Още снимки:
test

Проф. Калин Янакиев: Църквата не е сътрудник, а жертва на комунистическия режим

18.01.2012 14.16

Професор Калин Янакиев е преподавател във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", член на Международното общество за изследвания на средновековната философия (SIEPM). Автор на книгите: "Древногръцката култура - проблеми на философията и митологията", "Религиозно-философски размишления", "Философски опити върху самотата и надеждата", "Диптих за иконите. Опит за съзерцателно богословие", "Богът на опита и Богът на философията. Рефлексии върху богопознанието", "Три екзистенциално-философски студии. Злото. Страданието. Възкресението", както и на много студии и статии за православната духовност, философията и средновековната история. Член е на Националното ръководство на ДСБ.


Г-н Янакиев, по какъв начин ще се отрази на църквата разкриването на досиетата?

- Българската православна църква, повтарям го още веднъж, се състои най-вече и преди всичко от своите многобройни миряни, от онези, които вярват в Бога и се спасяват в нея, от своите свещеници и най-сетне от своите митрополити. Въпросът по-скоро се отнася до това как ще се отрази на митрополитите, които бяха уличени. Не предполагам, че хората, които са въцъркворени и които вярват, ще променят с нещо вярата си, защото те все пак не вярват в митрополитите - нито в тези, които не са имали връзка с Държавна сигурност, нито в тези, които са имали, а вярват в Иисус Христос. Следователно въпросът е за тях – на тях как ще се отрази. Аз силно се надявам те да направят поне някакво обяснение с елементи на разкаяние към църковната общност.

Защо толкова дълго се забави отварянето на тези досиета и защо висшите духовници бяха против?

- Естествен човешки страх, който за висши духовници не е никак похвален. Те не би трябвало да се страхуват. Веднага ще трябва да изтъкна, че един измежду тях – американският митрополит Йосиф, навремето написа и се обясни, и се разкая по някакъв начин пред обществеността, но веднага трябва да кажем, че поне за двама от осветените митрополити (прочетете внимателно данните на комисията) няма податки за това те да са писали донесения, т.е. трябва да се гледа внимателно и индивидуално в случая. Митрополитите Неофит и Йосиф именно никога не са писали донесения. Поне това са данните на комисията. Остават другите, които трябва нещо да кажат на обществото – преди всичко на църковното общество, защото те са негови епископи.

Дали фокусирането в тази тема не измества друга тема – за насилието над свещениците по време на комунистическия режим?

-Точно така. Адресатите на общественото внимание почти при всички категории на разкривани сътрудници са изцяло сътрудниците. Сега особено по отношение на църквата аз се заинтересувах и внимателно прочетох и видях, че двама или трима са водещите, вербуващите офицери на практически всички митрополити, които са уличени в сътрудничество на Държавна сигурност. Това са имената на Христо Маринчев, на някой си майор Котов. Искам да попитам, а за тези хора кога ще чуем нещо? А тези хора кога ще обяснят нещо пред обществото? Единият от тях не е жив, доколкото знам, за другия нямам представа. Но тези офицери, които са истинските инквизитори на Българската православна църква, които собствено са покрити с позор, тях кога някой ще ги потърси и ще ги попита нещо? Кога те ще станат център на общественото внимание? Защото да, доносничеството е изключително позорна дейност, безспорно, но и политическото инквизиторство също е позорна дейност и за нея трябва да се носи също отговорност. Морална имам предвид.


Намирате ли разлика в отношението на тоталитарния режим към православното християнство и другите вероизповедания?

- Безспорно, че много силно внимание е отделяно на православната църква, тъй като тя е най-масовата, най-масовото вероизповедание в България, но, вижте, не можем да кажем, че само един от католическите свещеници е уличен – те са общо двама или трима, доколкото знам, т.е. процентът е немалък. От двама или трима - един. Там също трябва да се гледа конкретно. Нямам мисията да се изказвам по този въпрос. Най-вероятно католическата църква в България също ще трябва да направи своите изводи. Естествено е вниманието на Държавна сигурност да е било фокусирано върху Българската православна църква, защото е била най-масовата.

Какво според вас ще се отрази най-силно върху облика на църквата – досиетата, арогантното поведение на някои висши духовници или нещо друго?

- Пак казвам – нищо няма да се отрази и църквата няма да пострада, защото църквата е общност от вярващи в Иисус Христос. Исус Христос е етичен, без грях. Той не може да бъде обвинен в нищо. Що се отнася до медийния образ на църквата, възможно е той да пострада по някакъв начин, преди всичко ако архиереите не намерят някаква форма да обяснят на хората причините на онова, което са правили, и причините за това да сътрудничат на един престъпен режим, какъвто е комунистическият.

Интервюто беше взето след дискусията, посветена на 10-годишнината на списанието "Християнство и култура". На събирането, което беше в деня на оповестяване на доклада на комисията по досиетата, проф. Калин Янакиев също коментира агентурното минало на висши православни духовници. Той каза: "След днешния ден трябва да млъкнат всички онези, които през последните години говореха за "червения" Максим и имаха дързостта да се отделят от Българската православна църква, да създадат разкол. Патриарх Максим не е сътрудник на Държавна сигурност, това днес се доказа... Данните показват - искане за унищожаване на материалите за принадлежност към Държавна сигурност има преди всичко от онези, които ръководеха разкола." /dnevnik.bg

Днес+

Коментирай статията

25.01.2012 06:56
гост
И за всички, които пищят в захлас; броят сламките в чуждото око; пресмятат алчно имотите на Църквата; плащат на жалки отрепки да клеветят най-вулгарно български духовници; демонстрират лицемерна набожност; наричат Негово светейшество „Максим”, като да е продавачът в кварталния магазин; спазват стриктно 7-те смъртни гряха, а 10-те Божи заповеди презират, което не им пречи да се изживяват като морални стожери на обществото; не различават монах от свещеник; не знаят как да се прекръстят; не са и надниквали в Библията, „щото е много дебела”; влизат в храма, щото е модно, пък може и на телевизора да ги покажат; „вярват”, когато е разрешено и не вярват, когато е забранено; и с един сладострастен блясък в очите очакват поредното шоу, поредното зрелище, поредното ритуално жертвоприношение върху олтара на собственото си безкнижие и духовна пустош.
19.01.2012 16:58
гост
До коментатора от 18.01./18:09 ч.: Отново заблуда. Всички могат да бъдат във Вярата, а не в Църквата. Тя не е създадена от Господа Иисус Христос, а от Неговите последователи, за да утвърждават Вярата в Него и да прославят името Му во веки веков, Амин! Иначе защо има различни църкви - Православна, Католическа, Протестанстска и т.н. /да, начина по който те проповядват Вярата и служенето Му, също са различни/? Затова нека съгрешилите се покаят, така ще разберем смирението им. Иначе съм напълно съгласен - само Господа Иисус Христос може да ни съди, всекиго според времето и според мярата Му!
18.01.2012 18:09
гост
В Църквата са всички: миряни, духовенство, архиереи. Църквата не е от този свят и не този свят ще съди за нея.
Тази история с досиетата е отклоняване на вниманието - Църквата е основана от Господа Иисус Христос и само Той може да съди нас грешните.
Иначе, всяко чудо за три дена.
18.01.2012 16:54
гост
Професор Янакиев, безспорно авторитетно становище. /За онзи, който Ви нарича "rodostapnik", нямам коментар./ С едно ваше мнение обаче категорично не мога да се съглася: "Българската православна църква, повтарям го още веднъж, се състои най-вече и преди всичко от своите многобройни миряни, от онези, които вярват в Бога и се спасяват в нея, от своите свещеници и най-сетне от своите митрополити.", "църквата е общност от вярващи в Иисус Христос". Не, г-н професор, църквата като институция включва само свещенослужителите, а миряните са част от една доста по-голяма общност - на всички, които вярват в Бог. И не църквата, а вярата в Бог е онази, която е крепила духовността на народа през вековете, която го е опазила от злините и която го е превела през вековете. Да, имало е, особено в историята ни, има и днес достойни духовници, но те не са тези, които Комисията по досиетата "освети". За такива като тях няма нито човешка, нито от Бога прошка. Ако поне като хора са достойни, нека се покаят, Бог ще ги съди, както всички нас. Амин!
18.01.2012 14:25
гост
Vie ste rodostapnik

Последни от Интервю
11:10
Астро-експерт: Затъмнението е съюзник на Путин
14 април 2014 г.
08:13
Близка на убитото момиченце от Поморие: Алекс искаше икона, за да се моли
13 април 2014 г.
13:27
Диетоложката д-р Емилова: При пости тялото изхвърля отровите, но от вафли и солети се дебелее, пилеш
11 април 2014 г.
15:15
Минчо Празников на 76 г.: Майната му на времето, нали е наше! Няма проблем, ще го оправим и него
04 април 2014 г.
11:40
Проф. Божидар Димитров: Западът отписа Крим, строги санкции срещу Русия няма да има
30 март 2014 г.
13:34
Бащата на миската къртица: Ивайла Бакалова срами името ми!
29 март 2014 г.
11:28
Христо Мутафчиев: Луд съм, но не и прост
27 март 2014 г.
12:53
Проф. Михаил Константинов: БСП и ДПС - 8 евромандата, ГЕРБ и реформаторите - 7
26 март 2014 г.
15:28
Синоптик № 1 Минчо Празников: До 10 години зимата изчезва!
21 март 2014 г.
16:08
Адв. Веска Волева: Банките са ракови образувания, а в парламента им се дупят
08:09
Стефан Данаилов: Предложиха ми да съм кралят в “Хамлет”, докато бях разпнат между апарати и кървища
20 март 2014 г.
17:08
Капитан Янко Стоименов: Разхерметизация може да разгадае мистерията с боинга
13 март 2014 г.
20:36
България през погледа на един китаец
11:29
Петър Докладал: Мит е, че искаме по- високи цени на тока за потребителите
09 март 2014 г.
18:49
Диана Хусеин: Не хранете децата си с маргарин!
08 март 2014 г.
14:22
Лешек Хенсел: Много е обезпокоително чужда страна да се намесва в работите на съседа си
12:59
Четирима ме изнасилваха цял ден, скочих от петия етаж, за да се спася
06 март 2014 г.
15:06
Варненката Изабела Шопова, която ще "живее" на Марс: Мечтаем и реализираме мечтите си
05 март 2014 г.
20:52
Константин Пенчев: година след февруарския бунт нищо не се е променило
04 март 2014 г.
07:21
Божидар Димитров: Турското иго стопи българите до 2,5 млн.
03 март 2014 г.
16:16
Д-р Желю Желев: Комунизмът е по-страшен от фашизма, инкриминирайте го
27 февруари 2014 г.
19:07
Виктория Дейвис от "Дискавъри": Българският зрител гледа предавания, насочени специално към него
25 февруари 2014 г.
10:42
Мит е, че Гешев бил суперченге
16 февруари 2014 г.
22:10
Бившият син депутат Христо Марков: Жена ми ме наби, станах клошар, мислех да се самоубия!
15 февруари 2014 г.
15:07
Ани Салич: За да остана в Би Ти Ви ми предложиха бонус - 10-годишната ми заплата

Най-четени от Интервю

Избор на редактора