Още снимки:
test

Бургазлии ще възраждат историята на своя град

14.07.2010 15.58

Стартиралата преди 3 години инициатива на Община Бургас ”Завръщане в Бургас” придобива все по-голяма популярност и обществена подкрепа. Това стана ясно на необичайна пресконференция днес с участието на кмета на община Бургас Димитър Николов и представители на гражданското общество, привърженици на идеята. Целта на пресконференцията, в която освен медиите се включиха и много бургазлии, е даване на своеобразен старт за разгръщане на инициативата, приобщаване и включване в нейното осъществяване на все повече хора, приемащи нейните послания. Най-общо посоките са две – физическо завръщане в Бургас на бургазлии, постигнали успехи в различни области на живота у нас и зад граница и завръщане на живеещите в града към историята на Бургас.

„Искаме да разтворим инициативата по-широко, да извадим от старите ракли реликви и спомени, да ги съберем и запазим на поколенията. По нов модерен начин миналото да стане достъпно за всички. Особено любопитно ще бъде за младите, които знаят много малко за Бургас, а ние имаме много поводи да се гордеем със своя град!” – заяви кметът Димитър Николов. Той сподели, че разчита книгата „Завръщане в Бургас”, в която вече са записани спомени на Райна Кабаиванска и Георги Калоянчев, да се попълни с още много послания, които да останат като част от архива за следващите поколения и благодари на младите хора, подели кампанията като неформална група „Старият Бургас”, която наброява вече 3400 члена в социалната мрежа „Фейсбук” .

Мариана Добрева и Лина Славова, регистрирали групата, обявиха старт на кампания за събиране на снимки, документи и предмети, свързани с миналото на града и неговите видни личности, като се очаква предоставеното от хората да стане акцент във фестивал на изкуствата догодина, който да възроди носталгично-артистичния дух на Бургас. „Заедно да пишем върху белия лист” – призоваха те.

Всички, независимо дали живеят в Бургас, пожелали да споделят наследените от предците им спомени и да добавят щрих към миналото на нашия град, могат да го направят чрез предоставяне на копия или оригинали, както и чрез свои разкази и идеи. Обогатяването на бургаския архив да е дело на самите бургазлии, е смисълът на кампанията. Община Бургас ще бъде своеобразна пощенска кутия и ще оказва нужната помощ.

Материалите ще се събират в пресцентъра на общината. Те ще бъдат част от постоянно обновяваща се изложба за Бургас, която ще намери своя дом във възстановеното Казино. Предстои изготвяне на сайт „Завръщане в Бургас”, а за момента материалите се събират в електронен вариант на адрес zavrashtanevburgas@abv.bg. Следващият, който ще се завърне в Бургас в рамките на инициативата, е академик Антон Дончев, който тази година отбелязва своята 80-годишнина. Авторът на „Време разделно” се очаква през септември. Допитването кои именити бургазлии бихме искали да видим на празника на града продължава на сайта на общината.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
19:45
Глобените за разходки са 300, толкова са и нарушилите задължителната карантина
19:15
За 85% от учителите не е необходимо удължаване на учебната година
19:11
Красимир Вълчев: Децата учат сега повече от преди извънредното положение
18:41
Българка в Лондон: Притеснявам се да се завърна, може да пренеса вируса до моето семейство
17:56
Одобриха закупуването на 1 милион маски от Китай
17:53
Купуват по един респиратор за болниците в Монтана, Силистра и Шумен
17:50
Извън дома - само с маска
17:47
Сирените няма да вият на 1 април, отлагат проверката
17:35
5 нови случаи на COVID-19, станаха 359, 56% са мъже
16:56
Разхождане на кучета до 200 м от вкъщи предлагат в Кюстендил
15:51
17 са вече бебета от инвитро програмата Столична община
15:03
Интензивен е трафикът при ГКПП "Русе" на изход и на ГКПП "Видин" на вход
15:00
Затваряме границите си за чужденци до 17 април
14:56
Борисов потвърди: Пада карантината в Банско
13:56
Поредна авария остави част от Перник без вода
13:32
ИЗМАМА: Разпространяват се фалшиви фишове за глоби от името на Столична община
13:08
Прокуратурата иска да знае как се контролират т.нар. бързи тестове
12:31
Изследват първо полицаите с бързите тестове за коронавирус
12:18
Любен Дилов: Коронавирусът показва дефицит на европейски лидери
11:55
Дават дистанционни консултации на денонощен телефон за жертви на домашно насилие
11:47
Зачестяват случаите на фалшиви сигнали за нарушаване на противоепидемичните мерки
11:44
Тестват сирените на 1 април
11:10
Свиват приема в държавните вузове, вдигат тавана на платените поръчки
10:56
С 45 млн. лева ще бъде разширена патронажната гриижа за възрастни и хора с увреждания
10:50
ГДБОП предупреждава за активна спам атака

Най-четени от Общество

Избор на редактора