Още снимки:
test

Асоциацията на частните висши училища: Платеното обучение ще взриви висшето образование у нас

09.07.2010 12.14

Асоциацията на частните висши училища изпрати становище до председателя на парламентарната комисия по образование и наука Огнян Стоичков по повод внесения проект за изменение на Закона за висшето образование. Общото становище на всички членове е, че текстовете в обсъждания законопроект противоречат на Конституцията и на редица от действащите сега български и европейски закони. Още по-лошото е, че вместо очакваните антикризисни ефекти, те ще влошат състоянието на висшето образование и ще деструктурират допълнително пазара на труда, съобщиха от Асоциацията.

Предложените поправки нарушават конституционния принцип за равнопоставеност на юридическите субекти, защото създават преференциални условия за държавните университети, се казва в изпратеното становище до парламента. Висшите училища у нас са акредитирани по едни и същи критерии, но за разлика от държавните университети, частните не получават и лев бюджетна субсидия за поддържане на материално-техническата база, развитие на дейността или издръжката на студенти, смятат членовете на Асоциацията.

Според тях заплащането на семестриална такса в размер на 70% от нормативно признатите разходи ще изправи частните висши училища пред нелоялна конкуренция и дъмпингови цени. Така, вместо да разреши недостига на финансиране на държавните университети, това ще генерира тотална нестабилност на пазара и дългосрочни проблеми в системата на висшето образование като цяло.

Асоциацията на частните висши училища обединява 10 университета и самостоятелни колежи в цялата страна, сред които ВСУ „Черноризец Храбър”, Американският университет, НБУ, БСУ, Висшето училище по застраховане и финанси и Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София, Европейският колеж по икономика и управление, Земеделският колеж в Пловдив и др., в които се обучават над 20 хил. български студенти. В изпратеното становище до парламента, академичните им ръководства излагат 5 основни аргумента срещу обсъжданите поправки в Закона за висшето образование.

На първо място, Асоциацията смята, че с въвеждане на платеното обучение държавата ще изгуби един от основните си инструменти за провеждане на национална политика в системата на висшето образование – да регулира приема, броя и разпределението на обучаваните студенти по професионални направления в зависимост от нуждите на пазара от определени специалисти. Поправките в закона създават възможност завършилите студенти първи курс с отличен успех да се прехвърлят по свое желание в държавна поръчка, което ще доведе до сериозен дисбаланс в плановия прием, безконтролно преливане от една специалност в друга, орязване на субсидиите на едни висши училища за сметка на други, както и до ощетяване на бюджета, мотивират се академичните ръководства.

Членовете на Асоциацията са категорични, че ако се позволи на държавните ВУЗ-ове да приемат 10% студенти в платено обучение над определения им капацитет, това ще опорочи утвърдените норми за акредитация и контрол. Новото завишаване на бройките за прием, които и без това не могат да бъдат изпълнени за някои широко профилни и не дотам предпочитани специалности, ще доведе до значително влошаване на качеството на образователния процес и особено на системата за контрол на входа и изхода на университета.

Изборът на студентите да плащат, за да се обучават в атрактивни професионални направления, ще постави едни държавни ВУЗ-ове в привилигирована позиция спрямо други не само като място за получаване на образование, но и по отношение на приходите от платеното обучение, се казва в изпратеното становище до парламента. В Асоциацията са убедени, че с въвеждането на изкуствено занижени такси се нарушава правото им да определят финансовата си политика в зависимост от пазарната среда и конкурентните предимства.

Частните висши училища апелират пред депутатите още веднъж да се прецизират направените предложения за промени, като Комисията по образование и наука се запознае с мотивите и аргументите по закона от 1999 г. Тогава ситуацията бе идентична и, въпреки силния натиск на някои академични среди, Народното събрание отмени платеното обучение за бакалаври в държавните университети, за да не се стигне до нови сътресения, неравнопоставеност и деструктуриране на пазара на труда, се казва в заключение в изпратеното становище до Огнян Стоичков.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
21:17
Уволняват служителката на летище "София", която съобщи, че има бомба в буса
20:16
Задачи с кебапчета и митинги подлудиха родители
19:57
Избраха Жена на годината 2015
19:24
2247 души са носители на ХИВ в България
18:54
Бивш военен министър: Съюзниците се доказват в трудни операции
18:50
Осигуровките за земеделци остават 300 лв. и догодина
18:24
Облачно време утре, на места ще превали
17:36
574 загинали при катастрофи от началото на 2015 г.
16:41
За Никулден не купувайте риба от сергии по парковете и от багажници на коли
15:20
Не бомба, а планирано учение стреснало хората в Бизнес парка
14:29
Гери-Никол отвръща на удара, чака СЕМ с армия от адвокати
13:55
"Николета арабката" подлуди феновете в интернет (ВИДЕО)
12:39
Ненчев: Обмислям да дам възможност на лекарите във ВМА да практикуват в извън работно време
11:45
Извънредно: Оправдаха Христо Бисеров
11:33
Скандал! Клубът на Коцето организира "брутален студентски запой"
11:14
Полицията в Петрич на крак! Сигнал за бомба затвори Съдебната палата
11:04
85 двойки близнаци в Разлог
10:58
Касираха изборите за общинари в Харманли
10:54
12 000 българи тестват нови лекарства
09:45
Ураганен вятър по билата на планините
09:40
Експерт за убийството на Георги в Борисовата градина: Вече трябваше да са хванали извършителя!
09:28
Продават за 408 хил. лв. цеха на убиеца на бургаската банкерка
09:10
Ценко Чоков крещи на журналистка от bTV: Майка ти ми даде парите за джипа!
08:57
Експерт: Данъчната ни система е сбъркана
08:45
Петкова: Цената на тока ще се определя от търсенето и предлагането, не от КЕВР

Най-четени от Общество

Избор на редактора