Още снимки:
test

Цветанов кани опозицията на шенгенски презентации

14.01.2011 14.25

Нека си припомним какво говореше Гоце, нека си припомним какво говореше БСП преди членството в НАТО. За това призова министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на дебатите за Шенген. Той изтъкна, че сега БСП се хвали и изтъква членството ни в НАТО и ЕС като успехи на българската държава, но преди време е изразявала резерви.

Заедно с министъра на финансите МВР започнало работа по подготовката за Шенген, изтъкна силовият министър. Стремеж на правителството на ГЕРБ било да се навакса забавянето, което заварили. Нямахте национален шенгенски план, обърна се Цветан Цветанов към опозицията. ГЕРБ изготвили такъв и в него били набелязани точки, които трябвало да се изпълнят.

Къде бяхме, къде стигнахме и защо се забавихме, попита министърът. 26% са договорените средства по Шенген до август 2009, 35% след август 2009, 37% до март 2010, става ясно от презентация с графики за подготовката за Шенген, която Цветанов остави на бившите управляващи.

Аз щях да съм щастлив като вътрешен министър и премиерът щеше да ви поздрави, ако като идвахме на власт можехте да ни покажете това: "Разплатени по договори 100%", посочи Цветанов.

4 международни споразумения и 1 нормативен акт подписало предишното управление по Шенген, стана ясно още от изказването на вътрешния министър. 5 законодателни промени за синхронизация с европейското законодателство пък приели управляващите от ГЕРБ.

С 14 млн. евро е намалена цената на поръчката за изготвяне на българските документи за самоличност с биометрични данни. „Защо ни натоварихте с българските документи за самоличност ние да довършим изграждането на системата?", попита Цветан Цветанов своите предшественици от червената партия.

Вътрешният министър се похвали и с успехите на органите на реда след като МВР вече ползва данни от Шенгенската информационна система. Всеки вторник от 12.00 часа ще ви правя презентации, заповядайте, с тези думи Цветан Цветанов покани опозицията след като им направи забележка, че са инициатори на дебата за Шенген, а видимо обясненията на министъра са им безинтересни.

Министърът представи пред депутатите и констатации от доклади на ЕК за напредъка на България, както по време на предходното управление, така и след идването на ГЕРБ на власт. Нямаме вече отвличания, имаме съдебен процес за отвличанията, похвали се Цветан Цветанов. Той допълни, че МВР е заловило Октопода и разкрива поръчкови убийства като това на Юри Галев.

Хитът на деня няма да е дебатът ни в зала, коментира и Румен Петков. Парите по инструмента Шенген са контрактувани през 2008 и 2009 година, посочи той. По думите на червения депутат настоящото правителство не осъзнава какво е Шенген.

Относно поръчковите убийства, Петков каза, че преди 2006 година са били по около 26 годишно, а след 2006 - по 6 годишно. Хубаво е да знаете, че животът не започва от вчера, изтъкна той.

И 20 години да сте министър ще останете в сянката на предшествениците си, заяви пък Михаил Миков.

По 2 предложения за декларация на НС по темата Шенген спориха по-рано днес депутатите. Едната е предложена от ГЕРБ. В нея се посочва, че българският парламент подкрепя усилията на правителството за присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство. Другата е предложена от опозицията. В нея се настоява НС да задължи кабинетът да отговори на всички изисквания за членство в Шенген.

Двете декларации станаха повод за дискусии и спорове сред депутатите. Румен Петков от БСП посочи, че е притеснен, че 160 млн. евро по Шенген не са използвани в цялост. Не са изпълнени ангажиментите по турската граница, каза още той. /news.bg

Днес+

Коментирай статията

08.03.2011 11:56
гост
2-а броя-мълчаливи откази по Вх№ за проверка в МВР,а,устно-отговора:"..изнесеното инфо..да се приеме за нищожно..т.е, не,че е нищожно,а,щом е за наш-човек..нищожно да го таксуват, е?...какъв Шенген, какви 5 лева?...

В България съдебната система ВОНИ КАТО СКУНКС Отлежават делата,за да могот корумпираните съдии да протакат до безсрочие,след което да преобърнат нещата в смисъл: "Крадеца да вика:"Дръжте крадеца""-така е-било и е!...Мога да повярвам единствено,ако Тотю Младенови си "намери майстора" законосъобразно за безчинствата си,осквернявайки,като зъл демон живота на неудобни му-на него-овластявания от поредни /на власт-разбира се!/...Тотално корумпираната българска съдебна система не може да съди сама себе си-вервайте ми! Трябва И силен натиск от вън за да се случи нещо положително в тази мафиотизирана структура, наречена българска държава.ФАКТ: Прикривана злоупотреба с власт от Министър МТСП-действащ-Тотю Младенов! Защото Закона се прилага при ДВОЕН СТАНДАРТ! Изп Агенция”Главна Инспекция по труда“ НАРУШАВА законодателството, което по презумпция тя КОНТРОЛИРА!: Конфликт на интереси при назначаване от Тотю Младенов на Данчо Василев Кънев за ИД на ОД „ Инспекция по труда” гр. Плевен. Конфликт на интереси при освобождаването от Тотю Младенов на Данчо Василев Кънев от длъжност ИД на ОД „ ИТ” гр. Плевен по... взаимно съгласие след установен конфликт на интереси и ОСЪДЕН за ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО му чл.313 от НК с Решение по НОХД№1024/2009г на СРС. КИ за Данчо Кънев - ОСЪДЕН по 313 НК, но...Оценяващ и ...Директор! КИ от Тотю Младенов, при злоупотреба със служебното му положение, за отмъщение по сигнал за конфликт на интереси, което ме ме квалифицира, преследвано лице по смисъла на чл.32 ЗПРКИ.

Последни от Политика
16:59
Борисов инспектира строителството на АМ “Европа”
16:42
Цвета Караянчева: Не е нормално противопоставянето, което президентът започна спрямо институциите
16:26
БСП прави конгреса си в Деня на победата
14:59
Борисов: Омаскариха ме и това е!
14:52
САЩ и Израел похвалиха България за отменения Луковмарш
13:15
Станишев: Има натиск при номинациите за председател на БСП и дописване на документи
11:27
Георг Георгиев: Предотвратяването на "Луковмарш" е паметно за България
10:56
Борисов: Всеки един българин е важен за страната ни!
10:50
21 номинирани за лидер на БСП, вижте ги
10:37
МРРБ с нови програми за енергийна ефективност на сградите
09:04
Огнян Минчев: Истерията срещу еврото идва от Евразия
07:58
МВнР приветства забраната на Луковмарш
22 февруари 2020 г.
20:05
Сачева: Новият Закон за личната помощ няма да бъде отменян
15:37
Борисов: Приемането на еврото е за доброто на българските граждани и на българския бизнес
15:25
Захариева: Не може да нямам съмнения за руска връзка в информацията в „Периодико“
14:22
Камерите на тола ще подпомагат работата на МВР и Агенция „Митници“
08:24
Милен Керемидчиев: България става бойно поле за геополитическо влияние
21 февруари 2020 г.
19:59
Право на отговор: Президентът бе освиркан от провокатор в Русе
18:16
Парите за втора пенсия няма да се прехвърлят в последния момент
17:55
Борисов обсъди с Пестеливата четворка предложението за евробюджета
16:13
Отпуск ще се взима след 4 месеца работа, но извънредният труд става 300 часа
14:51
МВР няма официално сигнали или запитвания за испанско разследване срещу Борисов
14:29
Каракачанов: Министерство на отбраната не е организирало антисемитска дискусия
14:26
БСП: Влизането в еврозоната е отложено заради манипулация на данни за ръста на икономиката ни
14:23
Без промени в достъпа до здравеопазване на българите на Острова до края на 2020 г.

Най-четени от Политика

Избор на редактора