Още снимки:
test

Асоциацията на частните висши училища: Платеното обучение ще взриви висшето образование у нас

09.07.2010 12.14

Асоциацията на частните висши училища изпрати становище до председателя на парламентарната комисия по образование и наука Огнян Стоичков по повод внесения проект за изменение на Закона за висшето образование. Общото становище на всички членове е, че текстовете в обсъждания законопроект противоречат на Конституцията и на редица от действащите сега български и европейски закони. Още по-лошото е, че вместо очакваните антикризисни ефекти, те ще влошат състоянието на висшето образование и ще деструктурират допълнително пазара на труда, съобщиха от Асоциацията.

Предложените поправки нарушават конституционния принцип за равнопоставеност на юридическите субекти, защото създават преференциални условия за държавните университети, се казва в изпратеното становище до парламента. Висшите училища у нас са акредитирани по едни и същи критерии, но за разлика от държавните университети, частните не получават и лев бюджетна субсидия за поддържане на материално-техническата база, развитие на дейността или издръжката на студенти, смятат членовете на Асоциацията.

Според тях заплащането на семестриална такса в размер на 70% от нормативно признатите разходи ще изправи частните висши училища пред нелоялна конкуренция и дъмпингови цени. Така, вместо да разреши недостига на финансиране на държавните университети, това ще генерира тотална нестабилност на пазара и дългосрочни проблеми в системата на висшето образование като цяло.

Асоциацията на частните висши училища обединява 10 университета и самостоятелни колежи в цялата страна, сред които ВСУ „Черноризец Храбър”, Американският университет, НБУ, БСУ, Висшето училище по застраховане и финанси и Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София, Европейският колеж по икономика и управление, Земеделският колеж в Пловдив и др., в които се обучават над 20 хил. български студенти. В изпратеното становище до парламента, академичните им ръководства излагат 5 основни аргумента срещу обсъжданите поправки в Закона за висшето образование.

На първо място, Асоциацията смята, че с въвеждане на платеното обучение държавата ще изгуби един от основните си инструменти за провеждане на национална политика в системата на висшето образование – да регулира приема, броя и разпределението на обучаваните студенти по професионални направления в зависимост от нуждите на пазара от определени специалисти. Поправките в закона създават възможност завършилите студенти първи курс с отличен успех да се прехвърлят по свое желание в държавна поръчка, което ще доведе до сериозен дисбаланс в плановия прием, безконтролно преливане от една специалност в друга, орязване на субсидиите на едни висши училища за сметка на други, както и до ощетяване на бюджета, мотивират се академичните ръководства.

Членовете на Асоциацията са категорични, че ако се позволи на държавните ВУЗ-ове да приемат 10% студенти в платено обучение над определения им капацитет, това ще опорочи утвърдените норми за акредитация и контрол. Новото завишаване на бройките за прием, които и без това не могат да бъдат изпълнени за някои широко профилни и не дотам предпочитани специалности, ще доведе до значително влошаване на качеството на образователния процес и особено на системата за контрол на входа и изхода на университета.

Изборът на студентите да плащат, за да се обучават в атрактивни професионални направления, ще постави едни държавни ВУЗ-ове в привилигирована позиция спрямо други не само като място за получаване на образование, но и по отношение на приходите от платеното обучение, се казва в изпратеното становище до парламента. В Асоциацията са убедени, че с въвеждането на изкуствено занижени такси се нарушава правото им да определят финансовата си политика в зависимост от пазарната среда и конкурентните предимства.

Частните висши училища апелират пред депутатите още веднъж да се прецизират направените предложения за промени, като Комисията по образование и наука се запознае с мотивите и аргументите по закона от 1999 г. Тогава ситуацията бе идентична и, въпреки силния натиск на някои академични среди, Народното събрание отмени платеното обучение за бакалаври в държавните университети, за да не се стигне до нови сътресения, неравнопоставеност и деструктуриране на пазара на труда, се казва в заключение в изпратеното становище до Огнян Стоичков.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
10:14
Откриват днес международното изложение „Пчеларство-Плевен 2016"
09:21
3 причини за носталгията ни по социализма и робството
08:25
Границата с Гърция отново блокирана
08:21
53% от българите вземат пари от родителите си
08:12
3000 сребърни монети откриха в центъра на София
08:03
Дъжд и положителни температури ни чакат днес
10 февруари 2016 г.
19:59
53% от българите разчитат на пари от родителите
19:49
Важно за шофьорите: Има опасност от падащи камъни в прохода „Боаза“
19:11
Възстановено е движението през Ришкия проход
18:37
Евростат: България е надминала изисквания от Брюксел праг за зелена енергия
18:18
МВР: До 11,00 часа утре през "Кулата – Промахон" няма да пропускат товарни автомобили
18:07
Стотици фенери политат от Моста на влюбените на 14 февруари
18:06
Лимец се отглежда само върху 15 хиляди декара в България
17:37
Българският език става задължителен за няколко професии
17:10
Съдените абонати на "Топлофикация" ще плащат на юрист толкова, колкото е задължението им
16:56
Освободиха от длъжност зам.-шефа на Агенцията по храните Тенчо Тенев
16:25
Осветяват буркани с мед за св. Харалампий
16:17
Нашенец ще обикаля Европа на колело
15:20
ДАНС ще събира данни за пътуващите със самолет
14:05
Кози „тероризират” дупнишко село
12:27
Мъж плати годишната си винетка с жълти стотинки
11:10
Ракията от казана ни прави бездетни, удря мъжете по най-милото им
11:10
Забравете за сладкото и алкохола, ако искате да преборите грипа
09:37
Строителството на метрото блокира частично движението в София
08:51
Преглед на печата

Най-четени от Общество

Избор на редактора