Some men see things as they are and say 'Why?' I dream things that never were and say, 'Why not?" />
Още снимки:
test

Никога няма да оправите дупките по пътищата, докато не оправите дупките в душите на хората!

19.07.2010 12.25

"Някои хора виждат нещата такива, каквито са и питат 'Защо?'. Аз мечтая за невъзможни неща и питам 'Защо не?'" (Some men see things as they are and say 'Why?' I dream things that never were and say, 'Why not?')
реч на Боби Кенеди, перeфраза на Джордж Бърард Шоу


"...Имам една мечта, че четирите ми деца един ден ще живеят в свят, в който няма да бъдат съдени по цвета на кожата си, а по силата на характера си." (...I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.)
реч на Мартин Лутър Кинг

Кой е най-големият проблем на българския град?
При това, универсален проблем! Няма значение дали говорим за София, Пловдив, Варна, Бургас или Русе!
За съжаление, в повечето случаи отговорът на този въпрос отразява степента на невежество, (в по-добрия случай) и лицемерие (в по-лошия), обладали българското общество.

Дупките по пътищата или рушветите за общинарите, или бюджетният дефицит, или подземната инфраструктура, или уличното осветление, общинското здравеопазване или образование – така всеки кандидат-кмет надприказва другия според нивото си на лична некомпетентност и наглост.
И на никой от местните политици не прави впечатление, че живеем в разделен град.
В буквалния смисъл на думата сме се подпрели до буре с барут и само въпрос на време е днешното равнодушие да се превърне в разрушителна омраза и да взриви със страшна сила еснафския свят, в който си мислим, че сме се скрили.

Разделението е истинския проблем!
Във всеки голям български град десетки хиляди наши съграждани са НЕжелани.
И обратното - десетки хиляди наши съграждани НЕжелаят да живеят според законите, традициите и културата на българската държава.
Днес отчуждението все още е под контрол.
Мнозинството българи НЕ желаят цигани в своето училище, своят църква, своята болница своя квартал, своето кафене. И са убедени в правотата си!
Мнозинството циганите отвръщат с тотално НЕзачитане на нормите на обществото – НЕ желаят да спазват законите, НЕ се образоват и съответно се оправдават с НЕзнание на законите, НЕ си плащат сметките и т.н. И те също са убедени в правотата си!

Равнодушие срещу равнодушие!?!
Тук проблемът даже не е в броя на населението или в тенденциите на раждаемостта.
Всъщност няма никакво значение кой е мнозинство днес или кой ще бъде утре.
Разделението си остава.
И на никого не прави впечатление, че живеем в XXI век.
И че времето за нормално решение на проблема изтича.
Казват, че всеки народ си заслужва управляващите.
В случая само можем да добавим, че всички - и българите, и турците, и циганите, си заслужават управляващите.
Няма кмет на Варна в последните 20 години, който да не е слугувал на стереотипите.
Резултатът е налице!
Никога няма да оправите дупките по пътищата, докато не оправите дупките в душите на хората!

Така и не се намери поне един кандидат-кмет или кмет, който да заложи на първо и най-важно място в програмата си ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА на всички български раждани!

Според стандартните определения „Гражданските права представляват закони и обичаи, които гарантират еднакво и справедливо отношение към всички жители на една срана.
Да се спазват гражданските права означава хората да бъдат равнопоставени независимо от пола, вероизповеданието и етническата (народностната) си принадлежност. „

Тук му е мястото да се подчертае - „всички български граждани“.
Ако попитате пловдивския кмет и общински съвет по-лесно е да се преместят няколкото десетки български семейства от Столипино, отколкото да се въдвори ред в същото това Столипино.
Точно този начин на разсъждение ще доведе градът под тепетата до “Моделът Варна“*. Само че там няма да е Кирил, а ще е Славчо. (Някой казват, че Славчо вече е „кирилизирал“ Пловдив).
През последната кампания именно хората на варненският кмет Кирил Йорданов водиха най-яростната, злобна, расистка кампания в един от районите на Варна (Аспарухово). Водиха я тъпо, нагло, безогледно и безнаказано. И разбира се, спечелиха. Нищо, че степента на отчуждение и омраза между цигани българи се качи с още едно ниво.

Още една, две такива „победи” и на кмета „кръстниците” ще сънуват „полумесеци”. При това не в следващото столетие, а най-много след 10-20 години. Ще бъдат живи. Да се насладят на „плодовете”, които днес сеят.
Същото е и с прословутото преместване на циганите от варненския квартал „Максуда”. Имало било сметище. Да не би да е работа на някой друг, освен на общината, да се грижи за сметищата? Този кмет за какво го избираме? Да ни мяучи с нежен глас по телевизията и да търси лесните решения ли? Кой им е казал на общинарите, че това е лесното решение – да преместиш циганите, вместо да оправиш сметището.
И в крайна сметка да научиш циганите на чистота и ред.

Ама не били искали!?! И негрите в Алабама не искаха.
Надуваха тромпетите в мафиотските барове в Чикаго и Ню Йорк и си живееха живота на социални помощи. Също като нашите цигански оркестри, дето, когото и да попиташ, все е трети братовчед на втория кларинетист от оркестъра на Горан Брегович.
После черните бяха допуснати до работа в заводите на Форд и всичко си дойде на мястото.
Работят като бели американци, печелят като бели американци и в крайна сметка лека полека се научиха да живеят като бели американци. И да носят отговорност, като всички останали хора по света!

Само че в България, за разлика то САЩ, корпоративно мислене няма – има корпоративни интереси!
Има обаче и НЕкорпоративни интереси.
Сблъсъкът може да се реши само по два начина – силово или с мислене.
Силовото води до „балканизация“ на проблемите, а мисленето до „европеизация“.
Всеки сам може да си направи изборът.
Антон Луков

'“Моделът Варна“* - Особено успешна олигархо-ченгеджииска форма на паразитиране, наложила се Варна след 1999г. Важно е да се отбележи една много характерна черта - патологичната обремененост с постсъветски, панславистки и великоруски черти, на мафиотската Купола представляваща модела “Варна”…
Едва ли са много местата по света, където можем да наблюдаваме в толкова изчистен вид истинска примитивна КЛЕПТОКРАЦИЯ в действие. Нещо като реалния социализъм в действие … но наистина реален! Сбъднатият сън на комуниста! Днес и сега!Краде се нагло,безнаказано и повсеместно. Куполата е под могъща закрила от проверени през годините приятелски връзки, ,финансови зависимости, информационна осигуреност и не на последно място общи идеологически пристрастия. Някой от тези връзки вече са семейни и се превръщат в родови.
На практика лицето на модела “Варна” Кирил Йорданов е недосегаем.Той вече е над групировката ТИМ и във Варна не съществува властови, икономически или силов ресурс съпоставим с неговия.
И въпреки всичко!Може да звучи парадоксално но същността на моделът “Варна” не са печалбите, ако и те да са крупни.Те са по –скоро следствие.
Моделът “Варна” обслужва руски геополитически интереси и стратегически нужди, различни (често и противоположни на) от евроатлантическта ориентация на Република България.
Докато този най-ревниво пазен в тайнственост аспект от същността на моделът “Варна”, не бъде осмислен сериозно и възприет от обществеността с необходимото внимание, предпазната мрежа от мафиотски олигархо-ченгеджииски връзки ще успява да се справи безпроблемно с предизвикателствата на неукрепналата българска демокрация.
Ангел Белчев/bel4ev1959.blog.bg

Днес+

Коментирай статията

20.07.2010 11:35
гост
МНОГО ГОДИНИ НАРЕД ДЪРЖАВАТА ГИ НАУЧИ ВСИЧКО ДА ИМ ИДВА НА ГОТОВО СЕГА КАК ЩЕ НАУЧИШ ЦИГАНИНА ДА РАБОТИ ПО-СТРОГИ ЗАКОНИ НИКАКВИ ПОМОЩИ САМО РАБОТА И РАБОТА А ИНАЧЕ СА ТОЛКОВА НАГЛИ И НАХАЛНИ И ВИНАГИ СИ ЗНАЯТ ''ПРАВАТА''
19.07.2010 13:13
гост
Циганите първо да спазват законите и да си плащат това, което са ползвали и чак тогава могат да се наредят до хората. Дотогава - в гетото. А не да ми превземат незаконно ной-хубавите земи и терени. Аз не съм варненец, но хората казват, че в Каменар е бил истински рай на природа, климат и среда преди да завземат хуните - цигани повече от половината село. В квартал "Максуда" - същата история - що търсят точно в центъра на Варна да се ПРЕВЗЕМАТ чужди територии? Аз ако се самонасатя някъде, нали се сещате за колко време ченгетата ще ме изгонят, а може и да ме приберат. Да не говорим за сметките за ток и вода - никой от тях не плаща, а аз ако не платя един месец, ми спират тока и текат лихви. ТОГАВА???? С колко аршина се мери в България???

Последни от Анализ
09:56
Ноам Чомски: Реакцията на САЩ на пандемията беше „фатално хаотична”
09:37
“Скорпиънс” или ЦРУ: кой написа “Вятърът на промяната”?
24 май 2020 г.
20:17
Идващата нова световна дългова криза и как трябва да се справим с нея
11:30
Иван Николов: Светостта на буквите и раните в София и Скопие от издевателствата над тях
09:29
Манол Пейков: По-ниско ДДС за книги означава по-високи заплати за хората, които правят книги
20 май 2020 г.
14:21
Джордж Фридман: Завръщане в бъдещето – Китай и САЩ
19 май 2020 г.
12:28
Най-много регистрирани британци на борсата за месец от 1996 г.
18 май 2020 г.
19:40
Избръснатото лице на правителството на Нетаняху
15:15
Пред фалит ли е Турция?
17 май 2020 г.
18:26
Нека си броят до 12!
09:20
Български лекар от Ню Йорк: В България ще има втора вълна от COVID-19
14 май 2020 г.
08:20
Скандалът в германските кланици – проблемът не е от вчера
13 май 2020 г.
20:02
Италианският Южен Тирол се позова на автономия и се отблокира
09:10
60% от руснаците няма да почиват това лято
12 май 2020 г.
12:06
SIPRI: Коронавирусът ще изостри конфликтите
09:36
COVID-19 и ромите в България и Централна Европа
10 май 2020 г.
19:20
Усложнения от коронавируса оставят оцелели с тежки болести за години напред
09:56
Експерти посочиха най-замърсените места в самолетите
09 май 2020 г.
17:11
Италия ли е големият проблем на еврозоната? Или Германия?
15:37
България и "Голямата война"
09:24
Венгер: Независимо какво ще решат в Англия, Ливърпул е шампион за всички
08 май 2020 г.
14:13
Климатът до 2070 г. – милиарди заплашени от горещини
09:08
Климатът до 2070 г. – милиарди заплашени от горещини
07 май 2020 г.
19:29
Как се отрази на икономиката на България кризата с испанския грип преди век?
19:11
Универсалният базов доход във Финландия подобрил благополучието на хората

Най-четени от Анализ

Избор на редактора