Още снимки:
test

НОИ ограбва едно 7-месечно българче

10.02.2012 10.47

В редакцията на "ДНЕС+" се получи писмо от Михаил Димитров от Бургас. То е адресирано до президента, министър-председателя и още институции. Ето пълният текст на писмото:

Професията ми е да си вадя хляба с писане, но за първи път пиша подобно писмо. Обръщам се към вас, за да ви разкажа как НОИ се превърна в репресивен орган и вследствие на скандален ревизионен акт, обрича едно 7-месечно българче на глад. Разполагам с необходимите документи, за да ви докажа как една българка от осигурена за всички случаи, се превръща в неосигурена.

По ирония на съдбата тази жена е моята съпруга Ива Димитрова. Тя е детска учителка, журналист, бивш застрахователен агент, бивш машинен оператор от „Хемус", многодетна майка, музикант, жена, достойна за уважение... Но на 28 май 2011 година завод „Хемус" прекратява трудовите си правоотношения с нея, защото тогава разбират, че е бременна. Същият ден е първият от болничния й за раждане.

Съпругата ми изкара тежка бременност. В петия месец не можеше да си движи десния крак заради притиснат нерв и от невролога получава болничен. Впоследствие се явява пред лекарска комисия и той е удължен. Накрая едва не абортира и получава нов болничен от гинеколога си. И точно в деня, когато излиза в болнични за раждане, от „Хемус" прекратяват договора й. И това обаче не е най-лошото.

Служители от НОИ ни посъветваха да възобнови дейността си като застрахователен агент на свободна практика или да се самоосигурява като журналист, ако иска да получава майчинство.

Жена ми имаше издаден БУЛСТАТ като застрахователен агент. Всички документи и осигуровките, които внесохме в законно установения 7-дневен срок за възобновяване на дейността като застрахователен агент, бяха приети от НАП. Но днес съпругата ми Ива Димитрова трябваше да се яви в НОИ, за да си вземе ревизионния акт. Освен, че й спират майчинството, от НОИ очакват да им върнем 1593 лева, които би трябвало да сме получили като болнични.

Възможно ли е в свободна България да имаме такива еничари!? Никога не сме престъпвали законите на тази страна, дори и когато те са дискриминационни. Излиза обаче, че не трябвало съпругата ми да внася осигуровки, защото не е развивала дейност. Та каква дейност може да развива една жена с „билет" към Родилното!? Имаме все пак документи, удостоверяващи, че докато се превиваше от болка, аз развивах дейност от нейно име за моя сметка.

Направих й сайт за застраховки- zastrahovki.x90x.net. Идеята беше тя да дава консултации като специалист в тази област по електронен път, тъй като не може да се движи. Някой може ли да ми каже каква дейност може да развива жена с увреждания от бременността като тези на съпругата ми? И кой решава, че е незаконно да се самоосигуряваш, за да запазиш осигурителните си права? Къде са осигуровките, внесени от „Хемус"?

В касата на т.н. Национален осигурителен институт. Къде са обаче парите, които същият НОИ трябва да изплати на една осигурена българка? Не се ли нарушават правата й с правото на „Хемус" да я съкрати, докато е в болнични за раждане?

Защо Законът преследва всеки работодател, дръзнал да наеме на работа жена в болнични за раждане, а разрешава на друг да я съкрати под предлога, че договорът е срочен? Как да върнем въпросните 1563 лева, като аз и моето семейство живеем от минималната ми заплата от в. „Компас", от която 230 лева даваме на Алфа Банк за ипотечен кредит.

Вместо да се нанесем в дома на мечтите, който ще изплащаме още 12 години, ние живеем при майка ми, която е инвалид със 75 % увреждания.

Живеем май е силно казано. Просто делим неволите си. Уважаеми представители на народа, тези закони, които нарушават човешките ни права, може би не са създадени от вас, но от вас зависи дали и други българи няма да изпаднат в положение на нашето. Аз, жена ми и децата ми не искаме да съдим страната, в която сме се родили, но какво ни остава!? Като родител не мога да се примиря със съдбата на близките си.
7 февруари, Бургас
Михаил Димитров

Днес+

Коментирай статията

10.02.2012 13:29
гост
Познавам много жени, които щом забременеят не стъпват на работа, а са постоянно в болничнии всичко е наред. Нооо, това става в държавните предприятия. А за останалите важат законовите разпоредби, а те трябва да се спазват, нищо,че работата е тежка...
10.02.2012 12:03
гост
Жалка Дъргавица нещастни сме ние българите няма (политика) в незгодите.
10.02.2012 11:41
гост
Държавата трябва да се направи отново. С повече ум и хуманност.

Последни от Общество
11:58
Дните до 27 януари - неучебни в Дупница и Сапарева баня заради грипната епидемия
11:55
Столичната полиция пита коя е тази възрастна жена
11:27
Омбудсманът: Директорът на дома в Пловдив не може да не е знаел за изтезанията
11:19
Пенсиониран професор предложи 1 млрд. евро дарение на Пловдив
10:48
Честваме Бабинден - Ден на родилната помощ
10:48
Искат да се разреши нощният риболов на големите язовири в Пазарджишко
10:40
Продължават проверките за бракониерска сеч
10:13
Аудиозапис вместо диктовка при националното оценяване по български език след 4 клас
09:34
Учениците в Карнобат излизат в грипна ваканция
08:09
Над 40 случая на свински грип у нас
20 януари 2020 г.
19:43
Предупреждават за проблеми при продажбата на е-винетки
15:43
Променят наредбата за проектиране на пътища
15:31
Иван Гешев избра заместниците си
15:21
Красимир Вълчев: Акад. Благовест Сендов бе учен от световна величина
14:59
Антон Митов: БНР не трябва да се комерсиализира
14:54
Предстои да се обнови списъкът с диетични храни, плащани от касата
14:29
България - втора в ЕС по невъзможност на гражданите да плащат сметките си
14:25
Какво направи акад. Сендов за математиката и учениците
14:07
Уволнена директорка на детска градина бе върната на работа от съда
13:23
Нинова: Сендов даде много на България и света в областта на математиката и новите технологии
10:40
Жители на 3 общини в Гоце Делчев се бунтуват срещу лош път
10:35
Информират с SMS за вдигнат автомобил
10:29
Почина акад. Благовест Сендов
09:55
Кабелни оператори на бунт срещу скандално решение на КРС
09:35
4 карловски села излязоха на простест заради нередовни автобуси

Най-четени от Общество

Избор на редактора