Още снимки:
test

Асоциацията на частните висши училища: Платеното обучение ще взриви висшето образование у нас

09.07.2010 12.14

Асоциацията на частните висши училища изпрати становище до председателя на парламентарната комисия по образование и наука Огнян Стоичков по повод внесения проект за изменение на Закона за висшето образование. Общото становище на всички членове е, че текстовете в обсъждания законопроект противоречат на Конституцията и на редица от действащите сега български и европейски закони. Още по-лошото е, че вместо очакваните антикризисни ефекти, те ще влошат състоянието на висшето образование и ще деструктурират допълнително пазара на труда, съобщиха от Асоциацията.

Предложените поправки нарушават конституционния принцип за равнопоставеност на юридическите субекти, защото създават преференциални условия за държавните университети, се казва в изпратеното становище до парламента. Висшите училища у нас са акредитирани по едни и същи критерии, но за разлика от държавните университети, частните не получават и лев бюджетна субсидия за поддържане на материално-техническата база, развитие на дейността или издръжката на студенти, смятат членовете на Асоциацията.

Според тях заплащането на семестриална такса в размер на 70% от нормативно признатите разходи ще изправи частните висши училища пред нелоялна конкуренция и дъмпингови цени. Така, вместо да разреши недостига на финансиране на държавните университети, това ще генерира тотална нестабилност на пазара и дългосрочни проблеми в системата на висшето образование като цяло.

Асоциацията на частните висши училища обединява 10 университета и самостоятелни колежи в цялата страна, сред които ВСУ „Черноризец Храбър”, Американският университет, НБУ, БСУ, Висшето училище по застраховане и финанси и Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София, Европейският колеж по икономика и управление, Земеделският колеж в Пловдив и др., в които се обучават над 20 хил. български студенти. В изпратеното становище до парламента, академичните им ръководства излагат 5 основни аргумента срещу обсъжданите поправки в Закона за висшето образование.

На първо място, Асоциацията смята, че с въвеждане на платеното обучение държавата ще изгуби един от основните си инструменти за провеждане на национална политика в системата на висшето образование – да регулира приема, броя и разпределението на обучаваните студенти по професионални направления в зависимост от нуждите на пазара от определени специалисти. Поправките в закона създават възможност завършилите студенти първи курс с отличен успех да се прехвърлят по свое желание в държавна поръчка, което ще доведе до сериозен дисбаланс в плановия прием, безконтролно преливане от една специалност в друга, орязване на субсидиите на едни висши училища за сметка на други, както и до ощетяване на бюджета, мотивират се академичните ръководства.

Членовете на Асоциацията са категорични, че ако се позволи на държавните ВУЗ-ове да приемат 10% студенти в платено обучение над определения им капацитет, това ще опорочи утвърдените норми за акредитация и контрол. Новото завишаване на бройките за прием, които и без това не могат да бъдат изпълнени за някои широко профилни и не дотам предпочитани специалности, ще доведе до значително влошаване на качеството на образователния процес и особено на системата за контрол на входа и изхода на университета.

Изборът на студентите да плащат, за да се обучават в атрактивни професионални направления, ще постави едни държавни ВУЗ-ове в привилигирована позиция спрямо други не само като място за получаване на образование, но и по отношение на приходите от платеното обучение, се казва в изпратеното становище до парламента. В Асоциацията са убедени, че с въвеждането на изкуствено занижени такси се нарушава правото им да определят финансовата си политика в зависимост от пазарната среда и конкурентните предимства.

Частните висши училища апелират пред депутатите още веднъж да се прецизират направените предложения за промени, като Комисията по образование и наука се запознае с мотивите и аргументите по закона от 1999 г. Тогава ситуацията бе идентична и, въпреки силния натиск на някои академични среди, Народното събрание отмени платеното обучение за бакалаври в държавните университети, за да не се стигне до нови сътресения, неравнопоставеност и деструктуриране на пазара на труда, се казва в заключение в изпратеното становище до Огнян Стоичков.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
21:36
Ето как започва боят в Марчево(ВИДЕО)
21:27
Ваньо Шарков: Случаят с родилката от Тетевен отива при главния прокурор
20:48
Протестиращи в Гърмен: Изплашиха се от 2 юни
20:38
Отец Еленко: Не слагайте храна на гроба
19:24
Нова измама във Фейсбук
18:46
Утре е Петдесетница, ето какви са народните поверия
18:42
Мъж се разголи и облекчи пред майки с деца
18:14
Опасност от нилска треска у нас
17:30
Полицията опроверга: Не е бит свещеник в Гърменско, не се допускат сблъсъци
17:18
Домашен арест за водача на протестите в Гърмен Андон Балтаджиев
17:00
Всяка година 300 000 нови случая на рак на устната кухина
14:49
Съдебната власт се произнася до месец и половина по идеите за промяна в Конституцията и ЗСВ
13:56
Хиляди почетоха паметта на своите близки на Черешова задушница
12:57
Пореден абсурд! Майка на три деца харчи стотици заради 4 грешни диагнози
12:13
Въргал в ефира: Бивш кмет нападна репортер
12:07
Българи от бурята в Тексас: Никога не е било толкова страшно (Видео)
11:17
Гърция блокира пенсиите на 2000 българи
10:30
Д-р Байчева отвръща на родилката Наташа с иск за тормоз
10:16
Векилска застреля Маковей с въпрос за Моци
10:05
Жеравна на бунт заради строителството на хотел
09:27
Антон Тодоров разкри конспирацията за Гърмен: Хора от руското посолство имат връзки с цигански водач
08:39
Температури от 7 до 36 градуса през юни
08:23
Вирус надува сметката за джиесем
08:09
Черешова задушница е
29 май 2015 г.
23:53
Свещеник: Анатема за политиците, продали ЕРП-тата

Най-четени от Общество

Избор на редактора