Още снимки:
test

Асоциацията на частните висши училища: Платеното обучение ще взриви висшето образование у нас

09.07.2010 12.14

Асоциацията на частните висши училища изпрати становище до председателя на парламентарната комисия по образование и наука Огнян Стоичков по повод внесения проект за изменение на Закона за висшето образование. Общото становище на всички членове е, че текстовете в обсъждания законопроект противоречат на Конституцията и на редица от действащите сега български и европейски закони. Още по-лошото е, че вместо очакваните антикризисни ефекти, те ще влошат състоянието на висшето образование и ще деструктурират допълнително пазара на труда, съобщиха от Асоциацията.

Предложените поправки нарушават конституционния принцип за равнопоставеност на юридическите субекти, защото създават преференциални условия за държавните университети, се казва в изпратеното становище до парламента. Висшите училища у нас са акредитирани по едни и същи критерии, но за разлика от държавните университети, частните не получават и лев бюджетна субсидия за поддържане на материално-техническата база, развитие на дейността или издръжката на студенти, смятат членовете на Асоциацията.

Според тях заплащането на семестриална такса в размер на 70% от нормативно признатите разходи ще изправи частните висши училища пред нелоялна конкуренция и дъмпингови цени. Така, вместо да разреши недостига на финансиране на държавните университети, това ще генерира тотална нестабилност на пазара и дългосрочни проблеми в системата на висшето образование като цяло.

Асоциацията на частните висши училища обединява 10 университета и самостоятелни колежи в цялата страна, сред които ВСУ „Черноризец Храбър”, Американският университет, НБУ, БСУ, Висшето училище по застраховане и финанси и Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София, Европейският колеж по икономика и управление, Земеделският колеж в Пловдив и др., в които се обучават над 20 хил. български студенти. В изпратеното становище до парламента, академичните им ръководства излагат 5 основни аргумента срещу обсъжданите поправки в Закона за висшето образование.

На първо място, Асоциацията смята, че с въвеждане на платеното обучение държавата ще изгуби един от основните си инструменти за провеждане на национална политика в системата на висшето образование – да регулира приема, броя и разпределението на обучаваните студенти по професионални направления в зависимост от нуждите на пазара от определени специалисти. Поправките в закона създават възможност завършилите студенти първи курс с отличен успех да се прехвърлят по свое желание в държавна поръчка, което ще доведе до сериозен дисбаланс в плановия прием, безконтролно преливане от една специалност в друга, орязване на субсидиите на едни висши училища за сметка на други, както и до ощетяване на бюджета, мотивират се академичните ръководства.

Членовете на Асоциацията са категорични, че ако се позволи на държавните ВУЗ-ове да приемат 10% студенти в платено обучение над определения им капацитет, това ще опорочи утвърдените норми за акредитация и контрол. Новото завишаване на бройките за прием, които и без това не могат да бъдат изпълнени за някои широко профилни и не дотам предпочитани специалности, ще доведе до значително влошаване на качеството на образователния процес и особено на системата за контрол на входа и изхода на университета.

Изборът на студентите да плащат, за да се обучават в атрактивни професионални направления, ще постави едни държавни ВУЗ-ове в привилигирована позиция спрямо други не само като място за получаване на образование, но и по отношение на приходите от платеното обучение, се казва в изпратеното становище до парламента. В Асоциацията са убедени, че с въвеждането на изкуствено занижени такси се нарушава правото им да определят финансовата си политика в зависимост от пазарната среда и конкурентните предимства.

Частните висши училища апелират пред депутатите още веднъж да се прецизират направените предложения за промени, като Комисията по образование и наука се запознае с мотивите и аргументите по закона от 1999 г. Тогава ситуацията бе идентична и, въпреки силния натиск на някои академични среди, Народното събрание отмени платеното обучение за бакалаври в държавните университети, за да не се стигне до нови сътресения, неравнопоставеност и деструктуриране на пазара на труда, се казва в заключение в изпратеното становище до Огнян Стоичков.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
10:04
Баща обяви гладна стачка в знак на протест срещу съдебно решение
09:38
Отводняват магистрала "Тракия" заради прелял канал
09:19
Защо ви изтръпват ръцете и краката?
09:16
Отмениха бедственото положение в Мизия
09:14
Наводнени бяха улици в Пазарджик и София, градушка удари софийско село
08:22
МП обявява конкурс за 68 нови частни съдебни изпълнители
08:04
София под тревога, чака потоп
08:03
2400 студенти чакат за общежитие
07:30
Почистването на речните корита извън населените места се неглижира
06:23
Оранжев код в 6 области заради дъждове
15 септември 2014 г.
23:05
Жени Калканджиева и Тачо излагат семейните си драми на показ във „ВИП брадър”
22:21
Пороят в Пазарджик остави улици и цели села без ток
22:18
Във френската гимназия в Пловдив ще учат китайски
21:58
Баретите си забравили плановете при акцията в Лясковец
21:35
Димитър, който се самозапали, припечелвал с рязане на дърва - винаги имал машинка и бензин в колата
21:10
1 552 434 българи получават безплатни лекарства
21:02
Родителите на убито от ченге момиче осиновиха момченце
20:57
Интрига на старта на "Сървайвър": Участник внезапно разбра, че и жена му е там
20:29
Лихвите по ипотечните кредити в България сред най-високите в Европа
20:08
МВР: Обстановката преди изборите е прекалено спокойна
19:59
НОИ става като фурия - нова система ще забърза работата на института
19:58
Близките на изчезналите поляци събират информация за тях
19:46
Потоп в Пазарджик: Има наводнени къщи!
19:32
Бисер Киров: Дъщеря ми се бори с рака 3 години, отиде си за 3 дни!
18:38
Върнаха към живот двама тежко болни

Най-четени от Общество

Избор на редактора