Още снимки:
test

Асоциацията на частните висши училища: Платеното обучение ще взриви висшето образование у нас

09.07.2010 12.14

Асоциацията на частните висши училища изпрати становище до председателя на парламентарната комисия по образование и наука Огнян Стоичков по повод внесения проект за изменение на Закона за висшето образование. Общото становище на всички членове е, че текстовете в обсъждания законопроект противоречат на Конституцията и на редица от действащите сега български и европейски закони. Още по-лошото е, че вместо очакваните антикризисни ефекти, те ще влошат състоянието на висшето образование и ще деструктурират допълнително пазара на труда, съобщиха от Асоциацията.

Предложените поправки нарушават конституционния принцип за равнопоставеност на юридическите субекти, защото създават преференциални условия за държавните университети, се казва в изпратеното становище до парламента. Висшите училища у нас са акредитирани по едни и същи критерии, но за разлика от държавните университети, частните не получават и лев бюджетна субсидия за поддържане на материално-техническата база, развитие на дейността или издръжката на студенти, смятат членовете на Асоциацията.

Според тях заплащането на семестриална такса в размер на 70% от нормативно признатите разходи ще изправи частните висши училища пред нелоялна конкуренция и дъмпингови цени. Така, вместо да разреши недостига на финансиране на държавните университети, това ще генерира тотална нестабилност на пазара и дългосрочни проблеми в системата на висшето образование като цяло.

Асоциацията на частните висши училища обединява 10 университета и самостоятелни колежи в цялата страна, сред които ВСУ „Черноризец Храбър”, Американският университет, НБУ, БСУ, Висшето училище по застраховане и финанси и Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София, Европейският колеж по икономика и управление, Земеделският колеж в Пловдив и др., в които се обучават над 20 хил. български студенти. В изпратеното становище до парламента, академичните им ръководства излагат 5 основни аргумента срещу обсъжданите поправки в Закона за висшето образование.

На първо място, Асоциацията смята, че с въвеждане на платеното обучение държавата ще изгуби един от основните си инструменти за провеждане на национална политика в системата на висшето образование – да регулира приема, броя и разпределението на обучаваните студенти по професионални направления в зависимост от нуждите на пазара от определени специалисти. Поправките в закона създават възможност завършилите студенти първи курс с отличен успех да се прехвърлят по свое желание в държавна поръчка, което ще доведе до сериозен дисбаланс в плановия прием, безконтролно преливане от една специалност в друга, орязване на субсидиите на едни висши училища за сметка на други, както и до ощетяване на бюджета, мотивират се академичните ръководства.

Членовете на Асоциацията са категорични, че ако се позволи на държавните ВУЗ-ове да приемат 10% студенти в платено обучение над определения им капацитет, това ще опорочи утвърдените норми за акредитация и контрол. Новото завишаване на бройките за прием, които и без това не могат да бъдат изпълнени за някои широко профилни и не дотам предпочитани специалности, ще доведе до значително влошаване на качеството на образователния процес и особено на системата за контрол на входа и изхода на университета.

Изборът на студентите да плащат, за да се обучават в атрактивни професионални направления, ще постави едни държавни ВУЗ-ове в привилигирована позиция спрямо други не само като място за получаване на образование, но и по отношение на приходите от платеното обучение, се казва в изпратеното становище до парламента. В Асоциацията са убедени, че с въвеждането на изкуствено занижени такси се нарушава правото им да определят финансовата си политика в зависимост от пазарната среда и конкурентните предимства.

Частните висши училища апелират пред депутатите още веднъж да се прецизират направените предложения за промени, като Комисията по образование и наука се запознае с мотивите и аргументите по закона от 1999 г. Тогава ситуацията бе идентична и, въпреки силния натиск на някои академични среди, Народното събрание отмени платеното обучение за бакалаври в държавните университети, за да не се стигне до нови сътресения, неравнопоставеност и деструктуриране на пазара на труда, се казва в заключение в изпратеното становище до Огнян Стоичков.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
15:38
Софи Маринова не е направила аборт и още е бременна
15:33
Божидар Димитров: ДАНС ме вдигнаха посред нощ заради заловените антики, излючителни са
15:17
Какво влияе на настроението и здравето ни
15:06
Бойко Борисов: Искров дължеше на обществото да подаде оставка
14:48
Българи харчат над 20 млн. евро в чужбина по Коледа
14:00
1 февруари - ден на национален траур за Желю Желев
13:54
Ислямска държава планира халифат Балканистан
13:39
Ученичка в шок! Позвъниха й два пъти в полунощ от номера на смъртта
12:55
Джеров: Съдебната мафия оспорва избора на Лозан Панов
12:34
МОСВ: Очаква се сериозно повишаване на речните нива
12:07
ДКЕВР отложи за понеделник глобата на „Енерго про“
11:53
Цацаров: Освен съдебната власт, бих посочил с пръст и тези, които създават законите
11:31
Борисов за кончината на д-р Желев: Господ прибира първо добрите
11:29
Франс прес: Билет за България, а след това джихад
11:27
Абитуриенти изритаха съученик с увреждания от бала
11:22
Цацаров: Ще внесем делото Бисеров в съда
11:10
Желю Желев вероятно е получил инсулт, често губел паметта си напоследък
11:07
Старец се нагълта със селскостопанска отрова
10:51
Абитуриенти изритаха съученик с увреждания от бала
10:29
Откриха трима тийнейджъри, обявени за общодържавно издирване
10:19
Гори трафопост в центъра на Пловдив
10:00
Семейство мизерства в гараж, зазидали им вратата за вкъщи
09:46
Желев не можа да понесе смъртта на любимата си Мария. Сега двамата се събраха на небето
09:38
Грипна епидемия в цялата страна до седмица
09:28
Почина Желю Желев

Най-четени от Общество

Избор на редактора