Още снимки:
test

Кой пречи на Църквата?

10.10.2010 09.18

Защо Църквата толкова протестира напоследък? Какво й пречи да върши богоугодните си дела? От една страна са гейовете, лесбийките, транссексуалните; от друга – липсата на задължително вероучение; от трета – неоиндуистките култове, и т.н. Все нещо спъва черноризците, все някой им е виновен за нещо.

Едно от познатите клишета гласи, че българите са неверници, че са завършени нихилисти и трябва да бъдат превъзпитани; да им се смени чипа може би, както се изказа един цар неотдавна. Другото, светското клише на социологическите агенции беше, че сме песимисти и черногледци, тъжни и меланхолични по натура.

Народопсихологията разбира се не върши много работа, ако се опитваме да разберем причините за атакуващата активност на БПЦ. Ето например вчерашната акция на варненската митрополия – мирен протест срещу Yoga Jam. Пред информационна агенция отец Дончо нарочно казва: Протестът ни е мирен.

Сякаш е можело и да не е. Че не беше на миряните все пак видяхме. Попове и политически атакисти – почти в равни части; други комай нямаше, ако изключим медиите и родните трибагреници. Аргументите обаче направо ме сразиха. Според отец Шаган не е доказано научно, че дихателните упражнения на индийския гуру били полезни.

Индийски гуру в ДКС нямаше, да не си помислите нещо. Но че не било доказано научно наистина ме засрами. Че откога Църквата се ползва от научните открития като аргументи за правотата си? Изглежда съм пропуснал доказателствата на антрополозите, че Адам е сътворен от глина; или тези на социолозите – че всинца сме единосъщи в Христа.

Впрочем научната червена нишка издърпа самият митрополит д-р Кирил в нарочна декларация: “Не е известно кой познава научно в дълбочина техниките и практиките на тази фондация, и гарантира, че те нямат вредно влияние върху психиката на човека, и кой носи отговорност за последствията от медитационните техники на Шри Шри Рави Шанкар.”

Все за техники иде реч, но Негово високопреосвещенство не е доктор от Политехниката в Атина (от гръцката столица, казват, бил изгонен заради шпионаж), а от Московската духовна академия, където темата на дисертацията му е за участието на руската църква в освободителното движение на българите...

В цитата владиката споменава и за отговорността на следовниците на индийския гуру, или всъщност за отговорността на самия “гуру” (кавичките слагат дописниците на митрополията), но преди това той се е усъмнил в научността на техниката, в самото “правене” на медитацията, която сама по себе си била чужда на християнството, ако не броим исихастите.

Аз лично не присъствах на тези демонстрации, но тук големият въпрос е в свободата на избора. Което изглежда пречи на Църквата е, че този банализъм в една светска република вече може да се легитимира дори само с имейл и кредитна карта. Традицията и безплатното образование може и да са гарантирани в конституцията, но не и банковата сметка.

Васил Тоновски

Днес+

Коментирай статията

26.10.2010 07:16
гост
Chudesna statiq i mnogo verna. Snoshti v novinite chuh che Chyrkvata vcheta bila pak protiv nqkakav pametnik,imalo ,neshto dqvolcko... Tq ne pravi nishto za tova obshtestvo osven da protestira i kritikuva . Tazi poziciq e nai lesna
11.10.2010 10:58
гост
ВЛАДИКАТА ОТКЛОНЯВА ВНИМАНИЕТО ОТ СВОИТЕ ДАЛАВЕРИ!!!
Петиция на Камен бряг
за връщането на изтъргувани от владиката кирил църковни земи ЕКО НОРД - КАМЕН БРЯГ Да си върнем изтъргуваната от Църквата свещена наша земя!
До Г-жа Нона Караджова - Министър на околната среда и водите
Д-р Мирослав Найденов- Министерството на земеделието и храните
Негово Светейшество Максим- Патриарх български и Митрополит Софийски
Уважаеми господа министри, Ваше Светейшество, Ние, долуподписаните жители на с.Камен бряг и църковни настоятели, подкрепени от членове и симпатизанти на сдружение ЕКО НОРД с.Камен бряг и всички милеещи за северното ни черноморие, настояваме: -Да се възстанови статута на земите от кадастрална карта на земеделската земя на с. Камен бряг (под № № 26002 (40 дка), 26003 (10 дка), 26004 (30дка) и 26005 (20 дка) – бивши църковни земи в с. Камен бряг, дарени от жителите за църквата и за издръжката на храма „Св.Св. Константин и Елена” в селото, незаконно прехвърлени към църковното настоятелство в съседното село Свети Никола), като земеделска земя. -Да се включат в границите на защитена зона Калиакра по Натура 2000, в която по право би трябвало да попадат (тъй като този терен е със сменен статут без да се направи екологична оценка, а на него растат и живеят множество защитени растителни и животински видове, както и се намира част от все още археологически непроучен обект – скални гробници) -Да се върне земята под управлението на църковното настоятелство в с.Камен бряг. на които по право принадлежи, (дарена от жители на селото и вписана в емлячния регистър на селото.) Настояваме светата ни църква да спре своето участие в бетонирането на българското Черноморие и да се захване с проповядване на божието слово!!!!!!!!!

Последни от Анализ
08:22
Турция на кръстопът - Ердоган е пред най-сериозното си изборно изпитание
20 юни 2018 г.
17:55
Експерти: Ако Ердоган загуби парламентарния вот, президентската му система ще отслабне
17:49
Белград дължи отговори при визитата на президента Румен Радев
13:59
Петър Клисаров: Г-7 и ШОС-8
08:46
Роберту Азеведу: Световната икономика е в опасност
08:44
Туитът на Тръмп – подкрепа за Меркел от Вашингтон
19 юни 2018 г.
20:26
Защо богатите са леви?
19:07
ДВ: Бъдещето на Меркел зависи и от споразумение за мигрантите с България
08:54
ЕЦБ променя паричната политика: последици за еврозоната
18 юни 2018 г.
15:08
Ердоган по-обичан в Германия, отколкото в Турция
17 юни 2018 г.
18:03
„Северна Македония” вече е факт? Не съвсем
13:50
ТАНАП – всички печелят от енергийния мост между Каспия и ЕС
11:55
След успеха с Ким Тръмп с нова цел – топи ледовете с Путин
15 юни 2018 г.
09:28
Защо пенсионната възраст ще расте неизбежно: опитът на Германия
14 юни 2018 г.
09:28
Бразилия мечтае за шеста световна титла
13 юни 2018 г.
17:46
Световното по футбол ще изяде 2,6 млрд. евро от БВП на Германия
14:27
Сравненията с иранското споразумение хвърлят сянка върху срещата на върха на Тръмп с Ким
12 юни 2018 г.
16:48
В разрив със съюзниците си, Доналд Тръмп разклаща световния ред
16:31
Защо НАТО създава нов команден център в Германия
11 юни 2018 г.
10:43
Милена Милотинова: България постави нова тема пред ЕС – интеграцията на Западните Балкани
07 юни 2018 г.
13:42
Гръмките изказвания на Ердоган няма да помогнат на отслабващата лира
06 юни 2018 г.
07:58
Осем лъжи за ЕС
05 юни 2018 г.
18:46
Христо Казанджиев: „Турски поток“ през България ще остане едно добро пожелание
14:54
Какво искат съседите на Северна Корея от срещата на върха между Тръмп и Ким?
04 юни 2018 г.
17:26
"Дер Щандарт": В България Русия контролира пристанища, парламент, президент.....

Най-четени от Анализ

Избор на редактора