Още снимки:
test

Асоциацията на частните висши училища: Платеното обучение ще взриви висшето образование у нас

09.07.2010 12.14

Асоциацията на частните висши училища изпрати становище до председателя на парламентарната комисия по образование и наука Огнян Стоичков по повод внесения проект за изменение на Закона за висшето образование. Общото становище на всички членове е, че текстовете в обсъждания законопроект противоречат на Конституцията и на редица от действащите сега български и европейски закони. Още по-лошото е, че вместо очакваните антикризисни ефекти, те ще влошат състоянието на висшето образование и ще деструктурират допълнително пазара на труда, съобщиха от Асоциацията.

Предложените поправки нарушават конституционния принцип за равнопоставеност на юридическите субекти, защото създават преференциални условия за държавните университети, се казва в изпратеното становище до парламента. Висшите училища у нас са акредитирани по едни и същи критерии, но за разлика от държавните университети, частните не получават и лев бюджетна субсидия за поддържане на материално-техническата база, развитие на дейността или издръжката на студенти, смятат членовете на Асоциацията.

Според тях заплащането на семестриална такса в размер на 70% от нормативно признатите разходи ще изправи частните висши училища пред нелоялна конкуренция и дъмпингови цени. Така, вместо да разреши недостига на финансиране на държавните университети, това ще генерира тотална нестабилност на пазара и дългосрочни проблеми в системата на висшето образование като цяло.

Асоциацията на частните висши училища обединява 10 университета и самостоятелни колежи в цялата страна, сред които ВСУ „Черноризец Храбър”, Американският университет, НБУ, БСУ, Висшето училище по застраховане и финанси и Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София, Европейският колеж по икономика и управление, Земеделският колеж в Пловдив и др., в които се обучават над 20 хил. български студенти. В изпратеното становище до парламента, академичните им ръководства излагат 5 основни аргумента срещу обсъжданите поправки в Закона за висшето образование.

На първо място, Асоциацията смята, че с въвеждане на платеното обучение държавата ще изгуби един от основните си инструменти за провеждане на национална политика в системата на висшето образование – да регулира приема, броя и разпределението на обучаваните студенти по професионални направления в зависимост от нуждите на пазара от определени специалисти. Поправките в закона създават възможност завършилите студенти първи курс с отличен успех да се прехвърлят по свое желание в държавна поръчка, което ще доведе до сериозен дисбаланс в плановия прием, безконтролно преливане от една специалност в друга, орязване на субсидиите на едни висши училища за сметка на други, както и до ощетяване на бюджета, мотивират се академичните ръководства.

Членовете на Асоциацията са категорични, че ако се позволи на държавните ВУЗ-ове да приемат 10% студенти в платено обучение над определения им капацитет, това ще опорочи утвърдените норми за акредитация и контрол. Новото завишаване на бройките за прием, които и без това не могат да бъдат изпълнени за някои широко профилни и не дотам предпочитани специалности, ще доведе до значително влошаване на качеството на образователния процес и особено на системата за контрол на входа и изхода на университета.

Изборът на студентите да плащат, за да се обучават в атрактивни професионални направления, ще постави едни държавни ВУЗ-ове в привилигирована позиция спрямо други не само като място за получаване на образование, но и по отношение на приходите от платеното обучение, се казва в изпратеното становище до парламента. В Асоциацията са убедени, че с въвеждането на изкуствено занижени такси се нарушава правото им да определят финансовата си политика в зависимост от пазарната среда и конкурентните предимства.

Частните висши училища апелират пред депутатите още веднъж да се прецизират направените предложения за промени, като Комисията по образование и наука се запознае с мотивите и аргументите по закона от 1999 г. Тогава ситуацията бе идентична и, въпреки силния натиск на някои академични среди, Народното събрание отмени платеното обучение за бакалаври в държавните университети, за да не се стигне до нови сътресения, неравнопоставеност и деструктуриране на пазара на труда, се казва в заключение в изпратеното становище до Огнян Стоичков.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
22:01
Разследват зъболекар, слагал пломба на чене
21:13
Акция в ЕС срещу трафиканти на конско месо
20:46
Строителство с неочакван край - скриха пешеходна пътека зад заграждения
20:32
Изкусителката Калина на косъм от смъртта след фатална среща с "Мерцедес"
19:52
Три български групи избегнали трагедията на Еверест
18:35
Защо небето не позеленява при залез
18:32
Цинизми в ефира на Нова тв: Лора Крумова пита за "размятване на п.шки на сцената"
17:21
Крадец успя да изнесе сам цяла работилница и половин къща
17:10
Безпилотни апарати да охраняват южната граница!
16:35
Ведомства в София тънат в неведение има ли пострадали българи в Непал
15:56
Прокуратурата за акушерката: Извършила е престъплението със садизъм
15:42
И Емилия Масларова става професор
14:41
Слънце и до 25 градуса ни очакват утре, от вторник се заоблачава
14:15
Майки с бебешки колички блокираха булевард в Бургас
13:40
Адвокатът на акушерката: Общественото мнение се манипулира
12:44
Колоездачи почитат паметта на убитата Криси от Перник
11:54
Методи Андреев: Съдебната реформа няма да реши проблема
11:23
Мутираме! САЩ ни заливат с пържоли с хормони и химикали
11:21
Таня Андреева през сълзи за битата Никол: Това не е просто агресия, това е чудовищно
10:54
Майката на Паоло: Единственото, което искам за Анджела, е да е жива
10:40
Предизборно стотици сменят адресната си регистрация
10:11
Гледат мярката за неотклонение на акушерката, пребила бебе
09:53
650 души се заселиха в Монтанско през април
08:46
Българите пак сме най-нещастни в Европа
08:45
Съдът решава дали да остави в ареста акушерката

Най-четени от Общество

Избор на редактора