Още снимки:
test

Асоциацията на частните висши училища: Платеното обучение ще взриви висшето образование у нас

09.07.2010 12.14

Асоциацията на частните висши училища изпрати становище до председателя на парламентарната комисия по образование и наука Огнян Стоичков по повод внесения проект за изменение на Закона за висшето образование. Общото становище на всички членове е, че текстовете в обсъждания законопроект противоречат на Конституцията и на редица от действащите сега български и европейски закони. Още по-лошото е, че вместо очакваните антикризисни ефекти, те ще влошат състоянието на висшето образование и ще деструктурират допълнително пазара на труда, съобщиха от Асоциацията.

Предложените поправки нарушават конституционния принцип за равнопоставеност на юридическите субекти, защото създават преференциални условия за държавните университети, се казва в изпратеното становище до парламента. Висшите училища у нас са акредитирани по едни и същи критерии, но за разлика от държавните университети, частните не получават и лев бюджетна субсидия за поддържане на материално-техническата база, развитие на дейността или издръжката на студенти, смятат членовете на Асоциацията.

Според тях заплащането на семестриална такса в размер на 70% от нормативно признатите разходи ще изправи частните висши училища пред нелоялна конкуренция и дъмпингови цени. Така, вместо да разреши недостига на финансиране на държавните университети, това ще генерира тотална нестабилност на пазара и дългосрочни проблеми в системата на висшето образование като цяло.

Асоциацията на частните висши училища обединява 10 университета и самостоятелни колежи в цялата страна, сред които ВСУ „Черноризец Храбър”, Американският университет, НБУ, БСУ, Висшето училище по застраховане и финанси и Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София, Европейският колеж по икономика и управление, Земеделският колеж в Пловдив и др., в които се обучават над 20 хил. български студенти. В изпратеното становище до парламента, академичните им ръководства излагат 5 основни аргумента срещу обсъжданите поправки в Закона за висшето образование.

На първо място, Асоциацията смята, че с въвеждане на платеното обучение държавата ще изгуби един от основните си инструменти за провеждане на национална политика в системата на висшето образование – да регулира приема, броя и разпределението на обучаваните студенти по професионални направления в зависимост от нуждите на пазара от определени специалисти. Поправките в закона създават възможност завършилите студенти първи курс с отличен успех да се прехвърлят по свое желание в държавна поръчка, което ще доведе до сериозен дисбаланс в плановия прием, безконтролно преливане от една специалност в друга, орязване на субсидиите на едни висши училища за сметка на други, както и до ощетяване на бюджета, мотивират се академичните ръководства.

Членовете на Асоциацията са категорични, че ако се позволи на държавните ВУЗ-ове да приемат 10% студенти в платено обучение над определения им капацитет, това ще опорочи утвърдените норми за акредитация и контрол. Новото завишаване на бройките за прием, които и без това не могат да бъдат изпълнени за някои широко профилни и не дотам предпочитани специалности, ще доведе до значително влошаване на качеството на образователния процес и особено на системата за контрол на входа и изхода на университета.

Изборът на студентите да плащат, за да се обучават в атрактивни професионални направления, ще постави едни държавни ВУЗ-ове в привилигирована позиция спрямо други не само като място за получаване на образование, но и по отношение на приходите от платеното обучение, се казва в изпратеното становище до парламента. В Асоциацията са убедени, че с въвеждането на изкуствено занижени такси се нарушава правото им да определят финансовата си политика в зависимост от пазарната среда и конкурентните предимства.

Частните висши училища апелират пред депутатите още веднъж да се прецизират направените предложения за промени, като Комисията по образование и наука се запознае с мотивите и аргументите по закона от 1999 г. Тогава ситуацията бе идентична и, въпреки силния натиск на някои академични среди, Народното събрание отмени платеното обучение за бакалаври в държавните университети, за да не се стигне до нови сътресения, неравнопоставеност и деструктуриране на пазара на труда, се казва в заключение в изпратеното становище до Огнян Стоичков.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
17:13
Проучване установи с точност до лев колко пари му трябват на българина, за да живее добре
16:59
Академик установи: Имаме 54 излишни депутати в парламента
15:12
Времето на 5 октомври: Облачността се увеличава
14:29
Туршията в магазините не отказва българина от домашната зимнина
14:17
Системата за регистриране на трафика по аутобаните ще заработи до края на месеца
11:15
Фалшив оцет и захар скапват зимнината
11:06
Доброволци строят къщи за нуждаещи се
10:37
Станишев завел семейството на концерта на Слави, но не пял
09:56
61% от българите не знаят чужди езици
09:44
Децата в Перник масово с наднормено тегло и астма
09:30
Отбелязваме Световния ден за защита на животните
09:29
Цветелина Янчулова - Да осъществиш и българската, и американската мечта
03 октомври 2015 г.
21:35
?Изучаването на тоталитарното зло е въпрос за бъдещето на България
21:24
Автомеле край "Пикадили" във Варна! Линейки летят към мястото на инцидента
20:21
Колона от ТИР-ове на ГКПП „Капитан Андреево"
19:44
Утре ще е предимно слънчево, максималните температури до 25°
19:42
Кола се запали в Бургас, момиче и 60-годишен мъж с тежки изгаряния
19:20
Игуменът на Кладнишкия манастир: Да пазим децата от всегибелния Ян Бибиян
18:12
Лидер на „Хамас“ към палестинците: Грабвайте оръжието
17:41
Двама българи арестувани в Гърция за трафик на бежанци
17:20
Астероидът, унищожил динозаврите е активизирал вулканични изригвания
17:04
99 ретро коли ще бръмчат в Стара Загора
16:54
Плъзна опасен вирус, парализиращ децата
15:44
Феномен! Защо болежките минават по-лесно, ако си на работа?
15:37
10-годишна изкатери 55-метровата фасада на община Пазарджик

Най-четени от Общество

Избор на редактора