Още снимки:
test

Асоциацията на частните висши училища: Платеното обучение ще взриви висшето образование у нас

09.07.2010 12.14

Асоциацията на частните висши училища изпрати становище до председателя на парламентарната комисия по образование и наука Огнян Стоичков по повод внесения проект за изменение на Закона за висшето образование. Общото становище на всички членове е, че текстовете в обсъждания законопроект противоречат на Конституцията и на редица от действащите сега български и европейски закони. Още по-лошото е, че вместо очакваните антикризисни ефекти, те ще влошат състоянието на висшето образование и ще деструктурират допълнително пазара на труда, съобщиха от Асоциацията.

Предложените поправки нарушават конституционния принцип за равнопоставеност на юридическите субекти, защото създават преференциални условия за държавните университети, се казва в изпратеното становище до парламента. Висшите училища у нас са акредитирани по едни и същи критерии, но за разлика от държавните университети, частните не получават и лев бюджетна субсидия за поддържане на материално-техническата база, развитие на дейността или издръжката на студенти, смятат членовете на Асоциацията.

Според тях заплащането на семестриална такса в размер на 70% от нормативно признатите разходи ще изправи частните висши училища пред нелоялна конкуренция и дъмпингови цени. Така, вместо да разреши недостига на финансиране на държавните университети, това ще генерира тотална нестабилност на пазара и дългосрочни проблеми в системата на висшето образование като цяло.

Асоциацията на частните висши училища обединява 10 университета и самостоятелни колежи в цялата страна, сред които ВСУ „Черноризец Храбър”, Американският университет, НБУ, БСУ, Висшето училище по застраховане и финанси и Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София, Европейският колеж по икономика и управление, Земеделският колеж в Пловдив и др., в които се обучават над 20 хил. български студенти. В изпратеното становище до парламента, академичните им ръководства излагат 5 основни аргумента срещу обсъжданите поправки в Закона за висшето образование.

На първо място, Асоциацията смята, че с въвеждане на платеното обучение държавата ще изгуби един от основните си инструменти за провеждане на национална политика в системата на висшето образование – да регулира приема, броя и разпределението на обучаваните студенти по професионални направления в зависимост от нуждите на пазара от определени специалисти. Поправките в закона създават възможност завършилите студенти първи курс с отличен успех да се прехвърлят по свое желание в държавна поръчка, което ще доведе до сериозен дисбаланс в плановия прием, безконтролно преливане от една специалност в друга, орязване на субсидиите на едни висши училища за сметка на други, както и до ощетяване на бюджета, мотивират се академичните ръководства.

Членовете на Асоциацията са категорични, че ако се позволи на държавните ВУЗ-ове да приемат 10% студенти в платено обучение над определения им капацитет, това ще опорочи утвърдените норми за акредитация и контрол. Новото завишаване на бройките за прием, които и без това не могат да бъдат изпълнени за някои широко профилни и не дотам предпочитани специалности, ще доведе до значително влошаване на качеството на образователния процес и особено на системата за контрол на входа и изхода на университета.

Изборът на студентите да плащат, за да се обучават в атрактивни професионални направления, ще постави едни държавни ВУЗ-ове в привилигирована позиция спрямо други не само като място за получаване на образование, но и по отношение на приходите от платеното обучение, се казва в изпратеното становище до парламента. В Асоциацията са убедени, че с въвеждането на изкуствено занижени такси се нарушава правото им да определят финансовата си политика в зависимост от пазарната среда и конкурентните предимства.

Частните висши училища апелират пред депутатите още веднъж да се прецизират направените предложения за промени, като Комисията по образование и наука се запознае с мотивите и аргументите по закона от 1999 г. Тогава ситуацията бе идентична и, въпреки силния натиск на някои академични среди, Народното събрание отмени платеното обучение за бакалаври в държавните университети, за да не се стигне до нови сътресения, неравнопоставеност и деструктуриране на пазара на труда, се казва в заключение в изпратеното становище до Огнян Стоичков.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
20:02
Тревожните тенденции при пенсионирането
19:48
Украйна и България ще си сътрудничат в рамките на космически експеримент
19:29
Утре ще е слънчево, максималните температури ще са между 29° и 34°
19:14
Концесията на летище София може да бъде възобновена скоро
18:12
ДАНС: Риск има, конкретна заплаха за България - не
16:29
От седмица следят хоспитализациите в Спешна помощ в цялата страна
14:38
Хеликоптер ще извозва пациенти от МБАЛ-Русе до Букурещ
13:51
Цената на тока при ЕВН - нагоре, при Енерго Про - надолу, при ЧЕЗ – без промяна
11:04
Уточнени са границите на резервата "Сребърна"
10:36
Разказът на българин, видял отблизо терористите в Истанбул
10:19
5-6 руски "нощни вълци" пристигнаха в Бургас
10:04
Ремонтират едната тръба на тунел "Ечемишка"
08:41
Температурите през юли ще паднат до 12 градуса, но няма да надхвърлят 40
29 юни 2016 г.
19:24
Четирима българи били в епицентъра на касапницата на летището в Истанбул
19:05
Утре - слънчево, температурите се повишават
18:43
Цацаров: Няма сигнали за терористични заплахи към България
17:40
Съдът се смили над шуменец, струпал дърва на тротоара и намали глобата
17:13
С 50% от потребителските кредити връщаме предишни задължения
17:07
Правна комисия отхвърли референдума на Марешки
14:48
Кола бомба уби най-малко 10 души в контролиран от кюрдите град в Сирия
14:43
СОБТ охранява летище София
14:40
30 000 са децата с епилепсия у нас
13:19
Ще правят университет за хора от третата възраст
12:20
Детските добавки на работещите родители няма да се спират
12:00
Тежка военна техника тръгна по Е-79 от Благоевград към Симитли

Най-четени от Общество

Избор на редактора