Още снимки:
test

Варненската митрополия организира протест срещу Yoga Jam

08.10.2010 18.16

Варненската и великопреславска митрополия и обществен комитет за православни ценности “Св. цар Борис-Михаил” организират мълчалив протест пред Двореца на културата и спорта утре, половин час преди концерта Yoga Jam с участието на “Джанго Зе”, Спенс, Деси Добрева, Коцето Калки и др.

В съобщението от пресцентъра на митрополията са приложили и становище от Центъра за религиозни изследвания и консултации към храма “Св. св. Кирил и Методий” в София, подписано от неговия директор д-р Десислава Панайотова.

От текста можем да научим например, че става въпрос за проява на религиозна фондация от неоиндуистки тип „Изкуството да живееш”, която има за своя целева група учениците и младежите, поради което организира младежки прояви, прикрити зад добрите лозунги: „Без цигарен дим!”, „Без алкохол!”, “Без наркотици!”: с цел привличане на нови членове и почитатели на гуру-то Шри Шри Рави Шанкар.

От последващия анализ разбираме още, че Рави Шанкар е “самообожествяващ се религиозен водач”, който най-безотговорно твърди например, че “Бог – това е цялото съществуване. /.../ Бога можете да откриете в сърцевината на самите себе си.” И още: “По Вашата истинска природа Вие сте Бог. Когато сте невинни, когато сте самата покорност, вие сте Бог.”

Като опасни моменти в учението и практиките на фондацията са посочени: че чрез внушението, че работи с ООН и че съдейства за премахване на несправедливостите, болестите и стреса от живота на съвременния човек, се опитва да обезсили критичното мислене на обществото, за да възприеме то по-лесно следните спекулативни и безотговорни идеи:

„Няма добро и зло”, „Никой не притежава каквато и да било фиксирана индивидуалност...", “Съществуването на света е плод на божествената игра.”, “Всичко това прилича на сън.", "Направете целия си живот една игра” и т.н.

Днес+

Коментирай статията

16.10.2010 19:25
гост
За съжаление църквата е толкова канонизирана, че не може да приеме концепцията, че всичко е едно и ние сме неразделна част от самия Творец. Не съм запозната точно с учението на шри шри Рави Шанкар, но човека не твърди нищо по-различно от универсалните вселенски закони, които всяко източно учение проповядва. Каква е мотивацията на фондацията за организирането му обаче си е друг въпрос, тъй като много източни гуру базирани организации са точно това - манипулатори, използващи човешките ресурси, за да си изградят "комунизма".
10.10.2010 11:08
гост
Отговор на изявлението, че концертът Yoga Jam е религиозна проява

Като участници в международната програма за развитие на лидерски умения „YES!-We Can” („Да!-Ние можем”), с домакин фондация „Изкуството да живееш”, ние, 30 младежи от 10 страни, сме топло посрещнати, приветствани и подкрепени в България за постигането на нашата цел - допринасяне за положителна промяна в съвременното общество.

По време на нашия престой, съвместно с различни български общини реализирахме редица доброволчески инициативи. Към този момент, работим по организирането на музикални събития Yoga Jam. След концерта във Варна на 09 октомври, Yoga Jam ще се проведе и на 16 октомври в зала Фестивална, София за отпразнуването на Международната година на младежта, декларирана с резолюция от Организацията на обединените нации на 12.08.2010 г. Именно гостоприемството и отзивчивостта на хората в България ни вдъхнови и окуражи да поемем това предизвикателство за насърчаване на междукултурна хармония и разбирателство.

Yoga Jam са поредицата от концерти, подкрепени от Столична община и придружени от множество партньори включително национални телевизии, радиа и различни фирми. Събитията са с вход свободен и промотират иновативен, модерен и здравословен начин на забавление за младите хора без алкохол, цигарен дим и наркотици в духа на хармония в многообразието. Участие ще вземат редица национално известни изпълнитeли.

Въпреки, че сме натъжени от погрешното изявление, изразено от неколцина, оставаме всеотдайни и решени да допринесем с нашата идея за тези празнични концерти в обществото.

Благодарим на хората, фирмите, медиите и държавните и общински институци за тяхното любезно съдействие. Организаторите на www.yogajam.org.


От участниците на
международната програма за развитие на лидерски умения
„YES!-We Can” („Да!-Ние можем”)
09.10.2010 11:51
гост
ОСТАВКА НА БАНДЮГАТА КИРИЛ!!!НЕ МЪЛЧАЛИВ А КРЕЩЯЩ ПРОТЕСТ ПРЕД МИТРОПОЛИЯТА ПРОТИВ МОШЖЕНИКА КИРИЛ!!!
09.10.2010 01:15
гост
Във връзка с мълчаливия протест на група откачени попове от варненската митрополия, ние призоваваме:
Да си върнем изтъргуваната от Църквата свещена земя!
До
Г-жа Нона Караджова - Министър на околната среда и водите
Д-р Мирослав Найденов- Министерството на земеделието и храните
Негово Светейшество Максим- Патриарх български и Митрополит Софийски

Уважаеми господа министри,
Ваше Светейшество,

Ние, долуподписаните жители на с.Камен бряг и църковни настоятели, подкрепени от членове и симпатизанти на сдружение ЕКО НОРД с.Камен бряг и всички милеещи за северното ни черноморие, настояваме:

-Да се възстанови статута на земите от кадастрална карта на земеделската земя на с. Камен бряг (под № № 26002 (40 дка), 26003 (10 дка), 26004 (30дка) и 26005 (20 дка) – бивши църковни земи в с. Камен бряг, дарени от жителите за църквата и за издръжката на храма „Св.Св. Константин и Елена” в селото, незаконно прехвърлени от митрополит Кирил към църковното настоятелство в съседното село Свети Никола), като земеделска земя.

-Да се включат в границите на защитена зона Калиакра по Натура 2000, в която по право би трябвало да попадат (тъй като този терен е със сменен статут без да се направи екологична оценка, а на него растат и живеят множество защитени растителни и животински видове, както и се намира част от все още археологически непроучен обект – скални гробници)
-Да се върне земята под управлението на църковното настоятелство в с.Камен бряг. на които по право принадлежи, (дарена от жители на селото и вписана в емлячния регистър на селото.)
- Да се забрани на БПЦ и по-специално на Варненска и Великопреславска митрополия да се включва с бизнес-строителство в бетонирането на българското Черноморие!
09.10.2010 01:04
гост
И цирк Атака-Варна с свойте маймуни клоуни жужета и волен-изродчета-сидерчета ще присъства на мероприятието.Билети за членове на Атака с намаление!!!Циркът е пълен-заповядайте - поп до попа сидера до сидера идиота до идиота!!!
08.10.2010 23:44
гост
Идиотчетата от приюта "Атака-Варна" ще присъстват на мероприятието.
08.10.2010 23:41
гост
Поредната тъпа истерия на впедерастените варненски попове.Вместо да обяснят защо техния гуру Кирил прави шашми с църковните земи в Камен бряг, варненските попове отвличат вниманието с тъпи мълчаливи протести. Защо не отидат мълчаливо да протестират в Максуда, където бедността и мизерията освен от хляб имат нужда и от добра дума и поучение! Тъпанари!
08.10.2010 20:50
гост
Атака-Варна ще присъства на мероприятието.
08.10.2010 20:49
гост
Атака-Варна ще присъства на мероприятието.

Последни от Общество
09:12
Екипи и бази за трансплантация у нас има - няма донори
09:08
За 25-30% от първокласниците българският език не е майчин
08:16
Последен ден за регистрация в Общински избирателни комисии преди изборите
08:08
Затварят ГКПП "Лесово" за 5 часа
08:00
Започва новата учебна година
15 септември 2019 г.
18:32
Вълчев: Средната учителска заплата трябва да бъде 120% над средната за страната
14:40
Проверяват сигнал за масова смърт на катерици в Борисовата градина
14:26
Жители на Първенец готвят блокада на Околовръстното на Пловдив
13:47
Възстановено е движението по моста на бул. „България“
13:40
Министър Банов поздрави преподаватели и възпитаници в училищата по изкуства
13:34
Ученици зареждат карти за градския транспорт в София - получават абонамент за Столична библиотека
13:14
Министерският съвет създава Кодекс за поведение на служителите
13:00
Пет случая на лаймска болест са регистрирани в Силистренско през август
12:40
Вълчев: Пестенето от учители ни се връща
12:07
Обновиха 435 училища и детски заведения, и 13 университета в 112 български общини
11:34
Кораб от военноморските сили на САЩ е навлязъл във водите на Черно Море
11:14
Министър Вълчев: „Иновации и младеж“ е изключително голям ресор, бяха два отделни
10:46
С над 600 млн. лв. обновяват училища и детски градини в цялата страна
10:33
Пожарът край Рилския манастир е локализиран
08:09
Слънчева и топла неделя
14 септември 2019 г.
18:00
Доц. Грабенаров: На Кръстовден Пирин показа на света, че иска свобода
14:33
Евангелските църкви се разграничиха от обвинения в педофилия британски пастор
13:03
Протест срещу мръсния въздух в Русе, блокират „Дунав мост”
12:52
Нов случай на Африканска чума по свинете във Видинско
12:47
Въпреки шпионския скандал, язовир „Копринка“ събира русофили за 16-и път

Най-четени от Общество

Избор на редактора