Още снимки:
test

"Великият скок" доведе до велика трагедия

07.09.2012 15.07

По време на колективизацията в Китай са загинали повече хора, отколкото в СССР, се казва в анализ на Владимир Скосирев, публикуван в "Независимая газета".

Китайските историци откриха документи, разказващи за катастрофата, връхлетяла страната през 1958-1962 г. Жертвите на волунтаризма на Мао Цзедун, желаещ да оглави комунистическото движение, са станали около 45 милиона души. Повечето са умрели от глад, други - в резултат на разстрели и мъчения. Стои въпросът: дали партията ще преразгледа предишната оценка на култа към Мао?

В САЩ е издадена книгата "Великият глад в Китай. 1958-1962". Доцентът от Хонконгския университет Чжоу Сюн, която дълги години е работила в архивите на КНР, пише в предисловията на монографията, че последиците от колективизацията в Съветския Съюз и ужасите на ГУЛАГ са познати на света. "Големият скок" в Китай е една от най-страшните катастрофи на ХХ век, а за него знаят малцина.
"В самия Китай гладът се е превърнал в тъмно историческо петно, за него не се говори и официално не се признава", пише тя.

Неотдавна по тази тема бяха издадени две книги. Едната принадлежи на перото на китайския журналист Ян Цзишън, другата – на холандеца Франк Дикотър. Изследването на г-жа Чжоу се отличава по това, че тя просто излага документите от 50-60-те години. Това са докладите на чиновници от местната е централна власт, отчети от събрания, писма на трудещите се, полицейски рапорти.
Ето откъс от доклада на следователя в района Цяотоу, провинция Съчуан, от 1961 г. "Възрастната жена на име Ло Вънсю първа започна да яде човешко. След като цялото и семейство от седем души почина, тя изкопа трупа на тригодишното момиче. Тя отдели месото от костите, подправи го с пипер, свари го, а след това го изяде".
Според изчисленията, осъществени от няколко западни и китайски експерти, през този период са загинали около 45 милиона души. Кое е причинило тази трагедия?

Горделивостта на Мао Цзедун. Мао е бил убеден, че китайският вариант на социализъм може да осигури безпрецедентен растеж и да покаже на Никита Хрушчов и останалите ревизионисти, че именно той е вожд на комунистите в цял свят.

На пленума на ЦК на партията през 1959 министърът на отбраната Пън Дъхуай излиза с критика на "Великия скок". Той, заедно с останалите опозиционери, е сполетян от същата съдба, както и враговете на народа в СССР при Сталин.

Водещият научен сътрудник на Института за Далечен Изток на РАН Александър Ларин заяви пред НГ, че цифрата от 45 милиона жертви изглежда вероятна. "При всички положения може с увереност да се говори за десетки милиони.

Периодът на "Големия скок" в народните комуни е времето, когато не са съществували никакви сили, които биха могли да се противопоставят на държавата.

Лидерите на страната са имали революционен опит, но никакви знания по икономика и земеделие. Оттук се появяват проектите за свръх иригация и леене на стомана в градските дворове. Мао Цзедун, подобно на Сталин, превърна народа си в строителен материал в името на достигането на утопичното бъдеще".

След като мащабите на случилото се бедствие получават гласност, може ли да се очаква, че ККП ще преразгледа съществуващата гледна точка, според която Мао е извършил 70% добри дела и 30% лоши?

Отговаряйки на този въпрос, известният китаист Яков Бергер ни каза: "Съотношението 70 към 30 беше озвучено от Дън Сяопин, който е архитект на реформите в постмаоистки Китай. За да се промени оценката, трябва да опровергаете Дън. Не забравяйте, че много хора гледат на Мао почти като на светец. За хората с леви убеждения тази фигура остава непоколебима.

Любопитен факт е, че министър-председателят Вън Цзябао няколко пъти е бил в провинция Хунан, където е роден Мао, но не е посетил музея и родното му село. А останалите държавни лидери са били там и даже са дарявали пари. Вътрешнополитическата обстановка днес и без това е доста напрегната. Партията няма да дава нови оценки". /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
13:46
Какво искат медицинските сестри?
13:14
Шпигел: Никога оста Берлин – Вашингтон не е била толкова крехка
17 август 2019 г.
15:55
Народната музика е най-слушаният стил в България, според изследване
14:28
10-те най-замърсяващи атмосферата икономики в света
13:05
Проучване: Почти половината от българите харесват попфолк
11:51
Един хвърлен фас, а толкова много проблеми
11:37
Евростат: Средно по 2 случая на смърт от удавяне на 100 000 души у нас
10:33
200 лева струва най-малко подготовката за първи клас
09:51
Следващият Чернобил може да е в морето
16 август 2019 г.
14:02
Анализ на възможните коалиции преди изборите в Косово
11:24
Как централните банки бавно, но сигурно тласкат света към нова финансова криза
10:03
"Ню Йорк таймс": От какво се страхуват Тръмп и Нетаняху?
15 август 2019 г.
17:07
Енергията на Европа е застрашена
16:22
Вестник „Ню Йорк таймс“ за кибератаката срещу НАП
15:33
Руският ботуш преГАЗи Германия
14 август 2019 г.
17:37
Каква е връзката между австрийската афера Ибиса и хазартния бизнес
16:01
Остров или европейска държава? Съперничещи си възгледи за Великобритания оформят Брекзит
12:06
Лоши новини за Германия, а оттам и за България
11:15
За 18 г.: Ердоган променя облика на Турция, прави офанзива срещу инфлацията и сваля лихвите
09:59
Джордж Фридман: Руското разузнаване и имиграцията в Европа
13 август 2019 г.
20:23
Надпревара за въоръжаване: Русия вярва, че е пред САЩ, въпреки последния тест
09:21
Банките са превърнати във филиал на полицейските участъци, смята Хърсев
12 август 2019 г.
18:48
Всеки пети британец се запасява със стоки в очакване на Брекзит без сделка
17:19
Едва 1433 с пенсия по старата формула, за над 46 000 е по-изгодно без “златните години”
17:11
Защо германците харчат без притеснения?

Най-четени от Анализ

Избор на редактора