Още снимки:
test

Протестиращи облепиха ДКВЕР с лозунги

06.07.2012 20.23

Граждани на София превърнаха за втори път днес пространството пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в сборен пункт за протест против вдигането на цената на електроенергията.

Входът и вратата на сградата на ДКЕВР бяха облепени с множество плакати и лозунги като "Семерджиев вън", "Ток, парно и вода, скоро плащаме и за въздух", "EON, EVN, CEZ Вън", както и поредното иронизиране на абривиатурата ДКЕВР - "Дълго Крихме истината за Ел. Енергията и Водата от Раята". Освен към Ангел Семерджиев протестиращите изразиха и недоволството си от правителството, като скандиранията "Мафия" бързо прераснаха в "ГЕРБовска Мафия".

Активистите се организираха спонтанно, използвайки социалната мрежа Фейсбук, затова и техният брой продължи да варира през цялото време на протеста. В унисон със спонтанната си организация протестът се превърна в мини шествие, като участващите решиха да започнат да пресичат улицата отново и отново в опит да блокират движението. Полицията реагира бързо за да въдвори ред, като на пешеходната пътека се появи регулировчик, който освен движението на автомобилите регулираше и това на протеста. Около половин час след началото си протестът се придвижи до близката сграда на НЕК, където скандиранията продължиха.

Тук сме за да изразим своето несъгласие с поредното увеличение на цената на тока, което е незаконосъобразно и нерегламентирано, заяви протестиращ. Според него истината за вдигането на цените на тока е изопачена, както и съмнението че това, което изкарват като информация е достоверно. Искаме ЕРП-тата ( електроразпределителните предприятия) да са държавна собственост, да се върне контролният пакет и да се спре увеличението на цената на тока, заяви друг протестиращ. Ние сме тук за да изразим своето несъгласие за това ние да плащаме за техните заплати, зелени енергии, допълни той.

Друг активист поиска от правителството да намери механизмите, с които да прекрати договорите, които са сключени. "Ние не може непрекъснато да плащаме. Ние плащаме на едните, плащаме и на другите, и тежестта цялата се връща върху нас. Ако правителството е такъв застъпник, какъвто говори че е, нека държавата да си върне контрола. Ние, гражданите, нямаме възможност да контролираме тези, които са извън държавата, тоест частните фирми. Ние не можем да им търсим отговорност.", каза той. Според него трябва да се търсят допълнителни механизми за контрол, които да са по ефективни.

По-рано днес над сто пенсионери се събраха пред ДКЕВР, за да протестират срещу високите цени на тока. Протестът бе организиран от няколко пенсионерски организации. Те носеха няколко метра дълго българското знаме, което разпънаха пред комисията. Протестиращите направиха крайни изказвания против Ангел Семерджиев, против управляващите и към премиера. Възрастните хора пресмятат сериозното увеличение на цената на тока с включването на ДДС да стига над 15%, а тъй като цената на тока ще доведе до увеличението на други стоки и услуги, така реалното увеличение стига около 40%.

Икономистът Силва Нешева смята, че правителството откровено лъже за цената на тока. Като някои от лъжите, които тя избори, бяха тази, че 16% от енергията в България трябва да се получава от възобновяеми енергийни източници. "Обаче не обясняват, че това, според европейска директива трябва да стане до 2020 година, т.е. ние имаме още доста време, за да въведем тези ВЕИ – тези ВЕИ-та, тази зелена енергия", допълни тя.

Нешева обясни, че докато другите европейски цени изчакаха, защото цените на фотоволтаиците падат бързо, тъй като изработват технологиите много бързо и цените рязко падат. Тя посочи, че така преди 5 години на фотоволтаиците са били 10 долара на панел, сега са 3 пъти по-евтини. Затова страни като Германия, Франция и Испания са изчакали да паднат цените. Друга лъжа на сегашното правителство на ГЕРБ, според нея, е оправданието с Тройната коалиция и това, че предишните са сключвали договори. Да, така е, те са сключили договори, но само за 7 мегавата, а от 2009 г. досега са включени за около 600 мегавата, т.е. някой трескаво е подписвал договори за зелена енергия на високите цени, защото тези договори са на по-висока цена, заяви Нешева по време на първия протест. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията

06.07.2012 22:42
гост
Трябва цяла България да се вдигне на протести!Докога ще си правят кой каквото си иска?Народа затъва в беднотия и мизерия-пръснахме си по цял свят децата.Нямам думи ... До кога?!

Последни от Общество
17:47
Борисов бил омерзен от изказване на Нинова. Тя - стъписана и огорчена от негови думи
17:23
Поклонението пред Христина Ангелакова е на 23 май в Софийската опера
16:35
Осветиха барелеф на Св. Георги, изсечен в скала над разложко село
15:44
Почистването на поречието на Дунав от пластмасови боклуци върви трудно
15:40
Граждански протест пред Синодалната палата
14:39
Върховна прокуратура проверява маркировката по пътищата
14:20
53% от българите не смятат, че за да живеят добре, трябва да четат
14:19
Боил Банов награди видни наши творци за 24 май
13:54
София прилича на бит пазар, недоволен главният архитект
13:25
Спаси София обясняват новите карти за метрото
13:08
Национална стипендия в подкрепа на млади български творци
13:00
Обвиненият за сводничество Пламен Темелков отново е избран за кмет на Семчиново
12:35
„Вяра“ на Никола Вапцаров за зрелостниците, за седмокласниците - преразказ върху откъс от роман на Нушич
11:14
Деца станаха европейски лидери за един ден
08:37
Почина българската оперна прима Христина Ангелакова
20 май 2018 г.
18:40
Комисия ще набележи мерки за подобряване на екопътеката до Стобските пирамиди
17:25
Нарастват случаите на ухапани от кърлежи в Добрич
16:32
Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят
15:39
Размерът на еднократната помощ за първокласници остава 250 лв. и за новата учебна година
12:55
Нови правила за предписване на лекарства за онкоболни
11:21
Атракционен парен локомотив пътува между София и Банкя
10:46
Започна изкачването на Копитото в памет на Боян Петров
09:52
Поход в чест на Боян Петров
08:45
Преглед на печата
08:05
Дъждовна неделя

Най-четени от Общество

Избор на редактора