Още снимки:
test

Варненски млади психолози реализираха проект за професионално развитие и интеграция на ученици

16.10.2010 11.05

Членове на варненския клон на „Сдружение на младите психолози в България” реализираха проект „Личностното развитие – път към успешната социална интеграция и професионална реализация”, който е на стойност 322 912 лв. Това стана ясно днес на заключителна пресконференция, на която бяха обявени резултатите от проекта, който се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Проектът беше с продължителност от 1 година – от 20 октомври 2009 г. до 20 октомври 2010 г. Водеща организация по него е „Сдружение на младите психолози в България“, а нейни партньори са СОУ „Васил Друмев” и ПГСАГ „Васил Левски“ в морската столица.

Основните цели на проекта са три. На първо място е създаването на условия за развитие на личностния потенциал на учениците. Като втора цел е залегнала подобряването на социалната интеграция и адаптация на учениците и не на последно място се обръща внимание на превенцията на отпадането от образователната система и проявите на агресия.

Една от дейностите по проекта е била разкриване на център за развитие на личността и професионална реализация. Целта й е да се развият личните и социалните умения на учениците чрез подходящи обучения и тренинги, както и да се подпомогне успешната им професионална реализация. За развитие на личните и социалните умения на учениците са били провеждани тренинги по „Бизнес комуникация”, „Лидерство", „Умения за водене на преговори”, „Презентационни умения”, „Сформиране и работа в екип" и други.
Трите обучителни програми са - Програма „Лидер”, Програма „Старт на кариерата”, Програма „Предприемачество”. В рамките на проекта до момента се проведе и една зимна и една лятна „Академия за лидери”.

Обърнато е голямо внимание и на дейностите по превеция, и създаване на училищни модели за превенция на насилието. Целта им е да се създадат училищни модели за превенция на насилието и на отпадането от образователната система. Друга много важна цел е приобщаването на родителската общност. В тази връзка се е провело социално и психологическо консултиране и подкрепа за деца, пострадали от насилие, за деца с отклоняващо се поведение и семействата им и за родителите. Провеждани са били иа кръгли маси и тренинги за развитие на личните и социалните умения на учениците, за изграждане на навици за учене и адаптация и за ограничаване на негативните агресивни и противообществени прояви.

По време на реализиране на проекта са били разкрити и мултифункционални кабинети. Тяхната цел е развитието на творческите заложби на децата, чрез организиране на клубове по интереси. Кабинетите за реализиране на дейността са разкрити в СОУ „Васил Друмев” и в ПГСАГ „Васил Левски”. Това улеснява достъпа на учениците до предлаганите услуги и разширява възможностите им, както и подобрява качеството на предлаганите услуги. Сформирани са и следните клубове по интереси - клуб „Родолюбие” – Да опознаем родния край, клуб „Знаещи и можещи” – Открий и развий своите заложби, клуб „В живота - разумни!”, клуб „Театрално изкуство", клуб „Авангард”, - журналистика, PR и реклама и клуб „Танци”- Фолклорен състав и Мажоретен състав.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
19:58
Джок Полфрийман: Няма да бягам от България
19:20
"Княжево не е магистрала": Протестиращи блокираха булевард "Цар Борис III"
10:21
Предстои промяна, която засяга ТЕЛК решенията
10:12
Проф. Кантарджиев: В световен мащаб има недостиг на противогрипни ваксини
08:35
Слънчев неделен ден – най-доброто от есента
19 октомври 2019 г.
20:00
МРРБ обяви начало на ремонта на пътя Мездра - Роман
19:22
Патриарх Неофит стана почетен гражданин на Перник
19:08
Създават информационен център за култура и спорт в столичния район "Подуяне"
18:17
Президентът Румен Радев тича благотворително за хора с увреждания
17:37
Кметът на Несебър: Някой се опитва да ме злепостави, подава неверни сигнали до МВР
15:42
Цариброд чака с нетърпение новата пътна връзка до границата
14:45
Дълг на "Топлофикация" може да спре доставки на газ в цялата страна
14:32
Издирват родителите на изоставеното бебе в Петрич
14:18
Първи случай на африканска чума по свинете в Габровско
14:04
Възстановява се движението на временно отменените влакове в страната
11:45
Издават специални дизайнерски монети за 70-годишнината на КНР
11:38
Ще накажат ли лекарите, забравили жена в скенер за 6 часа
10:56
500 кг от заразената с листерия риба стигнала до потребителите
10:37
Дигиталната революция завладява софийското метро
10:12
Жандармерията охранява извозването на бюлетините до областните центрове
08:06
Почитаме Свети Иван Рилски
08:00
Циганско лято и този уикенд
18 октомври 2019 г.
20:15
МВнР предупреждава за усложнена от протести обстановка в Барселона
20:09
ВАС отряза родителите за жалбата им срещу Стратегията за детето
18:53
БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Най-четени от Общество

Избор на редактора