Още снимки:
test

Кой пречи на Църквата?

10.10.2010 09.18

Защо Църквата толкова протестира напоследък? Какво й пречи да върши богоугодните си дела? От една страна са гейовете, лесбийките, транссексуалните; от друга – липсата на задължително вероучение; от трета – неоиндуистките култове, и т.н. Все нещо спъва черноризците, все някой им е виновен за нещо.

Едно от познатите клишета гласи, че българите са неверници, че са завършени нихилисти и трябва да бъдат превъзпитани; да им се смени чипа може би, както се изказа един цар неотдавна. Другото, светското клише на социологическите агенции беше, че сме песимисти и черногледци, тъжни и меланхолични по натура.

Народопсихологията разбира се не върши много работа, ако се опитваме да разберем причините за атакуващата активност на БПЦ. Ето например вчерашната акция на варненската митрополия – мирен протест срещу Yoga Jam. Пред информационна агенция отец Дончо нарочно казва: Протестът ни е мирен.

Сякаш е можело и да не е. Че не беше на миряните все пак видяхме. Попове и политически атакисти – почти в равни части; други комай нямаше, ако изключим медиите и родните трибагреници. Аргументите обаче направо ме сразиха. Според отец Шаган не е доказано научно, че дихателните упражнения на индийския гуру били полезни.

Индийски гуру в ДКС нямаше, да не си помислите нещо. Но че не било доказано научно наистина ме засрами. Че откога Църквата се ползва от научните открития като аргументи за правотата си? Изглежда съм пропуснал доказателствата на антрополозите, че Адам е сътворен от глина; или тези на социолозите – че всинца сме единосъщи в Христа.

Впрочем научната червена нишка издърпа самият митрополит д-р Кирил в нарочна декларация: “Не е известно кой познава научно в дълбочина техниките и практиките на тази фондация, и гарантира, че те нямат вредно влияние върху психиката на човека, и кой носи отговорност за последствията от медитационните техники на Шри Шри Рави Шанкар.”

Все за техники иде реч, но Негово високопреосвещенство не е доктор от Политехниката в Атина (от гръцката столица, казват, бил изгонен заради шпионаж), а от Московската духовна академия, където темата на дисертацията му е за участието на руската църква в освободителното движение на българите...

В цитата владиката споменава и за отговорността на следовниците на индийския гуру, или всъщност за отговорността на самия “гуру” (кавичките слагат дописниците на митрополията), но преди това той се е усъмнил в научността на техниката, в самото “правене” на медитацията, която сама по себе си била чужда на християнството, ако не броим исихастите.

Аз лично не присъствах на тези демонстрации, но тук големият въпрос е в свободата на избора. Което изглежда пречи на Църквата е, че този банализъм в една светска република вече може да се легитимира дори само с имейл и кредитна карта. Традицията и безплатното образование може и да са гарантирани в конституцията, но не и банковата сметка.

Васил Тоновски

Днес+

Коментирай статията

26.10.2010 07:16
гост
Chudesna statiq i mnogo verna. Snoshti v novinite chuh che Chyrkvata vcheta bila pak protiv nqkakav pametnik,imalo ,neshto dqvolcko... Tq ne pravi nishto za tova obshtestvo osven da protestira i kritikuva . Tazi poziciq e nai lesna
11.10.2010 10:58
гост
ВЛАДИКАТА ОТКЛОНЯВА ВНИМАНИЕТО ОТ СВОИТЕ ДАЛАВЕРИ!!!
Петиция на Камен бряг
за връщането на изтъргувани от владиката кирил църковни земи ЕКО НОРД - КАМЕН БРЯГ Да си върнем изтъргуваната от Църквата свещена наша земя!
До Г-жа Нона Караджова - Министър на околната среда и водите
Д-р Мирослав Найденов- Министерството на земеделието и храните
Негово Светейшество Максим- Патриарх български и Митрополит Софийски
Уважаеми господа министри, Ваше Светейшество, Ние, долуподписаните жители на с.Камен бряг и църковни настоятели, подкрепени от членове и симпатизанти на сдружение ЕКО НОРД с.Камен бряг и всички милеещи за северното ни черноморие, настояваме: -Да се възстанови статута на земите от кадастрална карта на земеделската земя на с. Камен бряг (под № № 26002 (40 дка), 26003 (10 дка), 26004 (30дка) и 26005 (20 дка) – бивши църковни земи в с. Камен бряг, дарени от жителите за църквата и за издръжката на храма „Св.Св. Константин и Елена” в селото, незаконно прехвърлени към църковното настоятелство в съседното село Свети Никола), като земеделска земя. -Да се включат в границите на защитена зона Калиакра по Натура 2000, в която по право би трябвало да попадат (тъй като този терен е със сменен статут без да се направи екологична оценка, а на него растат и живеят множество защитени растителни и животински видове, както и се намира част от все още археологически непроучен обект – скални гробници) -Да се върне земята под управлението на църковното настоятелство в с.Камен бряг. на които по право принадлежи, (дарена от жители на селото и вписана в емлячния регистър на селото.) Настояваме светата ни църква да спре своето участие в бетонирането на българското Черноморие и да се захване с проповядване на божието слово!!!!!!!!!

Последни от Анализ
20:15
Защо Ердоган бърза към предсрочни избори?
14:24
Brexit може да отдалечи Исландия от Европа
17 април 2018 г.
19:32
Ами ако Западът беше оставил Саддам на власт?
13 април 2018 г.
16:52
Съдбата на света е в ръцете на Путин
14:22
Ген. Уесли Кларк: Не чакайте Западните Балкани да се взривят отново
12 април 2018 г.
19:41
Тръмп само "плямпа", САЩ нямат военна готовност да ударят Сирия
15:39
Балканите - бойно поле в новата Студена война между Русия и Запада
11 април 2018 г.
15:43
Тортата "Сирия" - вкусът горчив, а парчета много
09:20
Сблъсъкът за Сирия в СС на ООН ще продължи
10 април 2018 г.
10:15
Ди Велт: Италианската мафия се настани в България и Румъния
07 април 2018 г.
18:03
Геополитикал фючърс: НАТО иска да направи Македония свой член възможно най-скоро
15:42
Китай ще доминира над САЩ! Но дали?
04 април 2018 г.
09:18
Срещата Тръмп-Путин: без големи очаквания
08:23
Може ли аферата Скрипал да предотврати Брекзита?
02 април 2018 г.
15:42
10 щриха към портрета на европейския студент
31 март 2018 г.
09:20
Македония: десетилетия дълъг спор за името
28 март 2018 г.
19:03
Защо няма "Je suis Арно Белтрам"?
27 март 2018 г.
13:21
Европа имитира диалог с Турция
08:47
АФП: ЕС и Турция си говорят, но без конкретни резултати
26 март 2018 г.
19:06
Лондон: САЩ и Европа с най-голямото експулсиране на руски шпиони в историята
25 март 2018 г.
18:33
Преди срещата ЕС-Турция: "Когато няма любов, всичко е за пари"
17:20
Смисълът на речта на Путин започна да достига до САЩ
24 март 2018 г.
12:55
ЕС временно отзова своя посланик от Русия: какво следва?
12:28
Американските мита могат да наводнят пазара на ЕС с руска и китайска стомана
09:50
Райнер Херман: Ердоган унищожи свободните медии

Най-четени от Анализ

Избор на редактора