Още снимки:
test

Асоциацията на частните висши училища: Платеното обучение ще взриви висшето образование у нас

09.07.2010 12.14

Асоциацията на частните висши училища изпрати становище до председателя на парламентарната комисия по образование и наука Огнян Стоичков по повод внесения проект за изменение на Закона за висшето образование. Общото становище на всички членове е, че текстовете в обсъждания законопроект противоречат на Конституцията и на редица от действащите сега български и европейски закони. Още по-лошото е, че вместо очакваните антикризисни ефекти, те ще влошат състоянието на висшето образование и ще деструктурират допълнително пазара на труда, съобщиха от Асоциацията.

Предложените поправки нарушават конституционния принцип за равнопоставеност на юридическите субекти, защото създават преференциални условия за държавните университети, се казва в изпратеното становище до парламента. Висшите училища у нас са акредитирани по едни и същи критерии, но за разлика от държавните университети, частните не получават и лев бюджетна субсидия за поддържане на материално-техническата база, развитие на дейността или издръжката на студенти, смятат членовете на Асоциацията.

Според тях заплащането на семестриална такса в размер на 70% от нормативно признатите разходи ще изправи частните висши училища пред нелоялна конкуренция и дъмпингови цени. Така, вместо да разреши недостига на финансиране на държавните университети, това ще генерира тотална нестабилност на пазара и дългосрочни проблеми в системата на висшето образование като цяло.

Асоциацията на частните висши училища обединява 10 университета и самостоятелни колежи в цялата страна, сред които ВСУ „Черноризец Храбър”, Американският университет, НБУ, БСУ, Висшето училище по застраховане и финанси и Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София, Европейският колеж по икономика и управление, Земеделският колеж в Пловдив и др., в които се обучават над 20 хил. български студенти. В изпратеното становище до парламента, академичните им ръководства излагат 5 основни аргумента срещу обсъжданите поправки в Закона за висшето образование.

На първо място, Асоциацията смята, че с въвеждане на платеното обучение държавата ще изгуби един от основните си инструменти за провеждане на национална политика в системата на висшето образование – да регулира приема, броя и разпределението на обучаваните студенти по професионални направления в зависимост от нуждите на пазара от определени специалисти. Поправките в закона създават възможност завършилите студенти първи курс с отличен успех да се прехвърлят по свое желание в държавна поръчка, което ще доведе до сериозен дисбаланс в плановия прием, безконтролно преливане от една специалност в друга, орязване на субсидиите на едни висши училища за сметка на други, както и до ощетяване на бюджета, мотивират се академичните ръководства.

Членовете на Асоциацията са категорични, че ако се позволи на държавните ВУЗ-ове да приемат 10% студенти в платено обучение над определения им капацитет, това ще опорочи утвърдените норми за акредитация и контрол. Новото завишаване на бройките за прием, които и без това не могат да бъдат изпълнени за някои широко профилни и не дотам предпочитани специалности, ще доведе до значително влошаване на качеството на образователния процес и особено на системата за контрол на входа и изхода на университета.

Изборът на студентите да плащат, за да се обучават в атрактивни професионални направления, ще постави едни държавни ВУЗ-ове в привилигирована позиция спрямо други не само като място за получаване на образование, но и по отношение на приходите от платеното обучение, се казва в изпратеното становище до парламента. В Асоциацията са убедени, че с въвеждането на изкуствено занижени такси се нарушава правото им да определят финансовата си политика в зависимост от пазарната среда и конкурентните предимства.

Частните висши училища апелират пред депутатите още веднъж да се прецизират направените предложения за промени, като Комисията по образование и наука се запознае с мотивите и аргументите по закона от 1999 г. Тогава ситуацията бе идентична и, въпреки силния натиск на някои академични среди, Народното събрание отмени платеното обучение за бакалаври в държавните университети, за да не се стигне до нови сътресения, неравнопоставеност и деструктуриране на пазара на труда, се казва в заключение в изпратеното становище до Огнян Стоичков.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
16:53
Отворен за движение е пътният тунел на бул. "Сливница" при Лъвов мост
16:38
Анонимен сайт: Орешарски хвърли оставка
16:37
НИМХ: На много места утре ще има превалявания, в отделни райони придружени с гръмотевици
16:16
Спират ТИР-овете от движение в петък и неделя до 15 септември
16:04
Синдикатите и бизнесът поискаха пазарно решение на казуса КТБ
15:53
Бургазлийка зове: Откачен със "Ситроен" вилнее по бургаските улици, КАТ да го спре!
15:43
Заради калпав фиш отмениха 500 лв. глоба на шофьор
15:41
1 милиард лева се изпариха от банките през юни
15:29
Крокодила призна: 4 години се крих, за да не ме убият
15:16
Ключова експертиза разплита мистерията около смъртта на Стефан
14:59
Окончателно: Удостоверения за имоти ще се получават от всяка служба по вписванията в страната
14:39
Старо устройство, отделящо коловозите, е причина за катастрофата край Калояновец?
14:26
Любовта към дъщеря му извади мъж от 4-месечна кома
14:23
Хеликоптер изкара акъла на плажуващите в Поморие
13:58
Дадоха стопанство "Кричим" на НСО
13:52
Разследваната кметица от Пловдив уредила близък до сърцето й с 1500 лева заплата
13:39
Йосиф Сърчаджиев пусна есемес: В болница съм, докато се оправя или...
13:29
Шефът на спасителите: Морето е най-опасно до 2 август
13:05
Машинисти от БДЖ: Имаше нов инцидент с разминаване на сигнализацията
13:04
Най-много дъжд за денонощието е паднал в Смолянско
12:53
Прабългарите сушели пастърма на гърба на коня
12:34
НАП спря пенсията на инвалид и го остави без стотинка
12:26
Родопите крият пещери на бирниците
12:19
50 000 коли с искове за обезщетение след градушката в София
12:09
Православната църква изхвърля майка с четири деца на улицата

Най-четени от Общество

Избор на редактора