Още снимки:
test

Варненски млади психолози реализираха проект за професионално развитие и интеграция на ученици

16.10.2010 11.05

Членове на варненския клон на „Сдружение на младите психолози в България” реализираха проект „Личностното развитие – път към успешната социална интеграция и професионална реализация”, който е на стойност 322 912 лв. Това стана ясно днес на заключителна пресконференция, на която бяха обявени резултатите от проекта, който се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Проектът беше с продължителност от 1 година – от 20 октомври 2009 г. до 20 октомври 2010 г. Водеща организация по него е „Сдружение на младите психолози в България“, а нейни партньори са СОУ „Васил Друмев” и ПГСАГ „Васил Левски“ в морската столица.

Основните цели на проекта са три. На първо място е създаването на условия за развитие на личностния потенциал на учениците. Като втора цел е залегнала подобряването на социалната интеграция и адаптация на учениците и не на последно място се обръща внимание на превенцията на отпадането от образователната система и проявите на агресия.

Една от дейностите по проекта е била разкриване на център за развитие на личността и професионална реализация. Целта й е да се развият личните и социалните умения на учениците чрез подходящи обучения и тренинги, както и да се подпомогне успешната им професионална реализация. За развитие на личните и социалните умения на учениците са били провеждани тренинги по „Бизнес комуникация”, „Лидерство", „Умения за водене на преговори”, „Презентационни умения”, „Сформиране и работа в екип" и други.
Трите обучителни програми са - Програма „Лидер”, Програма „Старт на кариерата”, Програма „Предприемачество”. В рамките на проекта до момента се проведе и една зимна и една лятна „Академия за лидери”.

Обърнато е голямо внимание и на дейностите по превеция, и създаване на училищни модели за превенция на насилието. Целта им е да се създадат училищни модели за превенция на насилието и на отпадането от образователната система. Друга много важна цел е приобщаването на родителската общност. В тази връзка се е провело социално и психологическо консултиране и подкрепа за деца, пострадали от насилие, за деца с отклоняващо се поведение и семействата им и за родителите. Провеждани са били иа кръгли маси и тренинги за развитие на личните и социалните умения на учениците, за изграждане на навици за учене и адаптация и за ограничаване на негативните агресивни и противообществени прояви.

По време на реализиране на проекта са били разкрити и мултифункционални кабинети. Тяхната цел е развитието на творческите заложби на децата, чрез организиране на клубове по интереси. Кабинетите за реализиране на дейността са разкрити в СОУ „Васил Друмев” и в ПГСАГ „Васил Левски”. Това улеснява достъпа на учениците до предлаганите услуги и разширява възможностите им, както и подобрява качеството на предлаганите услуги. Сформирани са и следните клубове по интереси - клуб „Родолюбие” – Да опознаем родния край, клуб „Знаещи и можещи” – Открий и развий своите заложби, клуб „В живота - разумни!”, клуб „Театрално изкуство", клуб „Авангард”, - журналистика, PR и реклама и клуб „Танци”- Фолклорен състав и Мажоретен състав.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
13:58
Експерти провериха язовир "Ръжица" след сигнал за мъртви риби
12:59
Пак протест край Шишманци заради завода за отпадъци
12:52
Нов случай на африкански чума по свинете в Смолянско
12:30
Седемнайсет трупа на щъркели до електропроводи в Бургаско
12:05
МРРБ оставя на общините разлика от такси за електронен и хартиен документ
11:12
Спасители: Не подценявайте опасностите на морето
11:05
Опасност от пожари в три области у нас
10:59
Магистрала ''Струма'' край Дупница остава затворена и днес
10:40
Кандидатите за войници са повече от местата, но половината не стават за армията
10:14
Фармацевтичният съюз: Фалшивите лекарства в България са мит
08:18
Среднощен протест в Омуртаг заради катастрофа
08:10
Слънце в събота
16 август 2019 г.
19:21
Несебър отбеляза празника си със зрелищна заря, въздействащо светлинно шоу и емоционални концерти
17:54
Нападателят на 19-годишния българин в Стануел действал от расистки подбуди
17:30
Подготвяме вертолети "Кугър" за огнени бедствия
16:51
Четири жени се сбиха в сектор "Български документи за самоличност" в Разград
13:46
Митничари задържаха на ГКПП Дунав мост 2 повече от 1700 спортни дрехи, чорапи и чанти
12:24
125 диви свине са отстреляни на територията на Северноцентралното държавно предприятие
11:11
Над 100 души отново блокираха пътната отсечка край Шишманци
10:53
Фандъкова обеща, че големите ремонти в София приключват до 15 септември
10:11
Експерт: Ремонтът на АМ "Струма" ще продължи поне месец и половина
10:08
Спасиха 4-месечния Алекс с операция в Хамбург, получи нов черен дроб от баща си
09:55
Проф. Георги Рачев: До другия петък температурите отново ще стигнат 37-38 градуса
08:22
Започват тестовете на тол системата
08:05
Захлаждането продължава, валежи на отделни места

Най-четени от Общество

Избор на редактора