Още снимки:
test

Асоциацията на частните висши училища: Платеното обучение ще взриви висшето образование у нас

09.07.2010 12.14

Асоциацията на частните висши училища изпрати становище до председателя на парламентарната комисия по образование и наука Огнян Стоичков по повод внесения проект за изменение на Закона за висшето образование. Общото становище на всички членове е, че текстовете в обсъждания законопроект противоречат на Конституцията и на редица от действащите сега български и европейски закони. Още по-лошото е, че вместо очакваните антикризисни ефекти, те ще влошат състоянието на висшето образование и ще деструктурират допълнително пазара на труда, съобщиха от Асоциацията.

Предложените поправки нарушават конституционния принцип за равнопоставеност на юридическите субекти, защото създават преференциални условия за държавните университети, се казва в изпратеното становище до парламента. Висшите училища у нас са акредитирани по едни и същи критерии, но за разлика от държавните университети, частните не получават и лев бюджетна субсидия за поддържане на материално-техническата база, развитие на дейността или издръжката на студенти, смятат членовете на Асоциацията.

Според тях заплащането на семестриална такса в размер на 70% от нормативно признатите разходи ще изправи частните висши училища пред нелоялна конкуренция и дъмпингови цени. Така, вместо да разреши недостига на финансиране на държавните университети, това ще генерира тотална нестабилност на пазара и дългосрочни проблеми в системата на висшето образование като цяло.

Асоциацията на частните висши училища обединява 10 университета и самостоятелни колежи в цялата страна, сред които ВСУ „Черноризец Храбър”, Американският университет, НБУ, БСУ, Висшето училище по застраховане и финанси и Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София, Европейският колеж по икономика и управление, Земеделският колеж в Пловдив и др., в които се обучават над 20 хил. български студенти. В изпратеното становище до парламента, академичните им ръководства излагат 5 основни аргумента срещу обсъжданите поправки в Закона за висшето образование.

На първо място, Асоциацията смята, че с въвеждане на платеното обучение държавата ще изгуби един от основните си инструменти за провеждане на национална политика в системата на висшето образование – да регулира приема, броя и разпределението на обучаваните студенти по професионални направления в зависимост от нуждите на пазара от определени специалисти. Поправките в закона създават възможност завършилите студенти първи курс с отличен успех да се прехвърлят по свое желание в държавна поръчка, което ще доведе до сериозен дисбаланс в плановия прием, безконтролно преливане от една специалност в друга, орязване на субсидиите на едни висши училища за сметка на други, както и до ощетяване на бюджета, мотивират се академичните ръководства.

Членовете на Асоциацията са категорични, че ако се позволи на държавните ВУЗ-ове да приемат 10% студенти в платено обучение над определения им капацитет, това ще опорочи утвърдените норми за акредитация и контрол. Новото завишаване на бройките за прием, които и без това не могат да бъдат изпълнени за някои широко профилни и не дотам предпочитани специалности, ще доведе до значително влошаване на качеството на образователния процес и особено на системата за контрол на входа и изхода на университета.

Изборът на студентите да плащат, за да се обучават в атрактивни професионални направления, ще постави едни държавни ВУЗ-ове в привилигирована позиция спрямо други не само като място за получаване на образование, но и по отношение на приходите от платеното обучение, се казва в изпратеното становище до парламента. В Асоциацията са убедени, че с въвеждането на изкуствено занижени такси се нарушава правото им да определят финансовата си политика в зависимост от пазарната среда и конкурентните предимства.

Частните висши училища апелират пред депутатите още веднъж да се прецизират направените предложения за промени, като Комисията по образование и наука се запознае с мотивите и аргументите по закона от 1999 г. Тогава ситуацията бе идентична и, въпреки силния натиск на някои академични среди, Народното събрание отмени платеното обучение за бакалаври в държавните университети, за да не се стигне до нови сътресения, неравнопоставеност и деструктуриране на пазара на труда, се казва в заключение в изпратеното становище до Огнян Стоичков.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
21:46
София блокирана навръх 3 март
21:41
И Сопот отбеляза трети март ден по-рано
21:33
Пазарът за булки събра калайджии от цялата страна
20:45
Пребитите с чук от цигани старци не смеят да се приберат у дома
20:37
70-метров трибагреник покри скалите край село Бов
17:46
Опашка за Търновската конституция се изви пред президентството
16:36
Инспектори хванаха 2 камиона с незаконна дървесина, шофьорите избягаха
15:42
Дългопол ще отбележи 137-та годишнина от Освобождението на България с тържествена заря-проверка
15:36
Безработицата в България падна до 10,8%
14:46
Сретен Йосич оневинен за убийството на хърватски журналист, ще съди държавата
14:17
Спешното във Враца претъпкано, жена припадна пред кабинет
14:16
Венци Чикагото търси 500 мераклии за партия
12:26
Цените в промишлеността бележат месечен спад
12:24
През март посрещаме частица от мощите на св. Николай Чудотворец
12:19
Две трагедии с работници в почивния ден
11:33
Близнаците Чепишеви се изправят пред съда в Бургас с обвинения за иманярство
11:00
Почина икономистът проф. д-р Чавдар Николов
10:28
Експерт от спецслужбите: Около 5 милиона долара е струвало убийството на Немцов
10:27
Тържествена заря-проверка пред парламента на 3 март
09:35
Работата на село не е срамна, категорични от НПО
09:30
Километрични опашки от ТИР-ове задръстиха турско-българските ГКПП-та
09:15
Търговищката полиция поде кампания против телефонните измами
08:47
Ихтиман празнува 3 март ден по-рано
08:46
Сеир! Директорка на гимназия и домакин се млатят пред ученици
08:43
Близо 200 джихадисти са били ликвидирани на Синайския полуостров

Най-четени от Общество

Избор на редактора