Още снимки:
test

Асоциацията на частните висши училища: Платеното обучение ще взриви висшето образование у нас

09.07.2010 12.14

Асоциацията на частните висши училища изпрати становище до председателя на парламентарната комисия по образование и наука Огнян Стоичков по повод внесения проект за изменение на Закона за висшето образование. Общото становище на всички членове е, че текстовете в обсъждания законопроект противоречат на Конституцията и на редица от действащите сега български и европейски закони. Още по-лошото е, че вместо очакваните антикризисни ефекти, те ще влошат състоянието на висшето образование и ще деструктурират допълнително пазара на труда, съобщиха от Асоциацията.

Предложените поправки нарушават конституционния принцип за равнопоставеност на юридическите субекти, защото създават преференциални условия за държавните университети, се казва в изпратеното становище до парламента. Висшите училища у нас са акредитирани по едни и същи критерии, но за разлика от държавните университети, частните не получават и лев бюджетна субсидия за поддържане на материално-техническата база, развитие на дейността или издръжката на студенти, смятат членовете на Асоциацията.

Според тях заплащането на семестриална такса в размер на 70% от нормативно признатите разходи ще изправи частните висши училища пред нелоялна конкуренция и дъмпингови цени. Така, вместо да разреши недостига на финансиране на държавните университети, това ще генерира тотална нестабилност на пазара и дългосрочни проблеми в системата на висшето образование като цяло.

Асоциацията на частните висши училища обединява 10 университета и самостоятелни колежи в цялата страна, сред които ВСУ „Черноризец Храбър”, Американският университет, НБУ, БСУ, Висшето училище по застраховане и финанси и Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София, Европейският колеж по икономика и управление, Земеделският колеж в Пловдив и др., в които се обучават над 20 хил. български студенти. В изпратеното становище до парламента, академичните им ръководства излагат 5 основни аргумента срещу обсъжданите поправки в Закона за висшето образование.

На първо място, Асоциацията смята, че с въвеждане на платеното обучение държавата ще изгуби един от основните си инструменти за провеждане на национална политика в системата на висшето образование – да регулира приема, броя и разпределението на обучаваните студенти по професионални направления в зависимост от нуждите на пазара от определени специалисти. Поправките в закона създават възможност завършилите студенти първи курс с отличен успех да се прехвърлят по свое желание в държавна поръчка, което ще доведе до сериозен дисбаланс в плановия прием, безконтролно преливане от една специалност в друга, орязване на субсидиите на едни висши училища за сметка на други, както и до ощетяване на бюджета, мотивират се академичните ръководства.

Членовете на Асоциацията са категорични, че ако се позволи на държавните ВУЗ-ове да приемат 10% студенти в платено обучение над определения им капацитет, това ще опорочи утвърдените норми за акредитация и контрол. Новото завишаване на бройките за прием, които и без това не могат да бъдат изпълнени за някои широко профилни и не дотам предпочитани специалности, ще доведе до значително влошаване на качеството на образователния процес и особено на системата за контрол на входа и изхода на университета.

Изборът на студентите да плащат, за да се обучават в атрактивни професионални направления, ще постави едни държавни ВУЗ-ове в привилигирована позиция спрямо други не само като място за получаване на образование, но и по отношение на приходите от платеното обучение, се казва в изпратеното становище до парламента. В Асоциацията са убедени, че с въвеждането на изкуствено занижени такси се нарушава правото им да определят финансовата си политика в зависимост от пазарната среда и конкурентните предимства.

Частните висши училища апелират пред депутатите още веднъж да се прецизират направените предложения за промени, като Комисията по образование и наука се запознае с мотивите и аргументите по закона от 1999 г. Тогава ситуацията бе идентична и, въпреки силния натиск на някои академични среди, Народното събрание отмени платеното обучение за бакалаври в държавните университети, за да не се стигне до нови сътресения, неравнопоставеност и деструктуриране на пазара на труда, се казва в заключение в изпратеното становище до Огнян Стоичков.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
10:55
Хиляди мъртви риби изплуваха в яз. "Студен кладенец" и Върбица
10:49
До 15 юни удължават срока за пролетните прегледи на пчелните семейства
10:40
Прокурори от Еврокомисията започват шестмесечна проверка в България
10:27
Японски туристи във възторг от пясъчния Котоошу в Русе
10:20
Режат парите на болниците заради дефицит на НЗОК
10:17
ТОЛ-системата ще удари пътуващите почти безплатно по българските пътища
09:42
Нов протест срещу поскъпването на билета за градския транспорт
09:18
Ген. Кирчо Киров: В Европа има 4 - 5 хил. екстремисти от „Ислямска държава“
08:50
Шефът на АПИ: Цената на винетката у нас е много ниска
08:46
МВР: Очакваме по-силен имиграционен натиск по границите
08:20
Проф. Донка Минкова ще бъде удостоена със звание „доктор хонорис кауза“ на СУ
08:13
Зрелостници и седмокласници се явяват на изпити по желание
08:05
Очилата менте са опасни и увреждат очите
08:02
Днес ще е слънчево, максимални температури между 27° и 32°
29 май 2016 г.
19:04
Бъчварова: Така трябва да се работи на границата
18:42
Кърлежи нападнаха Кърджали
17:57
Все повече 15-годишни деца заболяват от множествена склероза
17:32
Времето на 30 май: Слънчево и топло, възможни си краткотрайни валежи
16:32
Малкият Дилян е в русенска болница
16:21
Семейство от Иран, приели християнството, търсят своя дом в България
14:40
И преди 2025 година в Кърджали няма да има лекари специалисти, твърди бивш шеф на БЛС
13:26
Борисов, Бъчварова и Павлова заедно на откриване на саниран блок в Благоевград
11:48
Втората кандидатстудентска сесия на СУ започва с изпити по немски и испански
11:42
Европейският анализ на прокуратурата започва утре. Първата мисия ще продължи седмица
11:24
Вдигат цената на билетите за градския транспорт, а нищо в замяна, оплакват се столичани

Най-четени от Общество

Избор на редактора