Още снимки:
test

Асоциацията на частните висши училища: Платеното обучение ще взриви висшето образование у нас

09.07.2010 12.14

Асоциацията на частните висши училища изпрати становище до председателя на парламентарната комисия по образование и наука Огнян Стоичков по повод внесения проект за изменение на Закона за висшето образование. Общото становище на всички членове е, че текстовете в обсъждания законопроект противоречат на Конституцията и на редица от действащите сега български и европейски закони. Още по-лошото е, че вместо очакваните антикризисни ефекти, те ще влошат състоянието на висшето образование и ще деструктурират допълнително пазара на труда, съобщиха от Асоциацията.

Предложените поправки нарушават конституционния принцип за равнопоставеност на юридическите субекти, защото създават преференциални условия за държавните университети, се казва в изпратеното становище до парламента. Висшите училища у нас са акредитирани по едни и същи критерии, но за разлика от държавните университети, частните не получават и лев бюджетна субсидия за поддържане на материално-техническата база, развитие на дейността или издръжката на студенти, смятат членовете на Асоциацията.

Според тях заплащането на семестриална такса в размер на 70% от нормативно признатите разходи ще изправи частните висши училища пред нелоялна конкуренция и дъмпингови цени. Така, вместо да разреши недостига на финансиране на държавните университети, това ще генерира тотална нестабилност на пазара и дългосрочни проблеми в системата на висшето образование като цяло.

Асоциацията на частните висши училища обединява 10 университета и самостоятелни колежи в цялата страна, сред които ВСУ „Черноризец Храбър”, Американският университет, НБУ, БСУ, Висшето училище по застраховане и финанси и Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София, Европейският колеж по икономика и управление, Земеделският колеж в Пловдив и др., в които се обучават над 20 хил. български студенти. В изпратеното становище до парламента, академичните им ръководства излагат 5 основни аргумента срещу обсъжданите поправки в Закона за висшето образование.

На първо място, Асоциацията смята, че с въвеждане на платеното обучение държавата ще изгуби един от основните си инструменти за провеждане на национална политика в системата на висшето образование – да регулира приема, броя и разпределението на обучаваните студенти по професионални направления в зависимост от нуждите на пазара от определени специалисти. Поправките в закона създават възможност завършилите студенти първи курс с отличен успех да се прехвърлят по свое желание в държавна поръчка, което ще доведе до сериозен дисбаланс в плановия прием, безконтролно преливане от една специалност в друга, орязване на субсидиите на едни висши училища за сметка на други, както и до ощетяване на бюджета, мотивират се академичните ръководства.

Членовете на Асоциацията са категорични, че ако се позволи на държавните ВУЗ-ове да приемат 10% студенти в платено обучение над определения им капацитет, това ще опорочи утвърдените норми за акредитация и контрол. Новото завишаване на бройките за прием, които и без това не могат да бъдат изпълнени за някои широко профилни и не дотам предпочитани специалности, ще доведе до значително влошаване на качеството на образователния процес и особено на системата за контрол на входа и изхода на университета.

Изборът на студентите да плащат, за да се обучават в атрактивни професионални направления, ще постави едни държавни ВУЗ-ове в привилигирована позиция спрямо други не само като място за получаване на образование, но и по отношение на приходите от платеното обучение, се казва в изпратеното становище до парламента. В Асоциацията са убедени, че с въвеждането на изкуствено занижени такси се нарушава правото им да определят финансовата си политика в зависимост от пазарната среда и конкурентните предимства.

Частните висши училища апелират пред депутатите още веднъж да се прецизират направените предложения за промени, като Комисията по образование и наука се запознае с мотивите и аргументите по закона от 1999 г. Тогава ситуацията бе идентична и, въпреки силния натиск на някои академични среди, Народното събрание отмени платеното обучение за бакалаври в държавните университети, за да не се стигне до нови сътресения, неравнопоставеност и деструктуриране на пазара на труда, се казва в заключение в изпратеното становище до Огнян Стоичков.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
16:04
Столичният Зоопарк отваря врати за посетители от утре
14:20
Започна аварийното спасяване на разкопките на Антична Сердика
14:03
Студен душ от метеоролозите: Иде дъждовен септември
13:59
Зрелостниците писаха върху "Цветарка" от Смирненски
13:50
Божидар Димитров поиска да даваме паспорти на поне 100 хиляди етнически българи годишно
13:44
Още 10 дни продължава допитването за паметника пред НДК
13:30
СЕМ спира „Видимо доволни” на Мария Илиева и Криско
11:53
Груби нарушения в Центъра за настаняване в "Княжево"
11:37
Кметът на Ловеч: Нямаше друг вариант за ягуара Алонсо
10:35
Подземен мегамузей ще показва миналото на София
10:28
Физик се бори от 38 г. с градушките
10:04
Физик се бори от 38 г. с градушките
09:09
ЦИК: Избирателите са 6 931 855
08:58
Доц. Руска Христова обяснява защо очите не обичат лятото
08:56
Магнитни бури носят депресии и инфаркти до неделя
08:29
3000 зрелостници на поправката по БЕЛ
08:12
Гледат мярката за неотклонение на счетоводителките от КТБ
07:53
Експерти: И мишките са виновни за асансьорите-убийци
27 август 2014 г.
23:34
Наши рибари обявиха война на делфините в Черно море
23:16
Нова здравна наредба: Бебе под 800 грама е... "биологичен отпадък"
22:20
Искаме от Гърция плащаницата на Самуил
21:55
Нощна хайка излови бракониери на язовир Жребчево
21:32
Галъп: На Балканите българите са най-толерантни към хомосексуалистите
21:06
Лошата новина: Задава се поскъпване на виното и ракията
20:48
Заможна новозагорка заряза децата си и избяга с любовника си в чужбина

Най-четени от Общество

Избор на редактора