Още снимки:
test

Асен Георгиев: Теодора никога не говореше за смъртта

09.01.2012 15.30

Никой от близките приятели на Теодора Захариева не предполагаше, че толкова много хора ще се поклонят пред паметта й в църквата "Света София".

Теодора толкова кураж беше вдъхнала на много хора и здрави и болни. Един човек, който никога не имал власт промени обществото ни, каза д-р Стойчо Кацаров, с когото тя работеше от години в Центъра за защита правата в здравеопазването. Хиляди онкоболни и не подозират, че благодарение на нея са излекувани, защото тя години се бореше с МЗ, с институциите те да получават адекватните лекарства, които им се полагат по закон, напомни той.

Теодора Захариева е първият случай в живота ми не само като лекар, този човек, това дело, тази душевност не бива да бъдат забравяни и аз мисля какво трябва да се направи, за да не се забрави случаят Теодора, каза за БГНЕС авторитетният онколог проф. Иван Черноземски. Трябва да направим така, че да се дава най-доброто, което може да дава медицината на онкоболните. А това, което тя направи като човек е удивително, всичко, което получаваше даваше за другите и никога нищо не запазваше за себе си. Но обществото не трябва да я забравя, да не минат няколко години и да забрави какво тя е дала, а тя даде много, допълни професорът.

Незаменим човек, незаменим човек, сподвижници сме на практика, заедно сме в Центъра за защита правата в здравеопазването от учредяването и сега, когато тя вече беше много болна и отсъстваше – всички наведнъж не можехме да я заместим, каза адв. Асен Георгиев.

Невероятно борбен човек, съобразителен, впечатляващ и с поведение и с какво ли не... Ние сме толкова години заедно - 7-8 и аз знам какво й беше – първите метастази, вторите, третите метастази, ремисиите й. Всеки ден бяхме заедно, но никога не е ставало дума за смъртта. Изглеждаше невъзможно да умре, едва последните две седмици започна да вярва, че може да умре. Ще продължим да правим всичко, което тя правеше, дори в повече, ще се стараем и ще правим и мероприятия, които да носят нейното име. Не бива да се забравя такъв човек, обеща и пред себе се Асен Георгиев.

Аз защищавам правата на хората като институция, а Теодора Захариева го правеше като личен избор и то в края на живота си, това е големият героизъм, каза от своя страна омбудсманът на България Константин Пенчев. Скоро правихме кръгла маса за генеричните лекарства и тя участваше толкова активно и за мен беше изненада, когато разбрах, че е починала. Сигурен съм, че делото й ще продължи, тя е пример, тя създаде една организация, която направи толкова много за правата на пациентите. Сигурен съм, че ще има смели хора като нея, които ще продължат. Това е демокрацията, такава, каквато я правят хора като нея, убеден е омбудсманът. Така може да бъде изпратен в може би един по-добър свят само човек много обичан и уважаван.

Теодора Захариева почина на 7 януари след дълга борба с рака. Повече от 10 години Теодора се бори не само с тежката диагноза, но и с бездушието на институциите. Тя беше първата, която приживе осъди Министерството на здравеопазването за това, че не са й осигурени навреме животоспасяващи лекарства.

Още през 2004 година Теодора Захариева застана с протест пред сградата на Министерството на здравеопазването като си свали перуката след тежката химиотерапия. Средствата, които тя спечели от делото срещу МЗ, вложи в пациентска организация за обучение на хора, болни не само от онкологични заболявания, но и с други страдания, да отстояват правата си пред държавата и да се чувстват пълноценни хора, като създаде Центъра за защита правата в здравеопазването.

С изключителния си дух и последователност Теодора Захариева даваше кураж и на болни, и на здрави да отстояват не само правата си, но бъдат смели и да помагат на другите.

"За мен няма по-голямо щастие от това по празници да получа смс "Благодаря, че ми спаси живота", сподели Теодора Захариева преди време за БГНЕС. Тя бе отличена с голямата награда "Човек на годината" 2009 от Български хелзинкски комитет. Наградата й бе връчена на 10 декември, когато се отбелязва Международния ден на правата на човека, датата, на която през 1949 г. Общото събрание на ООН провъзгласява Декларацията за правата на човека. В памет на журналистката от бТВ Даниела Сеизова, която почина на 34 години от онкологично заболяване, Теодора учреди журналистическа награда на нейно име, за да запази паметта й.

На 17 януари Теодора Захариева щеше да навърши 46 години. А тези, които я познаваха и толкова много обичаха са убедени, че от небето тя ще бди над нас, за да бъде продължено това, което започна от нея. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията

09.01.2012 15:41
гост
поклон пред паметта и!

Последни от Общество
19:26
75-годишна пациентка успешно излекувана от коронавирус в столичната "Св. Анна"
19:01
МРРБ: Ще бъде предложена промяна в обхвата на тол системата
15:53
На 29 май Община Ямбол подарява на децата над 600 билета за цирк „Арена“
13:55
Аврамова: Вероятно през юни ще бъде премахнат водният режим в Перник
13:33
240 000 работни места се запазват по мярката 60/40
12:12
Как се дават 100 млн. лв. за несъществуващ проект, пита педиатър
11:41
Над 100 миньори от „Оброчище“ може да не получат забавените си заплати
10:25
Гала към Милен Цветков: Преди 40 дни тръгна по пътя си „Далече от безумната тълпа“
10:19
Щабът: Ще предложим да отпадне 14-дневната карантина за идващи от чужбина
10:12
Мутафчийски: COVID-19 може да засяга и сърцето, имунитетът е краткотраен
09:34
2477 станаха случаите на COVID-19 у нас
08:20
Спасовден е
08:13
Студено и дъждовно
27 май 2020 г.
19:59
31% от ромите виждат конспирация в съществуването на COVID-19
19:37
Намерени са пари на дъното на щайги до боклук, полицията търси собственика
19:04
Омбудсманът иска да отпадне „системността“ при домашното насилие
17:45
Почина главният прокурор, който издава постановлението за задържането на Тодор Живков
16:14
До месец започва строителството на детска градина в “Манастирски ливади”
15:20
Комисия състави списък с над 250 забележки по проекта за кв. "Запад" в Асеновград
15:11
Йордан Алексиев: Театърът е подсигурен за следващите 6 месеца, основната ни цел е публиката
14:01
Съдът все пак пусна Бенчо Бенчев да се лекува в Турция
13:09
Прекратиха сесията на Общинския съвет в Перник! Общината отказа да отговаря на въпросите на съветниц
13:00
Трусът в Смолян – фалшив, системите в БАН не сработили
12:39
Главният прокурор предлага отмяна на българско гражданство заради фалшив документ
10:59
Морските спасители недоволстват, че ги оставят сами на постовете

Най-четени от Общество

Избор на редактора