветникът от партийната група Огнян Иванов.

"Скандалът ще взриви България. Въвличат ни в пълзящия турски национализъм, свидетели сме как активът на ДПС е марионетка в ръцете на организации в Турция, а не чува гласа на гражданите в Кърджали и България. Съветниците от БСП няма да се включат в сесията в неделя, ако не се изчисти този срамен казус". Около тази позиция се обединиха социалистите Милко Багдасаров, Милан Миланов и Георги Кючуков след заседанието.

Въпреки скандала, гражданите на Кърджали се готвят за празника. Утре през целия ден големият мост над река Арда, свързващ двете части на града, ще бъде затворен за движение заради множеството предвидени прояви в рамките на проекта "Мостът – кръстопът на култури". Мимове, жонгльори, циркови артисти на кокили, рисуващи на асфалта деца, творчески и артистични ателиета, литературни четения, фотографски изложби, гостуващ куклен театър, детски аниматори, концерти, демонстрация на занаяти и т. н. са част от забавленията.

Успоредно с това на Ардинския мост край шлюзите на Водното огледало тракийските заселници и потомците им от квартал "Веселчане" се събират на фолклорен събор. Вечерта на площад "Освобождение" президентът Плевнелиев ще произнесе слово за големия вековен юбилей на свободата на Кърджали, церемонията ще приключи с тържествена заря. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията

19.10.2012 20:18
гост
tezi ne6ta skoro shte svur6at.dps niama da vliazat v sledva6tia parlament.tova e za hubavo za vsi4ki ni

Последни от Общество
20:11
Без действаща подводница ВМС отбеляза 65 г. от създаването на подводния ни флот
19:41
Външно: Пороят в Истанбул не е нанесъл щети на Желязната църква
14:34
В полунощ пускат движението по столичния бул. "България"
14:15
Хората в Русенско се оплакват от силна миризма от терените със загробени прасета
12:16
Чумата по свинете у нас вкарана в хибридна война срещу властта
11:02
Акция във фейсбук след жестокото убийство в Сотиря: Аз съм Криси!
10:19
Промени в движението в столицата в неделя
09:58
Отбелязваме Успение на Св. Йоан Рилски
08:57
Домът на Щастливеца: Скок във времето към тайните на една епоха
08:37
Със заря и молитва в Петрова нива отбелязахме 116 г. от Илинденско-Преображенското въстание
08:13
Обстановката в Свищов се нормализира след обгазяването
17 август 2019 г.
18:59
Инициативата "КваАРТал" обособява постоянен културен квартал в София
16:10
2-км опашка от автомобили на ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево
15:47
Рибар улови зъбата хищница в язовир "Пчелина"
15:31
Кметът на Сливен обяви 19 август за Ден на траур по повод трагичната смърт на Кристин
14:35
Интензивен е трафикът по магистрала "Струма" и Е-79 към Кулата
13:58
Експерти провериха язовир "Ръжица" след сигнал за мъртви риби
12:59
Пак протест край Шишманци заради завода за отпадъци
12:52
Нов случай на африкански чума по свинете в Смолянско
12:30
Седемнайсет трупа на щъркели до електропроводи в Бургаско
12:05
МРРБ оставя на общините разлика от такси за електронен и хартиен документ
11:12
Спасители: Не подценявайте опасностите на морето
11:05
Опасност от пожари в три области у нас
10:59
Магистрала ''Струма'' край Дупница остава затворена и днес
10:40
Кандидатите за войници са повече от местата, но половината не стават за армията

Най-четени от Общество

Избор на редактора