Още снимки:
test

Асоциацията на частните висши училища: Платеното обучение ще взриви висшето образование у нас

09.07.2010 12.14

Асоциацията на частните висши училища изпрати становище до председателя на парламентарната комисия по образование и наука Огнян Стоичков по повод внесения проект за изменение на Закона за висшето образование. Общото становище на всички членове е, че текстовете в обсъждания законопроект противоречат на Конституцията и на редица от действащите сега български и европейски закони. Още по-лошото е, че вместо очакваните антикризисни ефекти, те ще влошат състоянието на висшето образование и ще деструктурират допълнително пазара на труда, съобщиха от Асоциацията.

Предложените поправки нарушават конституционния принцип за равнопоставеност на юридическите субекти, защото създават преференциални условия за държавните университети, се казва в изпратеното становище до парламента. Висшите училища у нас са акредитирани по едни и същи критерии, но за разлика от държавните университети, частните не получават и лев бюджетна субсидия за поддържане на материално-техническата база, развитие на дейността или издръжката на студенти, смятат членовете на Асоциацията.

Според тях заплащането на семестриална такса в размер на 70% от нормативно признатите разходи ще изправи частните висши училища пред нелоялна конкуренция и дъмпингови цени. Така, вместо да разреши недостига на финансиране на държавните университети, това ще генерира тотална нестабилност на пазара и дългосрочни проблеми в системата на висшето образование като цяло.

Асоциацията на частните висши училища обединява 10 университета и самостоятелни колежи в цялата страна, сред които ВСУ „Черноризец Храбър”, Американският университет, НБУ, БСУ, Висшето училище по застраховане и финанси и Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София, Европейският колеж по икономика и управление, Земеделският колеж в Пловдив и др., в които се обучават над 20 хил. български студенти. В изпратеното становище до парламента, академичните им ръководства излагат 5 основни аргумента срещу обсъжданите поправки в Закона за висшето образование.

На първо място, Асоциацията смята, че с въвеждане на платеното обучение държавата ще изгуби един от основните си инструменти за провеждане на национална политика в системата на висшето образование – да регулира приема, броя и разпределението на обучаваните студенти по професионални направления в зависимост от нуждите на пазара от определени специалисти. Поправките в закона създават възможност завършилите студенти първи курс с отличен успех да се прехвърлят по свое желание в държавна поръчка, което ще доведе до сериозен дисбаланс в плановия прием, безконтролно преливане от една специалност в друга, орязване на субсидиите на едни висши училища за сметка на други, както и до ощетяване на бюджета, мотивират се академичните ръководства.

Членовете на Асоциацията са категорични, че ако се позволи на държавните ВУЗ-ове да приемат 10% студенти в платено обучение над определения им капацитет, това ще опорочи утвърдените норми за акредитация и контрол. Новото завишаване на бройките за прием, които и без това не могат да бъдат изпълнени за някои широко профилни и не дотам предпочитани специалности, ще доведе до значително влошаване на качеството на образователния процес и особено на системата за контрол на входа и изхода на университета.

Изборът на студентите да плащат, за да се обучават в атрактивни професионални направления, ще постави едни държавни ВУЗ-ове в привилигирована позиция спрямо други не само като място за получаване на образование, но и по отношение на приходите от платеното обучение, се казва в изпратеното становище до парламента. В Асоциацията са убедени, че с въвеждането на изкуствено занижени такси се нарушава правото им да определят финансовата си политика в зависимост от пазарната среда и конкурентните предимства.

Частните висши училища апелират пред депутатите още веднъж да се прецизират направените предложения за промени, като Комисията по образование и наука се запознае с мотивите и аргументите по закона от 1999 г. Тогава ситуацията бе идентична и, въпреки силния натиск на някои академични среди, Народното събрание отмени платеното обучение за бакалаври в държавните университети, за да не се стигне до нови сътресения, неравнопоставеност и деструктуриране на пазара на труда, се казва в заключение в изпратеното становище до Огнян Стоичков.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
16:58
МВР с 8 съвета срещу телефонните измамници
15:26
Старият Пловдив в очакване на високи гости
14:49
Над 3,5 млн. лв. трябват за разделителна мантинела на пътя София-Калотина, АПИ ги няма
14:07
Манолова иска да отпадне забраната за сваляне на радиатори
13:13
Близо 22 000 деца на бежанци и мигранти в Гърция тръгват на училище
13:04
Задължават осиновителите да разкриват рано истината на децата
12:49
5-класниците ще учат история по 6 учебника
12:34
Глобиха пловдивчанин с 200 лева, налетял на съседи и полицаи
12:26
Тъжна вест: Внезапно издъхна шефът на "Булстрад"
11:36
НИМ дарява приходи за пострадалите от земетресението в Италия
11:34
Психично болни остават за по месец без лекарства
11:10
Пътниците от влаковете между София и Драгоман се извозват с автобуси
11:06
Магазини взимат извънредни мерки след трагедията с 2-годишния Ники
10:29
Извънредно! Черна лимузина откара Митьо Очите по тъмна доба в Истанбул
10:22
До дни Боян Петров и Андрей Ковачев може да бъдат изписани от болницата
08:07
90 милиона лева дължи НЕК на АЕЦ „Козлодуй“
08:01
5 275 зрелостници се явяват на матура по български език и литература
08:00
Дъжд и градушки днес
07:57
Преглед на печата
28 август 2016 г.
20:08
Глобиха българин с 2046 евро за дрон над Венеция
18:04
Осветиха новозастлан път край исперихско село
17:29
Проверка на „24 часа”: Митьо Очите не е приеман в болница
14:22
В дупнишкото село Баланово водата тече с пясък и камъни
14:04
Нова система предупреждава бургазлии за риска от наводнения
12:22
България е в челото на Европа по брой млади хора, които нито учат, нито работят

Най-четени от Общество

Избор на редактора