Още снимки:
test

Асоциацията на частните висши училища: Платеното обучение ще взриви висшето образование у нас

09.07.2010 12.14

Асоциацията на частните висши училища изпрати становище до председателя на парламентарната комисия по образование и наука Огнян Стоичков по повод внесения проект за изменение на Закона за висшето образование. Общото становище на всички членове е, че текстовете в обсъждания законопроект противоречат на Конституцията и на редица от действащите сега български и европейски закони. Още по-лошото е, че вместо очакваните антикризисни ефекти, те ще влошат състоянието на висшето образование и ще деструктурират допълнително пазара на труда, съобщиха от Асоциацията.

Предложените поправки нарушават конституционния принцип за равнопоставеност на юридическите субекти, защото създават преференциални условия за държавните университети, се казва в изпратеното становище до парламента. Висшите училища у нас са акредитирани по едни и същи критерии, но за разлика от държавните университети, частните не получават и лев бюджетна субсидия за поддържане на материално-техническата база, развитие на дейността или издръжката на студенти, смятат членовете на Асоциацията.

Според тях заплащането на семестриална такса в размер на 70% от нормативно признатите разходи ще изправи частните висши училища пред нелоялна конкуренция и дъмпингови цени. Така, вместо да разреши недостига на финансиране на държавните университети, това ще генерира тотална нестабилност на пазара и дългосрочни проблеми в системата на висшето образование като цяло.

Асоциацията на частните висши училища обединява 10 университета и самостоятелни колежи в цялата страна, сред които ВСУ „Черноризец Храбър”, Американският университет, НБУ, БСУ, Висшето училище по застраховане и финанси и Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София, Европейският колеж по икономика и управление, Земеделският колеж в Пловдив и др., в които се обучават над 20 хил. български студенти. В изпратеното становище до парламента, академичните им ръководства излагат 5 основни аргумента срещу обсъжданите поправки в Закона за висшето образование.

На първо място, Асоциацията смята, че с въвеждане на платеното обучение държавата ще изгуби един от основните си инструменти за провеждане на национална политика в системата на висшето образование – да регулира приема, броя и разпределението на обучаваните студенти по професионални направления в зависимост от нуждите на пазара от определени специалисти. Поправките в закона създават възможност завършилите студенти първи курс с отличен успех да се прехвърлят по свое желание в държавна поръчка, което ще доведе до сериозен дисбаланс в плановия прием, безконтролно преливане от една специалност в друга, орязване на субсидиите на едни висши училища за сметка на други, както и до ощетяване на бюджета, мотивират се академичните ръководства.

Членовете на Асоциацията са категорични, че ако се позволи на държавните ВУЗ-ове да приемат 10% студенти в платено обучение над определения им капацитет, това ще опорочи утвърдените норми за акредитация и контрол. Новото завишаване на бройките за прием, които и без това не могат да бъдат изпълнени за някои широко профилни и не дотам предпочитани специалности, ще доведе до значително влошаване на качеството на образователния процес и особено на системата за контрол на входа и изхода на университета.

Изборът на студентите да плащат, за да се обучават в атрактивни професионални направления, ще постави едни държавни ВУЗ-ове в привилигирована позиция спрямо други не само като място за получаване на образование, но и по отношение на приходите от платеното обучение, се казва в изпратеното становище до парламента. В Асоциацията са убедени, че с въвеждането на изкуствено занижени такси се нарушава правото им да определят финансовата си политика в зависимост от пазарната среда и конкурентните предимства.

Частните висши училища апелират пред депутатите още веднъж да се прецизират направените предложения за промени, като Комисията по образование и наука се запознае с мотивите и аргументите по закона от 1999 г. Тогава ситуацията бе идентична и, въпреки силния натиск на някои академични среди, Народното събрание отмени платеното обучение за бакалаври в държавните университети, за да не се стигне до нови сътресения, неравнопоставеност и деструктуриране на пазара на труда, се казва в заключение в изпратеното становище до Огнян Стоичков.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
18:57
БНБ: Заплатата на Димитър Радев ще бъде 15 368 лева
18:47
Жега над 40° изпече Русе, Търново и Сандански
18:35
Македонски пръч за разплод докарал бруцелозата
18:15
Необслужваните задължения ще се увеличат през есента
18:13
Загубите от пожари през годината били за 7-8 милиона лева
18:11
Агенцията по храните: Ще има обезщетения за стопаните, загубили животни от бруцелоза
17:55
Заради кризата в Гърция: Наши гастербайтери точат яко бюрата по труда и си гледат кефа!
17:46
Падна 15-годишен рекорд в потреблението на електроенергия
17:25
Гинем като пилци по пътищата: 307 жертви само за половин година!
17:21
Ципрас между бунта в партията, политическата криза и провала на споразумението
17:17
Осъдиха "Технополис" за нелегално пускане на музика
17:07
Две години прокуратурата не намира виновни за „Дюнигейт“
17:04
Огнян Донев отива на съд за данъчни престъпления
16:59
Започна реновирането на още един парк в Исперих
15:47
ВСС избра Деница Вълкова-Петкова за председател на Апелативен съд – Бургас
15:43
Пускат утре движението по лот 4 от Струма между Сандански и Кулата
15:27
Румен Ненков е докладчик по питането за промените в конституцията
15:15
Трагедия! Стотици си взеха последно сбогом с прегазения Кристофър от Селановци
15:03
3 по Рихтер на 1 км от Пловдив
13:20
11 души от Рила са с положителна проба за бруцелоза
13:12
Лек трус стресна пловдивчани
13:07
Нов екшън по морето! Жандармерия събаря незаконни къмпинги (СНИМКИ)
11:42
Безбожна скъпотия в Мелник заради годишнината на Ванга, дерат вярващи с 2 лв. за вода
11:03
Предстои гайдарският събор в Гела
09:53
Проверяват началника на Военна полиция

Най-четени от Общество

Избор на редактора