Разкопките на Кирека смаяха археолозите

България 06.09.2011 17:25

Археолози откриха раннохристиянска крипта, в която през IV-V век са съхранявани мощите на светец. Каменната камера с формата на гроб се намира под олтара на известната вече базилика в местността Кирека близо до Мадарския конник.

Сензационното, според специалистите, откритие е направено в последните дни на експедиция, проведена от екип на Регионалния исторически музей в Шумен с ръководител Георги Майсторски.

Няма съмнение, че това е крипта за съхранение на мощите или дори за погребване на светец - практика, наложена още първите векове на християнството. Обикновено това e бил и патронът на храма, а неговите мощи се изваждали от хранилището единствено в дните на празнични литургии, свързани с почитане на светеца.

Смутните години от края на V и началото на VІ в. са принудили свещениците да евакуират ценните реликви без да оставят знак на кого са принадлежели те, разказа Майсторски.

Археолозите направили още едно голямо откритие - при извършването на сондаж над апсидата са намерили старохристиянската базилика, лежаща под руините на езически прабългарски храм от ІХ в. и малка черква от годините след покръстването. Там е намерена друга тухлена камера за съхранение на свети мощи.

Под останките на рухналата манастирска постройка е открита и отлично запазена монета от втората половина на ІІІ в. Важни находки са получени от западното помещение на южната сграда - съдове за съхраняване на храни, включително делва от сива глина, част от хромел, юзда и други. На входа на същото помещение са открити два гроба на деца - на около 4 и на 8-10 г., които вероятно са живели след ХІ в.

При южната сграда е разкрит и най-внушителния до момента гроб - с ширина на ямата 1,50 м и дълбочина от древния терен близо 1,30 м., покрит плътно от каменен кожух. Погребаният е бил окичен с наушник от сребро с позлата - знак за неговия висок социален статус приживе.

Основната ни задача бе разкриването на пластовете в помещенията на голяма верижна постройка в южния сектор на средновековния манастирски комплекс от ІХ-ХІ в. За съжаление и тук, подобно на много други обекти в шуменско, през последните пролетни месеци иманяри бяха извършили тежка интервенция, заличавайки ценна археологическа информация, допълни Майсторски. /News.bg


CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911