Още снимки:
test

Кой пречи на Църквата?

10.10.2010 09.18

Защо Църквата толкова протестира напоследък? Какво й пречи да върши богоугодните си дела? От една страна са гейовете, лесбийките, транссексуалните; от друга – липсата на задължително вероучение; от трета – неоиндуистките култове, и т.н. Все нещо спъва черноризците, все някой им е виновен за нещо.

Едно от познатите клишета гласи, че българите са неверници, че са завършени нихилисти и трябва да бъдат превъзпитани; да им се смени чипа може би, както се изказа един цар неотдавна. Другото, светското клише на социологическите агенции беше, че сме песимисти и черногледци, тъжни и меланхолични по натура.

Народопсихологията разбира се не върши много работа, ако се опитваме да разберем причините за атакуващата активност на БПЦ. Ето например вчерашната акция на варненската митрополия – мирен протест срещу Yoga Jam. Пред информационна агенция отец Дончо нарочно казва: Протестът ни е мирен.

Сякаш е можело и да не е. Че не беше на миряните все пак видяхме. Попове и политически атакисти – почти в равни части; други комай нямаше, ако изключим медиите и родните трибагреници. Аргументите обаче направо ме сразиха. Според отец Шаган не е доказано научно, че дихателните упражнения на индийския гуру били полезни.

Индийски гуру в ДКС нямаше, да не си помислите нещо. Но че не било доказано научно наистина ме засрами. Че откога Църквата се ползва от научните открития като аргументи за правотата си? Изглежда съм пропуснал доказателствата на антрополозите, че Адам е сътворен от глина; или тези на социолозите – че всинца сме единосъщи в Христа.

Впрочем научната червена нишка издърпа самият митрополит д-р Кирил в нарочна декларация: “Не е известно кой познава научно в дълбочина техниките и практиките на тази фондация, и гарантира, че те нямат вредно влияние върху психиката на човека, и кой носи отговорност за последствията от медитационните техники на Шри Шри Рави Шанкар.”

Все за техники иде реч, но Негово високопреосвещенство не е доктор от Политехниката в Атина (от гръцката столица, казват, бил изгонен заради шпионаж), а от Московската духовна академия, където темата на дисертацията му е за участието на руската църква в освободителното движение на българите...

В цитата владиката споменава и за отговорността на следовниците на индийския гуру, или всъщност за отговорността на самия “гуру” (кавичките слагат дописниците на митрополията), но преди това той се е усъмнил в научността на техниката, в самото “правене” на медитацията, която сама по себе си била чужда на християнството, ако не броим исихастите.

Аз лично не присъствах на тези демонстрации, но тук големият въпрос е в свободата на избора. Което изглежда пречи на Църквата е, че този банализъм в една светска република вече може да се легитимира дори само с имейл и кредитна карта. Традицията и безплатното образование може и да са гарантирани в конституцията, но не и банковата сметка.

Васил Тоновски

Днес+

Коментирай статията

26.10.2010 07:16
гост
Chudesna statiq i mnogo verna. Snoshti v novinite chuh che Chyrkvata vcheta bila pak protiv nqkakav pametnik,imalo ,neshto dqvolcko... Tq ne pravi nishto za tova obshtestvo osven da protestira i kritikuva . Tazi poziciq e nai lesna
11.10.2010 10:58
гост
ВЛАДИКАТА ОТКЛОНЯВА ВНИМАНИЕТО ОТ СВОИТЕ ДАЛАВЕРИ!!!
Петиция на Камен бряг
за връщането на изтъргувани от владиката кирил църковни земи ЕКО НОРД - КАМЕН БРЯГ Да си върнем изтъргуваната от Църквата свещена наша земя!
До Г-жа Нона Караджова - Министър на околната среда и водите
Д-р Мирослав Найденов- Министерството на земеделието и храните
Негово Светейшество Максим- Патриарх български и Митрополит Софийски
Уважаеми господа министри, Ваше Светейшество, Ние, долуподписаните жители на с.Камен бряг и църковни настоятели, подкрепени от членове и симпатизанти на сдружение ЕКО НОРД с.Камен бряг и всички милеещи за северното ни черноморие, настояваме: -Да се възстанови статута на земите от кадастрална карта на земеделската земя на с. Камен бряг (под № № 26002 (40 дка), 26003 (10 дка), 26004 (30дка) и 26005 (20 дка) – бивши църковни земи в с. Камен бряг, дарени от жителите за църквата и за издръжката на храма „Св.Св. Константин и Елена” в селото, незаконно прехвърлени към църковното настоятелство в съседното село Свети Никола), като земеделска земя. -Да се включат в границите на защитена зона Калиакра по Натура 2000, в която по право би трябвало да попадат (тъй като този терен е със сменен статут без да се направи екологична оценка, а на него растат и живеят множество защитени растителни и животински видове, както и се намира част от все още археологически непроучен обект – скални гробници) -Да се върне земята под управлението на църковното настоятелство в с.Камен бряг. на които по право принадлежи, (дарена от жители на селото и вписана в емлячния регистър на селото.) Настояваме светата ни църква да спре своето участие в бетонирането на българското Черноморие и да се захване с проповядване на божието слово!!!!!!!!!

Последни от Анализ
14:31
На кой му е нужен пълния член?
27 април 2017 г.
19:55
Наистина ли продават на източноевропейците по-лоши храни?
26 април 2017 г.
13:42
Пат Бюканън: Макрон – човек на бъдещето на Франция или от миналото й
25 април 2017 г.
12:35
Новата Студена война в цифри
10:59
Тайните на Трансадриатическия тръбопровод: Операция „Ердогаз“
10:33
Д-р Валентин Димитров: Нека отлепим носовете на децата от екраните, да им върнем радостта от спорта
24 април 2017 г.
18:31
10 неща, които научихме от президентските избори във Франция
16:52
Ципрас: Гърция не е изолиран случай, в нея се преплитат всички проблеми на ЕС
23 април 2017 г.
12:06
Какво обещават водещите кандидати за президент на Франция?
20 април 2017 г.
10:39
Превъртането на километража - бизнес за милиарди
08:35
Към среща на върха Русия-САЩ
17 април 2017 г.
19:51
Вариантите пред Тръмп за справяне с КНДР
15 април 2017 г.
18:33
Близо 55 млн. турци решават съдбата на Ердоган утре
10:39
Българските турци и референдумът на Ердоган
08:42
Никола Инджов: У нас тези, които администрират културата, не разбират от нея
11 април 2017 г.
13:56
Служебното правителство е вредно и може да нанесе голяма пакост
10 април 2017 г.
17:07
ПКК: Ако на референдума победи лагерът на Ердоган, конфликтът с кюрдите ще се засили
08 април 2017 г.
13:53
Дойче Веле: Меркел сгреши с бежанците
07 април 2017 г.
16:09
"Дойче Веле": Химическата атака: наистина ли е дело на Асад?
06 април 2017 г.
17:50
Преди края на века ислямът ще стане преобладаващата религия в света
15:20
Вучич с нов великосръбски проект: Нова Югославия заедно с Албания
03 април 2017 г.
12:26
Западът иска Турция, но без Ердоган
08:17
Вучич иска още повече
02 април 2017 г.
11:22
Проф. Здравко Райков: Най-големият бич за една образователна система е посредствеността
31 март 2017 г.
18:59
Как пътят на Китай към Европа минава през съседна Сърбия?

Най-четени от Анализ

Избор на редактора