Още снимки:
test

Н. Нейнски: Притеснява ме безконтролното ползване на СРС

17.01.2011 10.21

Проблемът с подслушванията е много сериозен. Спомням си, че навремето, когато имаше подобен случай с репликата за танковете, също се говореше за международна експертиза. В държавата започва подход за контрол, който трудно може да се обясни на европейските ни партньори. Това каза пред БНР евродепутатът Надежда Нейнски, бивш външен министър. Нека да си припомним, че с идването на ГЕРБ на власт беше ликвидиран органът за контрол на СРС-та, подменен с парламентарна комисия, която няма как да контролира, по мнението на специалисти, над 10 000 СРС-та в цялата страна, подчерта Нейнски.

"Този факт създава подозрение, че се търси от страна на изпълнителната власт освобождаване от контрол, който е легитимиран от ЕС. Всеки може да бъде подслушан и това повдига въпроса за какво се провежда подслушването, това е въпрос, по който ясно трябва да се произнесе държавата", категорична бе Надежда Нейнски. Очаквам главният прокурор да излезе с категорично становище относно това законно ли е подслушването, как ще се действа относно съдържанието на подслушването, заяви Нейнски. Тя посочи, че не се занимава със СРС-та, но я притеснява безконтролното използване на СРС.

"Това безконтролно ползване създава впечатление, че държавата наистина е парализирана, погледнете колко време не можем да разберем кой е поръчал тези СРС-та. Държавата мълчи по този въпрос, и това създава огромна среда на недоверие и подозрителност. Мнозинството беше създадено уж без коалиция, но фактически има такава. Това създава усещането, че всичко може да се случи", подчерта Нейнски. Премиерът изпълнява приетия закон, този Закон за СРС беше приет в края на управлението на тройната коалиция.

"Премиерът е задължен да изпълни закона, така че нека да не си приписва неща, които са нещо повече от това, което е задължението му по закон", категорична бе Нейнски. Тя обясни, че цялата система в Европа почива на законност и ред. "Във Великобритания за миналата година от съда са разрешени 400 подслушвания. Къде са 400, къде са 10 000, можем да си направим изводите какво става в България", заяви Нейнски. Европейската практика и механизъм е нещо, което ние трябва да следваме. България се дискредитира от действията на най-висшите институции. Това е огромен скандал. Институциите трябва час по-скоро да си свършат работата по отношение на легитимността и на съдържанието, категорична бе Нейнски.

От своя страна евродепутатът Станимир Илчев коментира, че според българските стандарти това, което се случва с подслушванията в България е чудесно за тях евродепутатите, защото "някои, които не принадлежим към парламентарно представените парти, не рискуваме да получим петното "национално предателство". "ЕК иска повече информация, Нашето съдействие е гледната точка на партиите, които представляваме там. Проблем е големият бюджет за подслушване и малката ефективност. Ще цитирам главния прокурор, че най-мързеливият начин да се води борба с престъпността, е масово да се ползват СРС-та", подчерта Илчев. /БНР

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
19:36
Захариева: Няма нищо общо между изложбата за 9 септември и шпионския скандал
18:17
Захариева: Ще си сътрудничим с Индонезия
17:43
Фандъкова: Инвестирахме близо 90 млн. лв. в училища и детски градини
13:07
Екатерина Захариева ще приеме министъра на външните работи на Кралство Норвегия
12:14
Генерално сбъркан модел на управление на София вижда Манолова
10:40
Паси: Русофилията в България не е по любов, тя е платена
14 септември 2019 г.
18:33
Фандъкова опроверга Манолова, че в Долни Богров се заравя РДФ гориво
18:23
Мая Манолова: Да има референдум за преработването на боклука на София
17:38
Йотова: Мария Габриел трябваше да стане зам.-председател на ЕК
16:52
Наборна казарма от 2021 година?
16:15
НАТО с нова военна стратегия за пръв път от 1967 г.
14:25
30% от най-доброто в науката се произвежда в Европа, горда Габриел
14:04
Емил Радев: Споразумението между ЕС и САЩ за проследяване на финансови потоци е важно за контратерор
13:56
Николай Малинов: Удариха ме тези, които виждат Русия като свой конкурент
13:21
Фандъкова: Нямам илюзия, че кампанията ще бъде лесна, излизам с много ясен план
11:59
ДПС обяви кандидатите си за кметове в Кърджалийско
11:16
Само 3,31% от боклука у нас се изгарял, в ЕС - близо 1/3 (обзор)
09:44
Манолова присвои идея на „Спаси София” за нов квартал
09:40
Родители сигнализират: ДБ правят кампания пред входа на „Свети седмочисленици“
09:33
Учителската заплата става 1800 лева
08:56
Михайлова: В класната стая учителят разкрива магията на преподаването
13 септември 2019 г.
19:15
Боил Банов горд с новия ресор на Мария Габриел
19:04
ГЕРБ и "Обединени земеделци" с обща кандидатура в Марица
18:36
Kомитет издига Волен Сидеров за кмет на София
18:12
Тончо Токмакчиев се кандидатира за кмет на София

Най-четени от Политика

Избор на редактора