Още снимки:
test

Асоциацията на частните висши училища: Платеното обучение ще взриви висшето образование у нас

09.07.2010 12.14

Асоциацията на частните висши училища изпрати становище до председателя на парламентарната комисия по образование и наука Огнян Стоичков по повод внесения проект за изменение на Закона за висшето образование. Общото становище на всички членове е, че текстовете в обсъждания законопроект противоречат на Конституцията и на редица от действащите сега български и европейски закони. Още по-лошото е, че вместо очакваните антикризисни ефекти, те ще влошат състоянието на висшето образование и ще деструктурират допълнително пазара на труда, съобщиха от Асоциацията.

Предложените поправки нарушават конституционния принцип за равнопоставеност на юридическите субекти, защото създават преференциални условия за държавните университети, се казва в изпратеното становище до парламента. Висшите училища у нас са акредитирани по едни и същи критерии, но за разлика от държавните университети, частните не получават и лев бюджетна субсидия за поддържане на материално-техническата база, развитие на дейността или издръжката на студенти, смятат членовете на Асоциацията.

Според тях заплащането на семестриална такса в размер на 70% от нормативно признатите разходи ще изправи частните висши училища пред нелоялна конкуренция и дъмпингови цени. Така, вместо да разреши недостига на финансиране на държавните университети, това ще генерира тотална нестабилност на пазара и дългосрочни проблеми в системата на висшето образование като цяло.

Асоциацията на частните висши училища обединява 10 университета и самостоятелни колежи в цялата страна, сред които ВСУ „Черноризец Храбър”, Американският университет, НБУ, БСУ, Висшето училище по застраховане и финанси и Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София, Европейският колеж по икономика и управление, Земеделският колеж в Пловдив и др., в които се обучават над 20 хил. български студенти. В изпратеното становище до парламента, академичните им ръководства излагат 5 основни аргумента срещу обсъжданите поправки в Закона за висшето образование.

На първо място, Асоциацията смята, че с въвеждане на платеното обучение държавата ще изгуби един от основните си инструменти за провеждане на национална политика в системата на висшето образование – да регулира приема, броя и разпределението на обучаваните студенти по професионални направления в зависимост от нуждите на пазара от определени специалисти. Поправките в закона създават възможност завършилите студенти първи курс с отличен успех да се прехвърлят по свое желание в държавна поръчка, което ще доведе до сериозен дисбаланс в плановия прием, безконтролно преливане от една специалност в друга, орязване на субсидиите на едни висши училища за сметка на други, както и до ощетяване на бюджета, мотивират се академичните ръководства.

Членовете на Асоциацията са категорични, че ако се позволи на държавните ВУЗ-ове да приемат 10% студенти в платено обучение над определения им капацитет, това ще опорочи утвърдените норми за акредитация и контрол. Новото завишаване на бройките за прием, които и без това не могат да бъдат изпълнени за някои широко профилни и не дотам предпочитани специалности, ще доведе до значително влошаване на качеството на образователния процес и особено на системата за контрол на входа и изхода на университета.

Изборът на студентите да плащат, за да се обучават в атрактивни професионални направления, ще постави едни държавни ВУЗ-ове в привилигирована позиция спрямо други не само като място за получаване на образование, но и по отношение на приходите от платеното обучение, се казва в изпратеното становище до парламента. В Асоциацията са убедени, че с въвеждането на изкуствено занижени такси се нарушава правото им да определят финансовата си политика в зависимост от пазарната среда и конкурентните предимства.

Частните висши училища апелират пред депутатите още веднъж да се прецизират направените предложения за промени, като Комисията по образование и наука се запознае с мотивите и аргументите по закона от 1999 г. Тогава ситуацията бе идентична и, въпреки силния натиск на някои академични среди, Народното събрание отмени платеното обучение за бакалаври в държавните университети, за да не се стигне до нови сътресения, неравнопоставеност и деструктуриране на пазара на труда, се казва в заключение в изпратеното становище до Огнян Стоичков.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
23:25
Как да разпознаеш българин на път
22:50
Скрита камера засне учители да правят секс по време на часове (СКАНДАЛНО ВИДЕО, 18+)
22:19
Бъдещ политолог печели 10 хил. евро на порно филм
22:16
Забраняват на полицаите да спират за скорост
22:12
Бизнес условията у нас са по-добри от тези в Италия
21:51
Цветан Цветанов: Да вземем пример от евреите за сплотеност
21:48
Две български и две чуждестранни банки отпускат мостово финансиране на България
21:39
Българите в Англия - с 253% по-високи доходи
21:10
Учителка бие деца, защото не знаят нотите
21:07
Мъж принуден да живее с 3,69 лв., след като плати 123,31 лв. за ток
20:56
До 389 лв. такса, ако депозит в КТБ се изтегли в брой
20:33
20-годишна роди на паркинг пред супермаркет
20:22
Защо германците работят по-малко часове, а вършат повече работа
20:08
5000 лекари трябва да се регистрират в НОИ
19:52
Арестуваха 24-ма за възхвала на Ислямска държава, следили ги с месеци (Обзор)
19:48
Търсят „Дупето на Кардашиян, родопско измерение“
19:33
Ранно пенсиониране за възрастни безработни
19:17
Експремиер разпитан в съда за аферата Костинброд. Тя спихнала като суфле (Обзор)
19:09
Калина Паскалева се бои от обвързване заради двама мъртви мъже
18:57
Как да пазиш информацията от банковите си карти
18:29
Любовта и страстта са полезни за здравето
18:25
Владимир Чуков : Акцията днес е по западен образец
18:17
Преместиха за 6-и път Митко, който проби тъпанчето на съученичка с шиш
17:53
Имамът на Пазарджик арестуван при антитерористична акция
17:41
Зърнените запаси от основните зърнени и маслодайни култури са с над 1 млн. т. повече от 2013 г.

Най-четени от Общество

Избор на редактора